Karl Nehammer și Austria, criticați și ironizați în presa occidentală. „L-ar face chiar și pe Mozart să ridice o sprânceană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un articol de opinie din EU Today, intitulat „Ziua de naștere a cancelarului Nehammer - С днём рождения! (n.r. - La mulți ani)” îl critică pe cancelarul Austriei, invocând situația economică din țară, cât și situația din ce în ce mai complicată din interiorul partidului aflat la guvernare.

Cancelarul austriac este criticat chiar de ziua sa FOTO EPA EFE
Cancelarul austriac este criticat chiar de ziua sa FOTO EPA EFE

Potrivit sursei citate nici cetățenii, nici membrii partidului lui Nehammer nu mai cred în Austria, ca urmare a minciunilor cancelarului. „Poate că Vladimir Putin va suna, nu numai pentru a-și exprima urările, ci și pentru mulțumiri și felicitări pentru fragmentarea Europei”, scrie EU today, o publicație de știri, opinii și analize.

Articolul descrie situația economică a Austriei, invocând problemele create de deciziile de politică externă care afectează OMV și Erste Group, care i-au cerut cancelarului de mai multe ori să adopte o atitudine rațională în ceea ce privește interesele companiilor austriece. 

„Costurile în creștere ale vieții servesc drept fundal pentru această mare sărbătoare, creând o simfonie de discordanță financiară care l-ar face chiar și pe Mozart să ridice o sprânceană”, scrie sursa citată, amintind că în contextul creșterii inflației și implicit a prețurilor, cancelarul Karl Nehammer le-a recomandat cetățenilor să mănânce burgeri.

Situația băncilor

Este invocată, tot ironic, și situația sectorului bancar al statului, amintind de profiturile uriașe ale Raiffeisen Bank în Rusia. În acest context, autoritățile din Cehia au lansat o investigație împotriva băncii austriece Raiffeisen Bank International din cauza activităților sale în Rusia, a anunțat televiziunea cehă CT24. De altfel, banca se află între companiile luate în vizor de autorităţilor din Europa şi SUA privind finanțarea Rusiei în contextul războiului din Ucraina. 

Articolul mai descrie și situația internă din partid, după retragerea din alegeri a fostului vicepreședinte al Parlamentului European Othmar Karas. 

„Nehammer a reușit să construiască garduri între el, pe de o parte, și propria administrație și popor, pe de altă parte, depărtându-se și de liderii europeni din cauza abordării sale asupra unor evenimente cruciale precum războiul din Ucraina, răspunsul său fiind dictat de dependența Austriei de gazul rusesc”, mai arată sursa citată.  

Austria, amenințată de două acțiuni la CJUE

În contextul în care pare că Austria își face propriile reguli în interiorul UE și al Schengen, blocajele cauzate în urma închiderii granițelor cu Germania și Italia, aduc o nouă amenințare pentru statul austriac.  

Ministrul italian al Transporturilor, Matteo Salvini, a anunțat un proces împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție din cauza interdicțiilor de circulație a camioanelor în Tirol. „Austria blochează tranzitul pentru companiile și camioanele italiene într-un mod unilateral, inexplicabil și arogant și în disprețul oricăror reglementări europene”, a susținut Salvini, potrivit hna.de.

Nu în ultimul rând, Austria este aspru criticată și pentru refuzul acceptării României în spațiul Schengen din decembrie anul trecut. Premierul României, Marcel Ciolacu, a afirmat, de asemenea, că România va ataca la CJUE un nou veto al Austriei împotriva aderării României la Schengen. 

„Este un atac al statului român, nu al unei persoane fizice, să am partener Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeană, care ne susțin și așa au declarat. Deci, lucrurile nu sunt așa comode pentru dl ministru Nehammer”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite