Rusia nu mai vrea pauze umanitare la Alep
0O nouă pauză umanitară la Alep, unde s-au reluat confruntările între forţele regimului sirian şi rebeli, „nu este de actualitate“, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, citat de AFP.
„Problema unei prelungiri a pauzei umanitare nu este de actualitate“, a declarat el, citat de agenţiile ruse, în contextul în care un armistiţiu umanitar de trei zile a expirat sâmbătă seara - fără să permită evacuarea răniţilor din cartierele rebele asediate.
Serghei Riabkov este primul oficial rus care a făcut declaraţii de la expirarea armistiţiului, sâmbătă seara.
„Pentru reinstaurarea unui asemenea regim, este necesar ca opozanţii să garanteze un comportament acceptabil din partea grupărilor antiguvernamentale, care au împiedicat evacuările din raţiuni medicale“, a adăugat el.
Adjunctul ministrului rus a criticat totodată poziţia coaliţiei internaţionale, dând asigurări aceasta preferă ca mai degrabă să critice Damascul şi Moscova în loc „să-şi exercite cu adevărat influenţa asupra opoziţiei şi rebelilor“ în vederea menţinerii acestui armistiţiu.
Opt culoare umanitare - create cu scopul de a permite locuitorilor şi rebelilor care doreau acest lucru să plece din cartierele din estul Alepului, aflate sub controlul opoziţiei - au rămas aproape goale începând de joi dimineaţa şi până sâmbătă seara.
Şeful diplolamţiei ruse Serghei Lavrov i-a acuzat joi pe rebelii sirieni că împiedică civilii să plece din cartierele situate în estul Alepului.
În opinia lui Riabkov, „condiţiile nu sunt reunite“ pentru ca o nouă reuniune ministerială între şefii diplomaţiilor americană şi rusă să aibă loc pe tema situaţiei din Siria, din cauza apropierii alegerilor prezidenţiale americane, la începutul lui noiembrie.
La puţin timp după expirarea armistiţiului, confruntările armate s-au reluat la Alep. Un adevărat potop de obuze s-a abătut asupra unui cartier din vestul otraşului, aflat sub controlul Guvernului, iar tiruri de artilerie şi atacuri aeriene au vizat partea de est, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Fosta capitală economică a Siriei este împărţită, din 2012, între forţele regimului, în vest, şi rebeli, în est.