Slovenia a suspendat Tratatul Schengen și a reintrodus controalele la frontiera cu Ungaria. Ministrul de Interne croat: „Este un efect de domino”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a reacţionat joi la informaţii din presă conform cărora Slovenia suspendă Tratatul Schengen şi reintroduce controalele la frontiera terestră cu Ungaria.

Slovenia a reintrodus controalele la frontiera cu Ungaria FOTO Shutterstock
Slovenia a reintrodus controalele la frontiera cu Ungaria FOTO Shutterstock

Ministerul de externe al României informase deja că Slovenia a reinstituit controalele la frontiera terestră cu Italia, începând cu data de 21 octombrie, pentru o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea prelungirii.

Szijjarto a comentat pe Facebook că, deşi politicienii europeni liberali „au negat multă vreme ameninţarea importantă a migraţiei ilegale" în Europa, în prezent este clar că Bruxellesul a subestimat pericolul.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a afirmat că apariţia unor societăţi paralele şi atacurile teroriste recente ameninţă securitatea fizică a europenilor şi vor afecta de asemenea economia, deoarece controalele la frontierele interne din spaţiul Schengen vor încetini comerţul şi activitatea companiilor cu activităţi transfrontaliere.

Szijjarto a adăugat că aceste controlare vor da „încă o lovitură" competitivităţii Europei, care - după aprecierea sa - se deteriorează deja „pe zi ce trece".

El a conchis că „este timpul pentru schimbare": „Dacă Bruxellesul nu schimbă politica de migraţie, ne putem trezi cu uşurinţă înapoi în epoca apusă a unei Europe separate de graniţe".

„O soluție temporară prevăzută de regulamentul Schengen”

  Reintroducerea temporară a controlului frontalier de către tot mai multe state membre ale Uniunii Europene în interiorul spaţiului Schengen este cauzată de noua situaţie a securităţii, dar controlul nu va fi cum a fost înainte de aderarea Croaţiei la Schengen, a declarat marţi ministrul de interne croat Davor Bozinovic, informează Hina.

„Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen”, a declarat Bozinovic jurnaliştilor la Luxemburg, unde participă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

Situaţia securităţii s-a modificat în urma atacului mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului şi consecinţelor acestei operaţiuni, printre care atacurile teroriste din Franţa şi Belgia.

„Este un efect de domino, o introducere a soluţiilor temporare prevăzute de regulile Schengen. Iată de ce Italia a decis să introducă controale la frontiera slovenă şi Slovenia la frontierele cu Croaţia şi Ungaria”, a explicat ministrul croat.

În urmă cu opt ani, Austria a introdus controale la frontiera sa cu Slovenia, dar nu controale sistematice, a adăugat el.

Davor Bozinovic a spus că a discutat cu omologul său sloven Bostjan Poklukar în această dimineaţă şi că senzaţia cu care a rămas este aceea că populaţia din apropierea frontierei nu va fi afectată de controalele temporare.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite