AIEA pregătește o inspecție la două instalații nucleare din Ucraina: „Bomba murdară” evocată de Rusia a ajuns pe masa ONU

0
Publicat:

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregăteşte să trimită „în zilele următoare” inspectori la „două instalații nucleare din Ucraina”, în urma acuzaţiilor Moscovei precum că Kievul ar intenţiona să construiască o „bombă murdară”.

Delegație a AIEA în cadrul unei inspecții la centrala nucleară din Zaporojie FOTO Twitter
Delegație a AIEA în cadrul unei inspecții la centrala nucleară din Zaporojie FOTO Twitter

Această vizită va fi efectuată la solicitarea Kievului, care dezminte acuzaţiile Moscovei, relatează marţi canalul francez BFMTV, citat de Agerpres.

„Am invitat oficial AIEA să trimită de urgenţă experţi la instalaţii paşnice în Ucraina, unde Rusia pretinde în mod fraudulos că s-ar dezvolta o bombă murdară”, a anunțat pe Twitter ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

„Spre deosebire de Rusia, Ucraina a fost întotdeauna şi rămâne transparentă. Nu avem nimic de ascuns”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.

Într-un comunicat, AIEA dă asigurări că este „în temă cu declaraţiile făcute duminică de Federaţia Rusă cu privire la presupuse activităţi la două instalații nucleare din Ucraina”. Potrivit AIEA, cele două instalații au fost inspectate cu regularitate de reprezentanții săi, una dintre ele fiind verificată acum o lună.

„Toate constatările noastre până acum au fost în conformitate cu declaraţiile de garanţii ale Ucrainei. Nu a fost descoperită nicio activitate sau material nuclear nedeclarat”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Obiectivul noilor vizite este de a detecta orice posibilă activitate sau material nuclear nedeclarat. Dacă AIEA nu menţionează instalațiile nucleare vizate, agenţia rusă de presă RIA Novosti susține că este vorba de Uzina de Îmbogăţire a Mineralelor din regiunea Dnipropetrovsk şi Institutul de Cercetare Nucleară din Kiev.

Reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU va discuta marţi, cu uşile închise, pe tema „bombei murdare” evocate de Rusia.

Această discuţie va avea loc la iniţiativa Rusiei, al cărei ambasador la ONU, Vasili Nebenzia, a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate şi secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, reiterând acuzaţiile privind o „provocare” din partea Ucrainei, transmite Agerpres, care citează AFP.

Parisul, Londra şi Washingtonul au denunţat împreună luni acuzația Moscovei cu privire la „bomba murdară”, calificând-o drept falsă și un pretext pentru escladarea războiului. „Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a utiliza această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare”, se subliniază în declaraţia lor comună.

„Reamintim: Ucraina nu are arme nucleare”, a reacționat pe Twitter misiunea britanică pe lângă ONU.

Acuzaţia Moscovei intervine în contextul în care armata rusă se confruntă cu dificultăţi pe câmpul de luptă din Ucraina, unde forţele militare locale îşi continuă contraofensiva începută la sfârşitul lunii august.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite