Şeful serviciului de informaţii bosniac, arestat pentru spălare de bani, falsificarea diplomelor universitare şi abuz de funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osman Mehmedagic, şeful Agenţiei de Securitate a Informaţiilor din Bosnia şi Herţegovina
Osman Mehmedagic, şeful Agenţiei de Securitate a Informaţiilor din Bosnia şi Herţegovina

Poliţia bosniacă l-a arestat miercuri pe şeful serviciilor de informaţii ale ţării după acuzaţii de spălare de bani şi abuz în serviciu în vederea falsificării de diplome universitare, au anunţat poliţia şi procurorii, citaţi de Reuters.

Şeful informaţiilor din Bosnia a fost arestat pe fondul unei anchete care include spălare de bani şi fals. Osman Mehmedagic, şeful Agenţiei de Securitate a Informaţiilor (OSA), a fost reţinut pe 14 iulie la cererea procurorilor de stat sub suspiciunea de abuz de poziţie, falsificarea documentelor de identificare personală şi spălare de bani, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Sarajevo, Mirza Hadziabdic.

La începutul acestei luni, autorităţile au percheziţionat sediile OSA şi au confiscat dosarele personale ale lui Mehmedagic.

Luna trecută, poliţia l-a arestat pe Denis Prcic, şeful universităţii private americane din Sarajevo şi Tuzla, pentru că ar fi eliberat ilegal o diplomă lui Mehmedagic. 

Osman Mehmedagic, şeful Agenţiei Informaţii-Securitate (OSA), a fost arestat la cererea procurorilor şi poliţia desfăşoară activităţi în consecinţă, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Sarajevo, Mirza Hadziabdic.

Parchetul a anunţat într-un comunicat că îl investighează pe Mehmedagic pentru fapte penale de abuz în serviciu, falsificare de documente şi spălare de bani. Potrivit parchetului, mai multe informaţii vor fi disponibile mai târziu miercuri.

Corupţia este larg răspândită în Bosnia, împărţită etnic după sângeroasa destrămare a Iugoslaviei în războaiele din Balcani din anii 1990, fiind infiltrată în toate sferele vieţii, inclusiv în sistemul judiciar, educaţie şi sănătate.

Luna trecută, poliţia l-a arestat pe directorul Universităţii Americane din Sarajevo şi Tuzla, împreună cu doi asociaţi pentru eliberare ilegală a unei diplome lui Mehmedagic.

În octombrie, Mehmedagic şi un asociat au fost acuzaţi de abuz în serviciu după ce ar fi folosit resurse ale agenţiei pentru a spiona un bărbat care a depus o plângere penală împotriva sa, dar instanţa i-a achitat. Procurorii au făcut recurs. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite