Serbia îl trădează pe Putin. Schimbă MIG-urile rusești cu avione moderne franceze Rafale

0
Publicat:

Serbia își va îmbunătăți semnificativ echipamentele forțelor sale aeriene. Avioanele de vânătoare sovietice MiG-29 învechite urmează să fie înlocuite cu avioanele moderne franceze Dassault Rafale, scrie bulgarianmilitary-com.

Avion Rafale FOTO Le Figaro

Pe 9 aprilie, liderii Franței și Serbiei au purtat negocieri, în cadrul cărora au discutat și despre achiziția aeronavelor Rafale în viitorul apropiat.

„Cred că am ajuns la niște acorduri concrete cu privire la achiziția avioanelor Rafale, așa că aștept semnarea contractului în următoarele două luni în prezența președintelui francez, ceea ce este extrem de important pentru țara noastră pe mai multe planuri”, a spus președintele sârb Aleksandar Vucic.

Analiștii scriu că Rusia este un aliat apropiat al Serbiei și un furnizor important de arme pentru Belgrad, așa că trecerea la avioanele de luptă franceze poate fi o surpriză pentru Moscova. În același timp, sancțiunile economice internaționale fac din ce în ce mai dificil pentru Belgrad întreținerea unor astfel de echipamente rusești.

„Aceste sancțiuni contribuie în mare măsură la dificultățile Belgradului în repararea MiG-29-urilor învechite și reprezintă un risc semnificativ atunci când se analizează problema achiziționării de noi avioane de luptă rusești în mediul actual”, subliniază experții.

Astfel, înlocuirea aeronavelor rusești cu cele franceze va continua tendința de a îndepărta Kremlinul de pe piața mondială a armelor. Franța a înlocuit treptat Rusia de pe multe piețe.

Cu toate acestea, nu este singurul motiv din spatele deciziei Serbiei de a opta pentru Rafale. Țara urmărește, de asemenea, o poziție și o guvernanță diplomatică mai centrată pe calea europeană și, în acest demers, Franța devine un partener atrăgător.

Fără îndoială, achiziția a 12 avioane de luptă Rafale reprezintă o oportunitate semnificativă pentru producătorul francez, Dassault Aviation. Își lărgește clientela globală, țări precum Egipt, Grecia, India și Qatar utilizând deja aceste avioane franceze. La sfârșitul acestui an, Croația va primi primului lot de șase Rafale, dintr-o comandă totală de 12 avioane second-hand.

În alte părți ale lumii, în special în Asia și Orientul Mijlociu, Franța își pune amprenta. Indonezia este pe punctul de a achiziționa 42 de avioane Rafale, în timp ce Emiratele Arabe Unite au trimis o comandă impresionantă pentru 80 dintre cele mai apreciate avioane de luptă ale Franței. Fără îndoială, Rafale deține o influență considerabilă față de omologul său european, Eurofighter Typhoon. Excluzând F-16 și F-35 americane, aceasta este „aeronava cea mai vândută la nivel global” .

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite