Sistemul medical din Anglia, în impas: grevă simultană a rezidenților și a medicilor specialiști

0
Publicat:

Atât medicii specialiști, cât și cei rezidenți din sistemul medical din Anglia au intrat simultan în grevă, de miercuri, 20 septembrie. Aceștia cer salarii mai mari, potrivit AFP. 

Grevă în sistemul medical din Anglia - Foto Shutterstock
Grevă în sistemul medical din Anglia - Foto Shutterstock

 Medicii denumiți "consultants" şi "junior doctors" au mai protestat în ultimele luni, însă nu în același timp. Protestele lor au provocat anularea a mii de consultații și au prelungit intervalele de programare, conform Agerpres. 

Greva rezidenților continuă joi și vineri. De altfel, sunt prevăzute greve comune și la începutul lunii viitoare. 

Autoritățile din domeniul sanitar sunt de părere că protestul pune în cea mai mare dificultate sistemul public de sănătate (National Health System, NHS), unde impasul provocat de mişcările sociale ale personalului durează de câteva luni, conform surselor citate.   

Directorul general al Confederaţiei NHS, Matthew Taylor, care reprezintă serviciile publice de sănătate, a declarat că sistemul se confruntă cu "scenariul oribil de care responsabilii din sănătate se temeau de multă vreme".  Acesta avertizează că mişcările de protest ar putea duce la anularea a 100.000 de operaţii şi consultaţii, în timp ce spitalele funcţionează în regim redus, ca în zilele de sărbătoare, potrivit Agerpres.

Rishi Sunak, premierul britanic a declarat în iulie că ultima propunere de creşteri salariale - 6% pentru medicii specialişti - este ultima şi nu vor mai avea loc alte tratative privind salariile. Sindicatele arată însă că majorările respective duc la scăderea puterii de cumpărare, în condiţiile în care inflaţia pe 12 luni a fost în august de 6,7%.

Chiar astăzi, 20 septembrie, prim ministrul britanic, Rishi Sunak anunța pe TwitterVești bune pentru familiile care muncesc din întreaga țară - inflația a scăzut din nou. ”, legat de scăderea inflației cu 40% față de nivelul maxim. 

Totodată, guvernul şi-a anunţat intenţia de a promova o lege care să oblige personalul să asigure un minimum de servicii în anumite domenii, pe durata grevelor. Iniţiativa este puternic contestată de sindicate.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite