Siesta, noua victimă a crizei economice. Spaniolii sunt revoltați că au pierdut somnul de după-amiază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    Spaniolii tânjesc după siesta, tot mai rar practicată din cauza crizei economice
Spaniolii tânjesc după siesta, tot mai rar practicată din cauza crizei economice

Siesta, un timp destinat somnului de după-amiază în cultura spaniolă, e pe cale de dispariție. Creșterea impozitelor și a ratei de șomaj forțează populația spaniolă să renunțe tradiția siestei.

Cele două-trei ore de pauză la prânz destinate somnului reprezentau cândva un mod prin care spaniolii reușeau să facă față căldurii. Astăzi, însă, cei mai mulți dintre angajați preferă să servească mese copioase împreună, argumentând că gustările de la prânz sunt mai puțin sănătoase și antisociale.

Creșterea ratei de șomaj și deficitul bugetar enorm au determinat populația spaniolă să renunțe la odihna zilnică („răgazul de zi cu zi”) în încercarea de a crește producția, relatează Reuters.

Prânzul tradițional spaniol, cea mai importană masă a zilei, devine în aceste vremuri de criză un lux costisitor.

Spania a fost una dintre țările cele mai afectate de criză din zona euro. Potrivit Eurostat, șomajul a crescut la 24,6%, fiind cea mai mare rată care indică persoanele fără loc de muncă din rândul populației active, de la nivelul întregii Uniuni Europeane.

Primul ministru spaniol, Mariano Rajoy, a declarat că Guvernul său trebuie să continue să aleagă între rău și foarte rău, relatează „The Wall Street Journal".
 
Spaniolii găsesc metode originale pentru a ține siesta în viață

Spania nu acceptă resemnată declinul siestei. Sunt spanioli care fac tot ce pot pentru a păstra tradiția. 

În 2010 a avut loc, ceea ce unii au numit, primul „campionat național al siestei”, informează CNN.

Angajații încă mai iau tradiționalele prânzuri lungi la locul de muncă în încercarea de a adapta tradiția vremurilor de criză.

Unele școli publice interzic copiilor să-și aducă mâncare la pachet, tocmai pentru a fi nevoiți să ia o pauză mai lungă la prânz.

Mulți spanioli încep munca la ora 09.00 și nu pleacă de la serviciu până la ora 18.00, pentru a-și putea permite prânzul tradițional.

Din dorința de a-i sprijini pe susținătorii siestei și pentru a-și câștiga înapoi clienții, restaurantele oferă acum meniuri mai ieftine, cu ingrediente mai puțin costisitoare.

Un meniu de zece euro în capitala Spaniei, care include două feluri principale de mâncare, o bere sau un pahar (sau o carafă) de vin, desert și cafea, este mult mai consistent și mai ieftin decât ofertele similare din orice altă capitală europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite