Ministrul belgian al Justiției a demisionat după atacul terorist de la Bruxelles: „Este o vină individuală, monumentală şi inacceptabilă“

0
Publicat:

Ministrul belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne, şi-a anunţat demisia din guvern vineri seara, la patru zile după atacul comis la Bruxelles de un tunisian radicalizat, care a ucis doi suedezi, relatează AFP.

Vincent Van Quickenborne FOTO Profimedia
Vincent Van Quickenborne FOTO Profimedia

În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul a explicat că a aflat vineri că Tunisia ceruse în august 2022 extrădarea autorului atacului, Abdesalem Lassoued, cerere căreia nu i s-a dat curs. „Este o vină individuală, monumentală şi inacceptabilă”, a declarat ministrul citat de agenţia de presă Belga.

Tunisianul radicalizat aflat în situaţie ilegală care a omorât doi suedezi luni seara la Bruxelles ceruse azil în patru ţări europene, începând din 2011, a făcut cunoscut joi guvernul belgian.

Bărbatul, cunoscut autorităţilor belgiene ca Abdesalem Lassoued, a cerut azil „în Norvegia pe 23 iunie 2011, în Suedia pe 28 septembrie 2012, în Italia pe 24 aprilie 2014”, iar la sfârşitul lui 2019 în Belgia, explicând atunci serviciilor de imigrare că a venit în ţară de patru ani şi s-a căsătorit cu o belgiancă.

  După atentat, autorităţile districtuale au denunţat neglijenţa serviciilor de imigrare şi a guvernului, subliniind că nu au fost niciodată avertizate că în Schaerbeek locuieşte o „persoană atât de periculoasă”.

Atacul a avut loc pe Boulevard d'Ypres, la 5 km de stadionul unde Belgia juca împotriva Suediei pentru calificarea la EURO 2024.

Totul a început luni, la ora 19:00 (17:00 GMT), când atacatorul a deschis focul. 

În videoclipurile partajate online se vede cum, în timp ce se afla pe un scuter, îmbrăcat într-o jachetă portocalie fluorescentă, s-a oprit și a început să tragă asupra trecătorilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite