Sondaj: jumătate dintre britanici nu vor ca românii şi bulgarii să aibă dreptul de a locui şi de a munci în ţara lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi britanici spun că nici nu concep să angajeze un cetăţean român sau bulgar. FOTO Reuters
Cei mai mulţi britanici spun că nici nu concep să angajeze un cetăţean român sau bulgar. FOTO Reuters

Aproape jumătate dintre cetăţenii britanici consideră că românii şi bulgarii nu ar trebui să aibă dreptul de a trăi şi de a munci în Marea Britanie, arată rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda postului de televiziune Channel 5.

47% dintre britanici consideră că imigranţii din România şi din Bulgaria nu ar trebui să aibă dreptul să trăiască, să lucreze şi să pretindă beneficii sociale în Marea Britanie.

Sondajul a fost publicat în pagina electronică a organizaţiei de presă în aceeaşi zi în care premierul David Cameron a anunţat că analizează o serie de măsuri pentru a împiedica imigranţii din UE să profite de sistemul de ajutoare sociale din Marea Britanie, vizându-i în special pe români şi pe bulgari, în contextul ridicării dispoziţiilor tranzitorii pentru aceste state de la 1 ianuarie 2014. 

Întrebaţi dacă românii şi bulgarii ar trebui să aibă aceleaşi drepturi de a munci, de a se instala şi de a cere beneficii sociale în Marea Britanie ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni - inclusiv din ţări precum Polonia, Germania şi Lituania -, doar 25% dintre persoanele chestionate au răspuns pozitiv, în timp ce 47% au declarat că acest lucru nu ar trebui să se întâmple, potrivit Channel 5, preluat de Mediafax. Alţi 18% s-au declarat în favoarea unor drepturi limitate comparativ cu cele ale altor ţări UE, iar 10% au răspuns că „nu ştiu”.

Totodată, 42% dintre britanicii chestionaţi au declarat că „în mod clar” nu ar angaja un muncitor în construcţii român sau bulgar pentru propria casa, dacă în zona lor ar lucra unul dintre aceştia. Alţi 42% au afirmat că „ar putea lua în considerare” această posibilitate, iar 16% au declarat că o „vor lua în mod clar în considerare”.

Peste jumătate dintre cetăţenii chestionaţi, mai exact 53%, cred că imigranţii europeni veniţi recent în Marea Britanie contribuie la buget într-o proporţie mai mică decât beneficiază de sistemul de ajutoare sociale.

Britanicii consideră, de asemenea, că per total, imigraţia a avut un impact negativ asupra ţării lor. Ei cred în proporţie de 43% că imigranţii din ţările est-europene precum Polonia, Letonia şi Lituania nu au adus niciun beneficiu Marii Britanii şi doar 4% cred că aceştia au adus bani la buget şi au plătit taxe. Alţi 17% cred că aceştia au contribuit la creşterea diversităţii culturale, iar 28% cred că au adus o etică bună a muncii şi calificare pentru economia britanică.

Ei consideră, de asemenea, că cele mai mari probleme cauzate de imigranţi în Marea Britanie sunt impactul negativ pe care l-au avut aceştia asupra lucrătorilor autohtoni în materie de salarii şi locuri de muncă (31%), impactul asupra serviciilor - şcoli sau spitale -, cu 22%, solicitarea de beneficii sociale (21%), creşterea infracţionalităţii (8%) sau efectul negativ asupra culturii britanice (5%). Doar 7% cred că nu au fost probleme.

Potrivit sondajului, problema imigraţiei apare drept unul dintre factorii principali care îi determină pe britanici să vrea ca ţara lor să se retragă din UE (29%). Cu toate acestea, 21% declară că ar vrea ca Marea Britanie să se retragă din UE chiar dacă nu ar fi problema imigraţiei. În plus, majoritatea persoanelor chestionate (27%) sunt de acord cu politica UKIP în privinţa imigraţiei.

CITEŞTE MAI MULT

David Cameron vrea măsuri care să împiedice imigranţii din Uniunea Europeană să profite de sistemul social britanic

Premierul britanic David Cameron analizează o serie de măsuri care să împiedice imigranţii din cadrul Uniunii Europene „să profite“ de ajutoarele sociale din Marea Britanie înaintea ridicării restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie 2014, relatează „Financial Times“, în ediţia online.

Marea Britanie nu renunţă la controalele de la metrou împotriva imigranţilor ilegali. ONG-urile ripostează

Oficialii din Marea Britanie au dat asigurări că nu vor renunţa la controalele de la punctele de acces ale mijloacele de transport în comun, în ciuda acuzaţiilor tot mai dese potrivit cărora verificările se desfăşoară după criterii rasiste. Autorităţile susţin că această iniţiativă are rolul de a-i convinge pe imigranţii ilegali să părăsească Marea Britanie, în timp ce ONG-urile fac lobby pentru a obţine o amnistie generală.

Publicaţia britanică „Daily Express“ susţine că petiţia sa împotriva imigraţiei a strâns 150.000 de semnături

Peste 150.000 de persoane au semnat petiţia lansată de cotidianul britanic „Daily Express“, care îi cere premierului David Cameron să menţină restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari şi dincolo de 1 ianuarie 2014, susţine publicaţia în ediţia electronică.

Cătălin Ivan, către un parlamentar britanic: Ori părăsiţi UE, ori vă conformaţi regulilor şi respectaţi românii

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a transmis o scrisoare deschisă către parlamentarul britanic Peter Bone, cel care a declarat pentru publicaţia Daily Express că regulile UE împotriva imigraţiei pot fi încălcate de Marea Britanie, pentru a impiedica afluxul de cetăţeni români.

EXCLUSIV VIDEO Cum scorneşte „Daily Mail” ştiri cu invazia românilor. Jurnaliştii britanici au fabricat o poveste cu romi, sărăcie şi „caprele vecinilor”

Jurnaliştii englezi au publicat un articol prin care arată că sătenii din Sacoşu Turcesc aşteaptă ziua de 1 ianuarie 2014 pentru a invada Marea Britanie şi a le sufla locurile de muncă. Povestea din „Daily Mail“ pare un scenariu fabricat la Londra şi doar ilustrat cu feţele românilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite