UE aşteaptă până vineri dimineaţă decizia Ucrainei privind Acordul de asociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a stabiliat dimineaţa zilei de vineri, 29 noiembrie, ca termen limită pentru ca Ucraina să ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.


„Suntem pregătiţi şi uşile sunt deschise.În sens literal, termenul limită pentru această decizie este dimineaţa zilei de vineri. Da, există speranţă pentru semnare şi, după cum se spune, speranţa moare ultima“, a declarat oficialul UE, citat de agentia RIA Novosti, preluată de agerpres.ro.

„Cunosc decizia guvernului ucrainean. Ştim că în conformitate cu Legea Fundamentală a Ucrainei, preşedintele semnează astfel de acorduri“, a mai spus Fule, indicând că o astfel de posibilitate nu se întâmplă la fiecare două zile sau la fiecare două săptămâni. „Acum totul este în mâinile părţii ucrainene, care a solicitat o pauză“, a subliniat oficialul european.

Joia trecută, guvernul ucrainean a decis să suspende pregătirile pentru semnarea Acordului de asociere la UE, prevăzută la summitul Parteneriatului Estic la Vilnius.

De asemenea, comisarul european pentru extindere şi-a exprimat speranţa că preşedintele Viktor Ianukovici şi-a menţinut în agendă participarea la reuniunea de la vârf de la Vilnius (28-29 noiembrie).

„Aşteptăm cu nerăbdare prezenţa completă a delegaţiei ucrainene. Sper foarte mult că Viktor Ianukovici va fi la summit. Cred că e foarte important să nu uităm că Ucraina are o responsabilitare faţă de întreaga regiune şi, prin urmare, dl Ianukovici va explica motivele guvernului său“, a afirmat Stefan Fule.

Comisarul european şi-a exprimat, totodată, speranţa că, dacă Acordul de asociere nu va fi semnat, aceasta nu va influenţa în sens negativ negocierile cu FMI. „Noi credem că Acordul de asociere va apropia Ucraina de o înţelegere cu FMI, iar un eşec nu va duce la nimic bun“, a subliniat oficialul european.

Ucraina urmează să primească un împrumut din partea FMI, în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari, dar Fondul condiţionează acordarea creditului de creşterea preţului la gaze pentru populaţie, condiţie considerată de guvernul de la Kiev nerealistă în situaţia economică actuală.

La rândul său, Uniunea Europeană a promis Ucrainei un ajutor financiar de 610 milioane de euro, dar întârzie să deblocheze fondurile din cauza faptului că Kievul nu a încheiat un acord cu FMI.

Manifestaţiile pro-integrare au continuat şi luni seara la Kiev şi în alte mari oraşe ucrainene. În Piaţa Independenţei din capitala ucraineană au fost semnalate, din nou, ciocniri dintre protestatari şi scutieri. În semn de solidaritate cu manifestanţii, fostul premier Iulia Timoşenko,care execută o pedeapsă cu 7 ani de închisoare pentru abuz de putere şi a cărei eliberare, pentru îngrijiri medicale în străinătate, a fost cerută de UE, ca o condiţie pentru semnarea Acordului de asociere, a intrat în greva foamei pe termen nelimitat.
 

citeşte şi:

VIDEO Ucraina: 20.000 de persoane au protestat la Kiev faţă de respingerea acordului de asociere cu UE

Aproximativ 20.000 de manifestanţi susţinători ai acordului cu UE s-au adunat luni seară în centrul Kievului, după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei în semn de solidaritate cu cei care protestează faţă de respingerea acestui acord, relatează AFP.

Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei ca formă de protest faţă de refuzul guvernului de la Kiev de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. anterior, fostul premier a îndemnat ucrainienii să iasă în stradă şi să participe la protestele din Kiev.

Unde a greşit Uniunea Europeană în misiunea de a smulge Ucraina de sub influenţa Rusiei

Istoria relaţiei între Ucraina, Rusia şi UE nu a fost niciodată una facilă, fiind marcată de paradoxuri pe care „revoluţia portocalie” nu le-a rezolvat. Cea mai nouă criză diplomatică are în prim plan acordul de asociere ce trebuia să fie încheiat între Kiev şi Bruxelles, însă implicarea Moscovei a schimbat cursul evenimentelor. În timp ce protestele recente împart Ucraina de între proeuropeni şi rusofili, este omisă tocmai sursa conflictelor.

Şi Azerbaidjanul a respins asocierea cu UE

Azerbaidjanul nu intenţionează să devină membru asociat al Uniunii Europene, a anunţat adjunctul şefului Administraţiei Prezidenţiale, Novruz Mamedov.

UE denunţă poziţia Rusiei şi anunţă că acordul cu Ucraina este în continuare pe masă

Uniunea Europeană (UE) a denunţat luni poziţia Rusiei cu privire la semnarea unui acord de asociere Ucraina-UE şi a afirmat că oferta europeană de apropiere este "în continuare pe masă", relatează AFP.

Georgia nu s-a răzgândit şi se pregăteşte să parafeze, la Vilnius, Acordul de asociere cu UE

Georgia va parafa la apropiatul summit european de la Vilnius Acordul de asociere la UE, poziţia sa în această privinţă nefiind afectată de recenta decizie a Ucrainei de a suspenda procesul de apropiere faţă de Uniunea Europeană, a declarat luni ministrul adjunct de externe georgian, David Zalkaliani, citat de Interfax.

Ucrainenii vor spre vest, politicienii spre Est

Mii de ucraineni proeuropeni s-au adunat, ieri, în centrul Kievului la o mare manifestaţie a opoziţiei, pentru a-şi exprima protestul faţă de schimbarea poziţiei Guvernului, care a decis, joi, să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite