Cum a reuşit Rusia să inducă în eroare agenţiile de informaţii ale SUA şi să pătrundă pe ascuns în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda sistemului performant de sateliţi, drone şi spioni ai SUA, unelte esenţiale ale agenţiilor de informaţii, oficialii americani au fost luaţi pe nepregătite atunci când peninsula Crimeea a fost invadată de forţele ruse. Responsabilii americani au admis că au subestimat tacticile Moscovei, iar evenimentele care au urmat au demonstrat că strategii ruşi s-au aflat cu un pas înaintea lor.

„Chiar dacă ar fi existat un avertisment, noi nu am avut informaţii pentru a spune concret ceea ce urma să se întâmple”, a dezvăluit un oficial american de top pentru „The Wall Street Journal”, sub condiţia anonimităţii.

Soluţia aleasă de autorităţile americane pentru a umple golurile informaţionale este de a extinde acoperirea sateliţilor şi sporirea interceptării comunicaţiilor din Rusia, Ucraina şi statele baltice, exsovietice. În cele din urmă, obiectivul este de a anticipa mişcările preşedintelui Vladimir Putin, notează „The Wall Street Journal” pe pagina sa online, însă problema este că oficialii americani au intrat în criză de timp. Administraţia Obama este „foarte îngrijorată”, a declarat un oficial american familiar cu subiectul.

Cu mai multe luni înainte de invadarea peninsulei Crimeea de către trupele ruse, agenţii americani au transmis Casei Albe că Putin ar putea demara operaţiuni în Crimeea, unde are o importantă bază navală rusă. Însă Washingtonul era interesat mai degrabă de trupele ruse de pe teritoriul Federaţiei, fără să ştie că forţele străine erau deja în Crimeea şi acaparau progresiv puncte-cheie din structurile de conducere ale regiunii.

Ulterior, oficialii americani aveau să explice această eroare diplomatică spunând că rapoartele agenţiilor de informaţii nu coincideau, făcând imposibilă o acţiune concretă din partea Washingotnului. Mai mult, au fost agenţi care i-au comunicat preşedintelui Barack Obama cu trei zile înainte de invazia trupelor ruse că Moscova ar fi putut câştiga controlul peninsulei atât de repede încât SUA ar fi aflat doar după ce totul s-ar fi încheiat deja.

Anumiţi oficiali din armata şi serviciile secrete americane au declarat că ofiţerii ruşi ar fi putut întrebuinţa în comunicarea lor mai multe trucuri pentru a evita tehnicile obişnuite de comunicare ale Statelor Unite.

Odată cu încheierea Războiului Rece, sateliţii americani şi agenţiile de colectare a informaţiilor s-au concentrat mai puţin pe Rusia şi din ce în ce mai mult asupra luptei mondiale împotriva terorismului. Statele Unite şi-au redefinit priorităţile, iar în top se aflau Orientul Mijlociu şi Asia, notează „The Wall Street Journal”.

Operaţiuni militare ascunse de pretextul umanitar

Experţii şi diplomaţii din SUA deţineau probe care sugerau că Moscova ar putea lua unele măsuri nespecificate pentru a proteja comunitatea majoritară de ruşi din Crimeea şi pentru a-şi apăra baza navală din Sevastopol, în cazul în care protestele din Ucraina s-ar fi agravat. Ulterior, departamentul pentru Europa din armata americană a cerut Pentagonului să intensifice misiunile de colectare de informaţii în regiune, fiind implicaţi şi sateliţii americani.

Iniţial, oficialii americani nu au au observat nimic altceva decât o activitate normală la bazele bazele militare ruse din Crimeea. Însă la începutul lui februarie, ambasadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt a trimis în Crimeea o delegaţie.

Activiştii pentru drepturile omului, etnicii tătari şi alte surse din Crimeea au spus membrilor echipei de americani că la acea vreme se formau numeroase grupuri politice cu un discurs îndreptat împotriva Kievului. Însă americanii nu au notat nimic în raportul final care să indice o posibilă invazie.

Confuzie în interiorul agenţiilor americane de informaţii

Situaţia a devenit îngrijorătoare începând cu 18 februarie, când oficialii americani au luat în considerare posibilitatea ca „o schimbare rapidă în guvernul ucrainean” să atragă Moscova într-un conflict militar. Suspiciunile Statelor Unite au culminat pe 25 februarie, cu doar patru zile înainte de invazia din Crimeea, când Ministerul Apărării din Rusia a invitat reprezentantul armatei americane mobilizat în Rusia şi i-a prezentat planurile pentru un viitor exerciţiu militar masiv la graniţa ruso-crimeeană.

Oficialii şi experţii americani au fost mai degrabă sceptici, bănuind că demersurile militare ale Rusiei sunt un paravan în spatele căruia se ascund planurile pentru o campanie împotriva Ucrainei, aşa cum Moscova a făcut în cazul Georgia, în 2008.

Oficialii americani din Comandamentul European şi-au reluat insistenţele şi au cerut din nou mai multe resurse pentru supraveghere. Armata a extins suprafaţa de acoperire a sateliţilor pentru a intercepta comunicaţiile din Ucraina şi Rusia, însă în acelaşi timp investiţiile au fost limitate deoarece SUA nu puteau renunţa la prea multe resurse dedicate agendelor din Afganistan, Coreea de Nord, Iran şi alte zone problematice din lume.  

Pe 26 februarie circulau încă presupoziţii şi informaţii parţial exacte cu privire la o eventuală operaţiunea a Rusiei, agenţiile americane neavând suficiente date pentru a le centraliza într-o concluzie coerentă.

Mama Rusie, maestră a tacticilor de diversiune

Nici acum nu se ştie dacă ruşii au evitat în mod deliberat comunicaţiile tradiţionale care ar fi dezvăluit planurile de invadare a Crimeei, sau pur şi simplu au descoperit o metodă nouă de a păstra deschisă linia informaţională, fără a fi identificată de americani. Mai mult, unii oficiali americani şi britanici sunt convinşi că planul Rusiei de a paraliza Crimeea sub forţa trupelor sale a fost stabilit cu mult timp în urmă, ceea ce ar fi eliminat nevoia unei comunicări intense.

Pe 27 februarie, Pyatt a trimis preşedintelui american Barack Obama o fotografie cu steagul rus arborat deasupra Parlamentului ucrainean. Însă agenţii americani nu puteau spune dacă Parlamentul fusese ocupat de forţe ruse sau de poliţişti ucraineni răzvrătiţi – serviciile de informaţii nu aveau agenţi mobilizaţi în Crimeea şi nici drone pentru a survola zona.

Statele Unite au avut „informaţii clare potrivit cărora Rusia se foloseşte de armată pentru a prelua controlul peninsulei” până pe 28 februarie, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de informaţii. În dimineaţa zilei de 28, bărbaţi înarmaţi şi neidentificaţi au ieşit din ascunzătorile lor şi au ocupat prin forţă mai multe unităţi strategice din Crimeea.

În aceeaşi zi preşedintele american Barack Obama a lansat ultimul său avertisment public, acuzându-l pe omologul său rus Vladimir Putin că încalcă principiul suveranităţii statelor, Ucraina fiind deposedată de dreptul de a-şi decide singură soarta. Însă peninsula era deja sub controlul trupelor ruse.

„A fost clasica maskirovka”, a declarat un important oficial american, citat de „The Wall Street Journal”, folosind cuvântul rus pentru „camuflaj”.

image

DOCUMENT Rusia intenţionează să anexeze toate regiunile ruseşti din Ucraina, inclusiv Kievul

Documentul ce dezvăluie planul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, de ocupare a Ucrainei, elaborat de Consiliul Naţional de Securitate din Rusia încă în timpul protestelor de pe Euromaidan din Kiev, a ajuns în presa din Ucraina.

Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

Noua politică expansionistă a Federaţiei Ruse

Discursul preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus şi a reprezentanţilor unităţii teritorial-administrative ucrainene Republica Autonomă Crimeea, a dat startul procesului de anexare a Crimeii la Rusia.

VIDEO Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.

Dan Nicu: Rusia trebuie oprită

Excepţionalismul rusesc a generat abordări care fac astăzi Rusia să ignore atât vecinii, partenerii şi alte puteri ale lumii, cât şi propriile ei obligaţii internaţionale, asumate de bună voie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite