Oficial polonez: NATO se gândește să doboare rachete rusești în apropierea granițelor sale

0
Publicat:

Țările Alianței Nord-Atlantice au în vedere o opțiune de doborare a rachetelor rusești care zboară în direcția teritoriului membrilor NATO, a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Poloniei Andrzej Sheyna într-un interviu acordat postului RMF24.

surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp

„Alianța analizează diverse opțiuni, în special cele care vor permite doborârea rachetelor atunci când acestea sunt deja foarte aproape de granița NATO”, a menționat el.

În același timp, oficialul polonez a menționat că astfel de acțiuni ar trebui să aibă loc cu acordul Ucrainei și ținând cont de consecințele internaționale, deoarece în acest caz rachetele NATO vor lovi ținte rusești în afara teritoriului Tratatului de Alianță.

„Nu se poate ca agresorul să ne impună de fiecare dată niște reguli. Ar trebui să se obișnuiască cu faptul că NATO, UE și alte țări democratice vor da un anumit ton atunci când vine vorba de rezolvarea războiului din Ucraina”, a subliniat Sheyna.

Potrivit diplomatului, Rusia a înțeles că dacă racheta care a violat zilele trecute spațiul aerian al Poloniei ar fi zburat mai departe în țară, ar fi fost doborâtă. Sheyna a adăugat că aceasta a fost o mișcare deliberată a rușilor de a testa vigilența forțelor armate poloneze.

În timpul atacului cu rachete din 24 martie , una dintre rachetele rusești a trecut granița dintre Ucraina și Polonia. La acea vreme, Forțele Armate ale Poloniei au ridicat în aer avioane de luptă F-16, dar nu au făcut nimic pentru a opri amenințarea.

După aceea, locotenent-colonelul Jacek Horyszewski a explicat că armata era sigură că racheta rusă va părăsi spațiul aerian al țării . Potrivit acestuia, piloții au înțeles că după impact, resturile ar putea reprezenta un mare risc pentru localnici.

Nu este prima dată când rachete rusești au zburat în spațiul aerian polonez și nu este prima dată când armata poloneză le-a observat doar. Așadar, pe 29 decembrie, racheta rusă a stat aproape trei minute deasupra Poloniei și a parcurs o distanță de aproximativ 40 de kilometri.

De asemenea, în timpul bombardamentelor rusești masive, rachetele au căzut deja pe teritoriul Poloniei. În noiembrie 2022, o rachetă a sistemului ucrainean de apărare aeriană a căzut la Przewodów, ucigând doi locuitori , iar în aprilie 2023, lângă orașul Bydgoszcz, rămășițele unei rachete rusești Kh-55 care a zburat în Polonia în timpul unui atac asupra Ucrainei au fost găsite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite