Ucraina continuă să depășească liniile roșii ale Rusiei. Putin nu îndrăznește să reacționeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incursiunea fulgerătoare a Kievului în Kursk, în vestul Rusiei, din această lună, a depășit cea mai roșie linie roșie dintre toate - un atac terestru direct asupra Rusiei - însă răspunsul lui Putin a fost până acum surprinzător de pasiv și mut, în contrast puternic cu retorica sa de la începutul războiului.

Incursiunea ucraineană în Kursk continuă/ FOTO Profimendia
Incursiunea ucraineană în Kursk continuă/ FOTO Profimendia

În prima zi a invaziei, în februarie 2022, Putin a avertizat că orice țară care va sta în calea Rusiei se va confrunta cu consecințe „cum nu ați mai văzut în întreaga voastră istorie”, o amenințare care părea îndreptată către țările care ar putea înarma Ucraina.

Dacă integritatea teritorială a Rusiei ar fi amenințată, „vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Nu este o cacealma”, a spus el câteva luni mai târziu, în septembrie. „Cetățenii Rusiei pot fi siguri că integritatea teritorială a Patriei noastre, independența și libertatea noastră vor fi asigurate - subliniez din nou acest lucru - cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, făcând o referire clară la armele nucleare ale Rusiei.

Dar străpungerea de către Ucraina a apărării ruse în prima invazie străină de la al Doilea Război Mondial a scos la iveală defectele militare ale Rusiei și a pus în evidență liniile roșii aparent iluzorii ale Moscovei.

Unii pun din nou la îndoială piesa centrală a strategiei Washingtonului pentru Ucraina

Acum, unii pun din nou la îndoială piesa centrală a strategiei Washingtonului pentru Ucraina: o furnizare lentă și calibrată de arme Ucrainei pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia, despre care criticii susțin că a redus șansele Kievului de a alunga Rusia și a dus la un război de uzură cu pierderi masive.

Incursiunea ucraineană de la Kursk „a demonstrat că rușii blufează”, a declarat Oleksandr Daniliuk, un fost oficial ucrainean din serviciile de informații și apărare, în prezent membru asociat al Royal United Services Institute, un think tank din Londra.

Atacul a fost „riscant”, a continuat el, „dar a trimis un semnal foarte puternic și ne-a ajutat să schimbăm relatarea despre Ucraina - că nu este capabilă să câștige - și despre liniile roșii rusești. Ambele narațiuni au fost distruse”.

Statele Unite sunt nesigure cu privire la obiectivele operațiunii Kursk și sunt preocupate de riscul escaladării relațiilor cu Moscova.

Luată prin surprindere de „operațiunea Kursk” a Ucrainei la începutul acestei luni, administrația președintelui american Joe Biden încă dezbate dacă să ajute forțele ucrainene să mențină și, eventual, chiar să extindă porțiunea de teritoriu pe care o controlează în prezent în regiunea Kursk din Rusia, relatează Washington Post.

Potrivit oficialilor americani, Pentagonul i-a întrebat pe ucraineni de ce au nevoie pentru ca manevra să fie un succes, dar nu au fost luate decizii privind sprijinul material.

Discuțiile interne din cadrul administrației s-au concentrat pe ajustarea conținutului pachetelor de arme trimise în prezent Ucrainei pentru a include mai multe vehicule blindate sau pentru a accelera livrarea anumitor muniții și a altor echipamente care ar putea ajuta ucrainenii să se impună și să se apere pe teritoriul rusesc pe care îl controlează în prezent.

Administrația Biden a acordat anterior prioritate accelerării livrării anumitor arme către Ucraina ca răspuns la schimbarea condițiilor de pe câmpul de luptă, inclusiv reaprovizionarea cu echipamente de apărare antiaeriană atunci când Rusia și-a intensificat atacurile aeriene.

Americanii spun că nu sunt siguri de strategia ofensivă globală a Kievului

Două aspecte domină dezbaterea cu privire la operațiunea Kursk. Americanii spun că nu sunt siguri de strategia ofensivă globală a Kievului, iar dependența Ucrainei de armele americane a reînviat temerile privind o escaladare directă a conflictului dintre SUA și NATO cu Rusia.

Până în prezent, Statele Unite au declarat că nu au o idee clară despre obiectivele Ucrainei de a controla teritoriul din interiorul Rusiei sau dacă Kievul intenționează să păstreze teritoriul sau să extindă operațiunea.

„Este posibil să aibă un plan, dar nu ni-l împărtășesc”, a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului.

În timp ce oficialii americani și ucraineni susțin public că au o relație puternică, legăturile au fost puse la încercare în mod repetat pe parcursul invaziei ruse la scară largă din cauza frustrărilor și dezacordurilor privind strategia și nivelul de sprijin pe care ar trebui să îl ofere Occidentul.

În același timp, în ciuda faptului că nu au fost informați în prealabil și sunt îngrijorați de strategia generală, unii oficiali ai administrației și oficiali militari americani și-au exprimat admirația pentru modul în care forțele ucrainene au gestionat ofensiva din Kursk, observând că forțele armate ucrainene au utilizat unele tactici americane pe care nu au vrut sau nu au putut să le folosească în contraofensiva de anul trecut.

După contraofensiva riscantă din vara trecută, oficialii ucraineni și noul comandament au optat pentru un cerc mai strâns de împărtășire a secretelor la Kiev. Oficialii americani au declarat că, deși au detectat mișcări militare ucrainene în jurul orașului de frontieră Sumî, Kievul nu și-a împărtășit planurile în avans.

Folosirea armelor americane

Administrația SUA a ridicat, de asemenea, întrebări cu privire la utilizarea armelor americane pentru acțiuni ofensive în interiorul Rusiei, deoarece acest lucru ar putea contrazice politica declarată a SUA de evitare a escaladării relațiilor cu Moscova.

„Nu a existat nicio schimbare în orientările pe care le-am furnizat Ucrainei cu privire la locul și modul în care poate utiliza armele americane pentru a se apăra peste graniță”, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, vineri, 23 august.

Referindu-se la relaxarea de către președintele Joe Biden, în luna mai, a interdicției privind loviturile cu muniție furnizată de SUA peste granița cu Ucraina, ca răspuns la atacurile aeriene și terestre rusești, Kirby a declarat că Forțele Armate Ucrainene au voie să folosească muniție furnizată de SUA pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești.

„Încă studiem această politică”, a spus el despre restricțiile rămase.

Oficialii americani au declarat anterior că politica revizuită se concentrează strict pe utilizarea de arme precum obuzierele și artileria cu rachete. Modificările, în special, au lăsat în vigoare o interdicție privind utilizarea munițiilor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS și nu au abordat livrarea de arme și vehicule pe cale terestră în Rusia. Cu toate acestea, potrivit analiștilor și soldaților de pe teren, trupele ucrainene folosesc deja echipamente americane în timpul operațiunii Kursk.

Rusia a acuzat public SUA de implicare în ofensivă, ceea ce administrația Biden a negat ferm. Oficialii americani au declarat că nu au furnizat informații pentru a sprijini operațiunea din regiunea Kursk.

„Nu prevăd ca Statele Unite să asiste sau să sprijine schimbul de informații care ar permite cucererea în continuare de teritoriu suveran al Rusiei”, a declarat un alt oficial american.

Comandamentul militar ucrainean a sperat că Rusia va fi forțată să se retragă din alte părți ale liniei frontului din estul Ucrainei pentru a proteja regiunea Kursk, dar până acum Moscova a evitat să retragă unități din regiunea Donețk.

Între timp, trupele ruse se apropie de orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, iar unii soldați ucraineni spun că a devenit mai dificil să apere zona deoarece rezervele și muniția sunt mutate spre nord, în regiunea Kursk din Rusia, iar civilii au început să fie evacuați.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite