Marea Britanie nu renunţă la controalele de la metrou împotriva imigranţilor ilegali. ONG-urile ripostează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O treime dintre imigranţii ilegali descoperiţi de autorităţi au fost deportaţi deja. FOTO: PA
O treime dintre imigranţii ilegali descoperiţi de autorităţi au fost deportaţi deja. FOTO: PA

Oficialii din Marea Britanie au dat asigurări că nu vor renunţa la controalele de la punctele de acces ale mijloacele de transport în comun, în ciuda acuzaţiilor tot mai dese potrivit cărora verificările se desfăşoară după criterii rasiste. Autorităţile susţin că această iniţiativă are rolul de a-i convinge pe imigranţii ilegali să părăsească Marea Britanie, în timp ce ONG-urile fac lobby pentru a obţine o amnistie generală.

Ministrul britanic al Imigraţiei, Mark Harper, a lăudat eforturile forţelor spunând că unul din trei imigranţi ilegali descoperiţi în timpul verificărilor din vara acestui an a fost până acum deportat în ţara de provenienţă, notează cotidianul local „The Daily Mail”.

„Da, vor avea loc mai multe controale”, a subliniat oficialul în timpul unui interviu radiofonic. „Vom continua să le folosim (controalele) pentru că sunt eficiente în a identifica persoanele care nu au dreptul să fie în Marea Britanie şi pe care ar trebui să-i îndepărtăm”, a explicat ministrul, adăugând că cercetările au loc pe baza „informaţiilor şi a comportamentului indivizilor”.

„Mi-ar plăcea să arestez mai mulţi oameni pe măsură ce creşte numărul imigranţilor ilegali descoperiţi? Da, aşa aş vrea”, a mai spus Harper, provocând un val de critici din partea organizaţiilor pentru respectarea drepturilor imigranţilor.

ONG-urile au acuzat guvernul de la Londra că a transformat întreaga ţară într-un „mediu ostil” pentru muncitorii străini. Organizaţiile au reacţionat şi au cerut aprobarea unei amnistii prin care toţi imigranţii descoperiţi a fi ilegali în urma controalelor să rămână în ţară adoptivă.

Până şi liderul partidului eurosceptic Ukip, Nigel Farage, a criticat raidurile ordonate de autorităţi, spunând că „verificările şi obligaţia de a prezenta actele autorităţilor nu are legătură cu modelul britanic de a rezolva problemele”.

Alianţa organizaţiilor pentru respectarea drepturilor imigranţilor a lansat o anchetă pe cont propriu pentru a afla dacă verificările sunt influenţate de rasism.

Din totalul de 18 arestări care au avut loc în vara acestui an, şase imigranţi ilegali au fost deportaţi, zece sunt în curs de deportare, iar doi au depus cerere de azil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite