Șefa Europol avertizează: organizațiile teroriste încurajează persoanele cu probleme mintale să comită atacuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul de atacuri teroriste în Europa a crescut după atacul lansat de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie, a declarat vineri Europol pentru dpa. Atacurile recente de la Bruxelles şi Paris au fost motivate de violenţele Hamas, a declarat Catherine De Bolle, directoarea Europol, vineri la Haga.

Atac terorist la Bruxelles FOTO Profimedia
Atac terorist la Bruxelles FOTO Profimedia

"Ameninţarea teroristă a crescut după ce Hamas a atacat Israelul şi după riposta Israelului în Fâşia Gaza", a mai spus ea, precizând că grupurile jihadiste reprezintă cea mai mare ameninţare.

Europol a observat, de asemenea, puncte comune clare între gruparea islamistă Hamas, organizaţia Statul Islamic şi Al-Qaida, relatează Agerpres.

Pentru Al-Qaida şi Statul Islamic, conflictul reaprins în Orientul Mijlociu reprezintă o oportunitate de a-şi spori din nou vizibilitatea pe plan internaţional, în timp ce Hamas vrea să-şi extindă influenţa dincolo de Palestina, a mai spus De Bolle.

Organizaţiile teroriste islamiste încurajează mai ales tinerii sau persoanele cu probleme de sănătate mintală să comită atacurile.

Internetul şi reţelele sociale sunt un instrument foarte important pentru ei, a spus De Bolle, precizând că imaginea făptaşilor care acţionează singuri trebuie corectată.

"Ei pot comite singuri atacurile, însă fac parte dintr-o comunitate pe internet", a mai spus directoarea Europol.

Risc uriaș de atacuri teroriste în UE la târgurile de Crăciun. Ce spun experții despre România

Se iau măsuri de securitate fără precedent în toată Europa după ce comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a avertizat că există un „risc uriaș“ de atacuri teroriste în UE înainte de Crăciun. Potrivit experților români în securitate, România ar fi mai puțin amenințată deoarece deocamdată nu este pe „radarul“ teroriștilor.

Există un „risc uriaș” de atacuri teroriste în UE înainte de Crăciun, a avertizat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, care a legat amenințarea de războiul din Orientul Mijlociu. Astfel, în Europa occidentală autoritățile au început să pună în practică măsuri preventive. „Odată cu războiul dintre Israel și Hamas și polarizarea pe care o provoacă în societatea noastră, odată cu apropiatele sărbători, există un risc uriaș de atacuri teroriste în Uniunea Europeană”, a declarat ea reporterilor înainte de începerea Consiliului Justiție și Afaceri Interne, potrivit publicației Politico.

„Am văzut-o recent la Paris, din păcate am văzut-o și mai devreme”, a precizat Johansson. Reacția comisarului a venit ca urmare a atacului de la Turnul Eiffel din Paris, la sfârșitul săptămânii trecute, în timpul căruia un german a fost ucis, iar alte persoane au fost rănite, de către un membru al grupării Stat Islamic (ISIS). Iar în octombrie, un profesor francez a fost înjunghiat mortal într-un atac cu cuțitul la o școală din Arras, incident pe care autoritățile franceze l-au tratat ca pe unul terorist.

La sfârșitul lunii noiembrie, agenția de spionaj intern a Germaniei a declarat, de asemenea, că războiul dintre Israel și Hamas a alimentat un risc crescut de atacuri ale islamiștilor radicalizați în interiorul Germaniei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite