„Și dacă telefonul este ocupat?” Zelenski glumește că s-ar putea să nu răspundă la apelul lui Duda pe fondul unei potențiale retrageri a Rusiei

0
Publicat:

Președintele ucrainean i-a spus în glumă omologului său polonez, Andrzej Duda, că s-ar putea să nu răspundă la apelurile sale telefonice după ce liderul de la Varșovia a spus că îl va suna pe Zelenski și îi va cere să nu atace forțele ruse, dacă acestea se retrag.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și omologul său polonez Andrzej Duda/ FOTO:X
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și omologul său polonez Andrzej Duda/ FOTO:X

Replica lui Zelenski, care l-a făcut pe Duda și pe jurnaliști să râdă, a venit în timpul conferinței de presă comune, după ce au participat sâmbătă la evenimentele de marcare a celei de-a 33-a aniversări a Zilei Independenței Ucrainei.

Duda vorbea despre o situație ipotetică în care trupele ruse s-ar retrage din Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski și premierul lituanian Ingridas Šimonite, liderul de la Varșovia a declarat că îi va cere omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, să nu tragă în soldații ruși dacă aceștia decid să părăsească Ucraina, scrie Evropeiska Pravda.

Duda a amintit de vremurile în care Polonia ieșea din zona de influență sovietică, dar în țară încă mai existau trupe sovietice.

„Acestea au părăsit Polonia în următorii câțiva ani. Iar noi strigam următorul slogan la demonstrații:”Sovietici, plecați acasă”. Ucrainenii au și ei un astfel de slogan, dar se referă la o navă de război rusească”, a spus el.

„Dacă cineva atacă pe altcineva, trebuie să ia în considerare că va fi bătut. Dar dacă se întâmplă ca rușii să facă ceea ce trebuie să facă, adică să se întoarcă acasă, iar trupele ruse să părăsească Ucraina și trupele ucrainene să-i atace, voi fi primul care va ridica telefonul și-l voi suna pe Vladimir Zelenski și-i va spune: nu-i bombardați când pleacă.

Lăsați-i în pace, lăsați-i să se întoarcă acasă. Pot promite acest lucru soldaților ruși”, a spus președintele polonez.

„Și dacă telefonul este ocupat?”, a răspuns ironic Zelenski. Cu toate acestea, Duda a subliniat că va suna până când va obține legătura.

„Dar atâta timp cât Rusia atacă Ucraina într-un război pe care l-a început, trebuie să țină cont de faptul că cel care ridică sabia, de sabie va pieri”, a spus Duda.

Liderul de la Varșovia a mai spus că tancurile pe care Polonia le-a predat Ucrainei participă acum la operațiuni de luptă în regiunea Kursk.

„Privim cu emoție cum tancurile PT-91 „Tverdiy” pe care le-am predat apără Ucraina pe câmpul de luptă, luptă în regiunea Kursk, unde Ucraina arată că are putere și poate contraataca, arâtând că rușilor că nu pot rămâne nepedepsiți”, a spus președintele Poloniei. Duda a mai subliniat că 23.000 de soldați ucraineni au fost deja antrenați în Polonia. Potrivit acestuia, la Bydgoszcz se creează un centru NATO-Ucraina, care este prima instituție dintre Ucraina și Alianță.

În discursul rostit la Kiev cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, președintele polonez Andrzej Duda și-a exprimat încrederea că Ucraina își va putea apăra libertatea și că „războiul se va încheia curând cu victorie”.

Prim-ministrul Lituaniei Ingrid Šimonite, care și-a ținut discursul în Piața Sofia, în întregime în limba ucraineană, a promis că va sprijini în continuare Ucraina pentru a aduce victoria mai aproape.

„Este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine să fiu aici în această zi și să sărbătoresc independența Ucrainei împreună cu poporul liber și neînfricat al Ucrainei. La fel ca întreaga lume civilizată, vă admir și vă sunt sincer recunoscătoare, pentru că protejându-ți pământul și statalitatea, ne protejezi pe noi toți: patria mea, Lituania, Europa și întreaga lume democratică”, a subliniat Šimonite.

Ea și-a exprimat convingerea că ziua victoriei va veni cu siguranță, „că o vom sărbători împreună în Crimeea ucraineană și liberă, în mândru Mariupol, că ucrainenii care au primit refugiu în Lituania se vor întoarce și vor reconstrui orașele”.

Ea și-a exprimat, de asemenea, speranța că cei care au comis crime de război împotriva poporului și statului ucrainean își vor primi sentința.

„Lituania a fost și va fi alături de Ucraina la fiecare pas către acest obiectiv. Facem și vom face totul pentru a aduce victoria, victoria luminii asupra întunericului, victoria binelui asupra răului, victoria oamenilor liberi, care vom sărbători împreună, cu lumină, cu gaz și fără Rusia”, a spus Šimonite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite