Scenariul din Crimeea se poate repeta în Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce se apropie momentul semnării acordului de asociere UE-Republica Moldova, Moscova agită apele în regiunile rusofone din stânga Nistrului.

„În momentul în care Chişinăul va semna acordul de asociere la UE se poate întâmpla ca Transnistria şi Găgăuzia să facă deja parte dintr-o altă zonă, cea a Uniunii Vamale“, scrie cotidianul rus „Nezavissimaia Gazeta“. Rusia ar putea acorda în curând protecţie Găgăuziei, regiunea autonomă din Republica Moldova, care a trimis o delegaţie, ieri, la Moscova „pentru a discuta probleme de ordin economic şi politic“, scrie publicaţia rusă.

„Nezavisimaia Gazeta“ susţine că nu este exclus că Partidul Regiunilor condus de başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, să fi susţinut la alegerile parlamentare din Moldova, de Rusia. Scopul acestei susţineri este constituirea unei noi coaliţii în Parlamentul Moldovei, mai loiale faţă de Rusia”. Preşedintelui comisiei juridice a Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji, a ameninţat  că Găgăuzia va ieşi din componenţa Republicii Moldova, dacă başcanul de la Comrat va fi exclus din componenţa Guvernului de la Chişinău. 

Ruşii, manevre militare în Transnistria

Soldaţii ruşi staţionaţi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria au efectuat marţi manevre militare . Câteva sute de militari ruşi au efectuat exerciţii antiteroriste şi o simulare a apărării bazei militare în care sunt staţionaţi, a declarat colonelul Oleg Koşcetkov, un purtător de cuvânt al Comandamentului Militar rus de Vest, citat de agenţia Interfax.Vineri, colonelul Koşcetkov anunţa că trupe ruse au efectuat manevre în regiunea separatistă în vederea respingerii unui evetual atac inamic. 

În cadrul scenariului acestor exerciţii. „una dintre principalele sarcini ale trupelor de menţinerea păcii a fost să asigure apărarea civililor în zone de luptă“, declara purtătorul de cuvânt al armatei ruse. Pe de altă parte, serviciul de securitate (KGB) de la Tiraspol a anunţat marţi pe site că a doborât duminică un avion fără pilot care survola regiunea transnistreană şi că ar fi analizat înregistrările video realizate de aparatul de zbor, ajungând la concluzia că acesta a fost lansat „de pe teritoriul Ucrainei“. 

Comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, şi-a exprimat duminică îngrijorarea cu privire la faptul că Transnistria ar putea deveni următoarea ţintă a preşedintelui rus Vladimir Putin, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat că suspectează Moscova că vrea să recurgă la tactica utilizată în Crimeea, şi anume să organizeze manevre militare cu scopul de a pregăti incursiuni transfrontaliere rapide.

Şi miliţia transnistreană a desfăşurat exerciţii de dispersare a manifestanţilor.Potrivit agenţiei „Infotag“, forţelor de ordine au „desfăşurat acţiuni de calmare a maselor agresive de la frontieră“. 

Potrivit ministrului de interne, general-maiorul Ghenadi Kuzmicev, exerciţiul s-a desfăşurat „luînd în calcul evenimentele care au avut loc în statul vecin (Ucraina), scenariul căreia nu este exclus la frontiera cu Transnistria“. La exerciţii au participat membri ai trupelor speciale „Dnestr“. Pentru a dispersa manifestanţii s-au folosit metode speciale, inclusiv furtunurile de apă.

Tensiunile vor creşte la vară

Analiştii politici anticipează o destabilizare a situaţiei în regiunea transnistreană în vara acestui an, tensiunile urmând să crească pe măsură ce va rămâne tot mai puţin timp până la semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere Moldova-UE – eveniment care va avea loc cel târziu în luna iunie. 

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a declarat vineri, într-un interviu, că „dacă Chişinăul se va apropia de Bruxelles, UE şi NATO - Transnistria va alege o altă cale”.  Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru,  susţine, citat de Europa Liberă, că „nimeni nu mai pune la îndoială faptul că Republica Moldova se află în pericol, iar UE este în faţa unei dileme: să salveze Moldova de destabilizare, pierderea independenţei şi agresiunea din partea regimului de la Moscova sau să o lase pradă Rusiei. Evident, UE va lupta pentru prima opţiune“, a conchis expertul. 

În opinia lui, „tergiversarea semnării Acordului de asociere pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la încurajarea agresorului“. Semnarea Acordului de asociere era preconizată pentru lunile august-septembrie ale acestui an. La finele săptămînii trecute, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că Consiliul European a luat decizia de a semna acordurile de asociere, inclusiv secţiunile de liber schimb, cu Republica Moldova şi Georgia, nu mai târziu de luna iunie a anului curent. 

Analistul Anatol Ţăranu spune că „UE grăbeşte procesul de semnare a Acordului pentru a lipsi Federaţia Rusă de posibilitatea de a împiedica acest proces, aşa cum a făcut în cazul Ucrainei“. În opinia analistului politic de la Tiraspol, Andrei Safonov, anexarea regiunii transnistrene nu ar face parte din planurile Kremlinului: Expretul Oazu Nantoi crede că probabilitatea unor destabilizări grave de situaţie în zona de securitate, cu jertfe omeneşti, a scăzut din momentul când lui Putin nu i-a reuşit blitzkrieg-ul în zona de sud-est a Ucrainei.”

Citeşte şi:

Cum a reuşit Rusia să inducă în eroare agenţiile de informaţii ale SUA şi să pătrundă pe ascuns în Crimeea

În ciuda sistemului performant de sateliţi, drone şi spioni ai SUA, unelte esenţiale ale agenţiilor de informaţii, oficialii americani au fost luaţi pe nepregătite atunci când peninsula Crimeea a fost invadată de forţele ruse. Responsabilii americani au admis că au subestimat tacticile Moscovei, iar evenimentele care au urmat au demonstrat că strategii ruşi s-au aflat cu un pas înaintea lor.

Crimeea: trupele ruse au luat cu asalt ultima navă ucraineană

Forţele ruse au atacat, marţi, ultima navă sub pavilion ucrainean în Crimeea, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Vladislav Seleznev, citat de AFP.

Un răspuns ezitant din partea Occidentului riscă să-l încurajeze pe Putin să atace Ucraina

Criza din Ucraina e pe punctul de a bulversa situaţia internaţională şi pune în evidenţă slăbiciunea politică a Uniunii Europene şi revenirea Statelor Unite pe scena europeană pentru a contrabalansa greuteatea geostrategică a Rusiei în această zonă, sunt de părere analiştii internaţionali.

Ucraina se desparte de Crimeea. Kievul pregăteşte un plan de evacuare a militarilor ucraineni din peninsulă

Autorităţile de la Kiev au anunţat, miercuri seară, că pregătesc un plan de evacuare a militarilor ucraineni, precum şi a familiilor acestora din Crimeea, în contextul anexării peninsulei de către Rusia, informează BBC.

DOCUMENT Rusia intenţionează să anexeze toate regiunile ruseşti din Ucraina, inclusiv Kievul

Documentul ce dezvăluie planul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de ocupare a Ucrainei, elaborat de Consiliul Naţional de Securitate din Rusia încă în timpul protestelor de pe Euromaidan din Kiev, a ajuns în presa din Ucraina.

Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

Noua politică expansionistă a Federaţiei Ruse

Discursul preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus şi a reprezentanţilor unităţii teritorial-administrative ucrainene Republica Autonomă Crimeea, a dat startul procesului de anexare a Crimeii la Rusia.

VIDEO Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.

Dan Nicu: Rusia trebuie oprită

Excepţionalismul rusesc a generat abordări care fac astăzi Rusia să ignore atât vecinii, partenerii şi alte puteri ale lumii, cât şi propriile ei obligaţii internaţionale, asumate de bună voie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite