Secretele rachetei hipersonice rusești Zirkon pot ajunge în mâinile americanilor

0
Publicat:

Doborârea cu succes a două rachete rusești ZM22 Zircon deasupra Kievului în după-amiaza zilei de 25 martie a făcut posibilă obținerea mult mai multe date despre acestea și să afle că acest tip de rachetă.

racheta zirkon

Spre deosebire de Kh-47 Kinjal, Zirkon este o rachetă hipersonică care poate menține o viteză hipersonică constantă și nu accelerează doar pentru o perioadă scurtă de timp datorită unui motor cu combustibil solid, cum este cazul Kinjal, scrie publicația ucraineană Defense Express.

Fragmentele de rachetă găsite luni s-au dovedit a fi mult mai mari, ceea ce a permis specialiștilor ucraineni să efectueze o analiză mai detaliată a acestora.

Potrivit primelor rezultate ale cercetării, racheta Zircon este echipată cu un motor cu reacție hipersonic.

„Zircon”, care poate zbura oficial la o altitudine de 30-40 de kilometri, atinge o viteză constantă de până la Mach 5,5 pe secțiunea de marș a zborului. Zborul în această zonă are loc într-o atmosferă rarefiată, ceea ce permite reducerea încărcăturii termice datorată frecării cu aerul.

În același timp, viteza la Mach 5,5 pentru „Zirkon” nu este maximă - apropiindu-se de țintă, accelerează până la Mach 7,5 pentru o perioadă scurtă de timp. În acest moment, corpul rachetei se încălzește până la temperaturile maxime pe care le poate rezista învelișul special termoizolant. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie de sol și, în consecință, de țintă, viteza rachetei scade la Mach 4,5. Aceasta nu mai este viteza hipersonică, dar este destul de mare pentru o rachetă.

Experții notează că utilizarea unui motor cu reacție hipersonic în „Zircon” îi oferă avantaje față de racheta Kh-47 „Kinjal”, care accelerează la astfel de viteze.

Capacitățile reale ale „Zirkon” , exagerate

În același timp, experții spun că capacitățile reale ale „Zirkon” sunt mult mai mici decât ceea ce a fost anunțat oficial de Rusia. Astfel, președintele Vladimir Putin, a susținut că racheta poate dezvolta o viteză de până la Mach 9, dar în practică „Zirconul” nici măcar nu se apropie de ea. În prezent, se știe și despre raza de zbor a rachetei de 700 de kilometri, în timp ce raza de acțiune declarată este de 1.000.

Cu toate acestea, chiar și viteza de pre-impact a Zircon de Mach 4,5 este destul de semnificativă. Spre comparație, rachetele supersonice de croazieră Kh-22 pe care Rusia le lansează din aeronavele Tu-22MZ în zona terminalului dezvoltă viteze de până la Mach 2-2,4. Prin urmare, „Zirkon” este cu siguranță foarte dificil de interceptat cu o rachetă, dar complexele moderne de rachete antiaeriene îi pot face față.

Publicația notează că principala întrebare referitoare la „Zircon” este încă sistemul de ghidare a rachetelor. Anterior, analiștii au presupus că are un cap de orientare radar activ, ceea ce a fost sugerat de un videoclip al Ministerului Apărării al Federației Ruse cu un test al acestei rachete, unde a lovit o țintă sub forma unei șlep. Probabil, după ce au primit resturile rachetelor doborâte ieri, experții vor putea obține informații mai precise, deoarece printre resturi au fost găsite componente electronice.

În acest moment, este dificil de spus câte rachete Zircon are în serviciu Rusia. Valeri Romanenko, cercetător la Muzeului de Stat al Aviației, a declarat într-un comentariu pentru Suspilno că în 2023, Rusia plănuia să producă aproximativ 20 rachete Zirconi, dar acest program nu a fost implementat pe deplin.

În urma atacului cu rachete de la Kiev, 10 persoane au fost rănite , dintre care două au trebuit să fie spitalizate. O parte a clădirii Academiei de Arte Decorative și Aplicate și Design Mihailo Boiciuk a fost distrusă ca urmare a căderii fragmentelor rachetei doborâte. O clădire înaltă a fost avariată în districtul Solomian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite