Peste 200 de copii s-au vindecat de hepatita C, printr-un program în premieră mondială

0
Publicat:

Peste 200 de copii din Anglia au fost vindecați de hepatita C, în cadrul unui program de tratament în premieră mondială în cadrul NHS, care este posibil să eradicheze boala. Anglia este pe cale să devină prima țară care elimină boala după un acord istoric pentru noi medicamente.

Copiii s-au vindecat de hepatită C  FOTO Shutterstock
Copiii s-au vindecat de hepatită C FOTO Shutterstock

Hepatita C este produsă de un virus devastator care infectează ficatul. Netratat, acesta poate provoca leziuni care pun viața în pericol și poate produce inclusiv cancerul hepatic. Pe fondul îngrijorării globale cu privire la această boală în ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății a însărcinat fiecare țară să o elimine până în 2030.

Decesele cauzate de hepatita C au scăzut cu 35% de când NHS England a încheiat un acord de 1 miliard de lire sterline pentru a cumpăra medicamente antivirale pentru mii de pacienți adulți, în 2018.

Programul a fost extins pentru a include tratamentul pentru copii, iar peste 200 de copii s-au vindecat de hepatita C, unii cu vârsta de doar trei ani. Fiecare dintre ei a luat tablete antivirale o dată pe zi timp de opt sau 12 săptămâni. Două teste de sânge negative ulterioare au confirmat că sunt sănătoși.

Hepatita C se tratează

„Aceasta este o realizare extraordinară pentru NHS, dar ce continuăm să facem progrese în direcția obiectivului de a elimina hepatita C în Anglia cu mult înainte de ținta stabilită de OMS pentru 2030”, a declarat pentru The Guardian, într-un interviu exclusiv, profesorul Sir Stephen Powis, directorul medical al NHS England.

Acordarea acestui tratament copiilor cât mai devreme posibil îi poate vindeca de această boală devastatoare, împiedicându-i să dezvolte boli hepatice grave, precum și cancerul hepatic legat de hepatita C mai târziu în viață”, a continuat el.

Descoperirea medicală este cu atât mai remarcabilă cu cât, până de curând, nu exista niciun tratament pentru această boală, iar depistarea copiilor afectați era practic imposibilă.

În urma unei serii de progrese științifice din ultimele două decenii, hepatita C poate fi acum vindecată relativ rapid. Dar, chiar și odată cu apariția unor medicamente eficiente, tratamentul s-a dovedit a fi mult prea costisitor pentru mulți pacienți din întreaga lume.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite