Nu există o cursă a înarmării între Zagreb şi Belgrad. Croația e mai puternică şi e membră a NATO, susține ministrul croat al Apărării

0
Publicat:

Ministrul apărării croat, Ivan Anusic, a comentat luni planul recent anunţat al Serbiei de a cumpăra avioane de luptă Rafale, afirmând că este dreptul Serbiei de a face acest lucru şi asigurând că nu există o cursă a înarmării între cele două ţări, iar Croaţia este mai puternică şi face parte din NATO, a consemnat agenţia croată de presă HINA.

Avion Rafale
Croaţia a cumpărat din Franţa 12 avioane Rafale la mâna a doua. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Nu putem vorbi de o cursă regională a înarmării pentru că Croaţia este membră a NATO şi Serbia nu este. (Sârbii) pot să cumpere câte arme doresc, este dreptul lor. Noi suntem o forţă militară mai puternică şi mai compactă", a declarat Anusic în cursul unei vizite la Djurdjevac, scrie Agerpres.

Sârbii „nu au progresat prea mult comparativ cu situaţia de acum 35 de ani şi chiar şi atunci, când ne-am autoorganizat, i-am învins. Nu pot spune decât că îi felicit pentru avioanele lor Rafale şi le doresc succes cu ele", a spus ministrul croat.

Acesta a comentat anunţul de duminică al preşedintelui sârb Aleksandar Vucic, care a spus că în cursul vizitei sale de săptămâna aceasta din Franţa se va întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta achiziţia a 12 avioane de luptă noi Rafale.

Prin cumpărarea aeronavelor vom deveni o mare putere regională. Avionul Rafale este unul din cele mai bune trei avioane de luptă din lume", a declarat Vucic, adăugând că la Paris urmează să fie semnate şi contracte pentru achiziţia altor echipamente militare.

Croaţia a cumpărat din Franţa 12 avioane Rafale la mâna a doua.

Ministrul Anusic a comentat luni şi o declaraţie a preşedintelui croat Zoran Milanovic potrivit căreia, prin achiziţia avioanelor Rafale la mâna a doua, Croaţia a cumpărat „un singur pantof scump" şi nu-l are pe celălalt, referindu-se la apărare aeriană, muniţie şi altele.

Achiziţia aeronavelor Rafale este cea mai mare investiţie a Croaţiei în forţele sale militare de după războiul de independenţă din anii 1990 şi va face din Croaţia cea mai puternică forţă aeriană regională, a susţinut Anusic, menţionând că este în curs şi achiziţia de sisteme de apărare aeriană.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite