Adevărul Live: Moldova, următoarea victimă a Rusiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul comandantului suprem al forţelor NATO despre riscul unei intervenţii militare ruse în Transnistria a crescut îngrijorarea cu privire la faptul că Moldova ar putea deveni următoarea „victimă“ a Moscovei. Cristian Unteanu, şi Victoria Bucătaru, coordonator de programe la Asociaţia pentru Politică Externă din Chişinău, au comentat ameninţările iminente la adresa securităţii regionale, într-o nouă ediţie Adevărul Live.

 

Jurnalistul Liviu Iolu a moderat emisiunea Adevărul Live în care s-au discutat principalele scenarii care pot afecta Republica Moldova, dar şi restul regiunii.

Principalele declaraţii

Victoria Bucătaru

Instabilitatea din sud-estul Ucrainei este un factor de risc asupra Moldovei. Este un pericol, pentru că Moldova are un statut declarat de neutralitate, dar prezenţa militară rusă din Transnistria afectează acest statut.

Au existat parlamentari moldoveni care au declarat că doar Chişinăul îşi poate rezolva problemele de securitate, fără ajutorul altor parteneri. Nu sunt de acord cu această poziţie şi  consider că neutralitatea nu este o opţiune pentru Moldova.

Cristian Unteanu

Moldova poate spera la aceeaşi reacţie din partea UE sau SUA, ca şi în cazul Ucrainei. Pare cinic dar este o realitate.UE şi SUA ar putea lua măsuri similare ca şi cele pentru Ucraina. Realitatea de pe teren este că peninsula Crimeea face parte din Federaţia Rusă.

În Transnistria sunt trupe ruseşti aşa cum erau şi în Crimeea, doar că mult mai bine organizate pentru că făceau parte din trupele sovietice de intervenţie rapidă, Armata a 14a. Întrebarea este dacă vom mai vedea în perimetrul Moldovei, apelul către „fraţii ruşi“ care să vină să îşi apere cetăţenii? Pentru că în acest fel se va produce aceeaşi situaţie ca şi în Crimeea, cu toate ingredientele- apel, referendum, alipire.

Nu uitaţi ceea ce spunea ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după anexarea Crimeei- Vom continua să apărăm interesele compatrioţilor noştri care trăiesc în afara graniţelor Fed. Ruse. Luaţi aminte la această exprimare: compatrioţi!

Acordul de la Helsinki este închis în acest moment şi apare o nouă formulă: ne vom ajuta compatrioţii. Trebuie să ne gândim cu atenţie la cine se va mai referi Moscova: compatrioţii din Găgăuzia, din Transnistria?

Victoria Bucătaru

Se aşteaptă susţinere de la liderii lumii întruniţi la Haga, pentru că Moldova nu îşi poate asigura singură securitatea. Fed. Rusă are o influenţă foarte mare asupra Moldovei, mai ales prin regiunea separatistă Transnistria, unde autorităţile de la Chişinău nu au niciun control.

Rusia poate face apel în orice moment la „compatrioţii“ din Transnistria...de peste 20 de ani, se acordă oricum paşapoarte ruse în regim de urgenţă oricui doreşte. Propaganda este foarte mare în acel teritoriu, mass-media moldovenească nu poate pătrunde acolo. Din păcate nu putem schimba nimic. Folosesc toate modalităţile pentru a-i manipula pe oamenii de acolo.

Cristian Unteanu

Să ne întoarcem la cifre. Pe ce se bazează conducătorii Transnistriei? În primul rând pe referendumul din 2006, când 97% dintre oameni au votat DA pentru alipirea la Fed. Rusă. Iar aceste lucruri se află înscrise în documentul trimis de Tiraspol pentru Duma de Stat. 

Victoria Bucătaru

Cu siguranţă domnul Putin are în cap o idee mult mai mare decât anexarea Crimeei. Însă din păcate UE nu a răspuns corespunzător. Putin cunoaşte foarte bine ceea ce are de făcut mai departe, a acţionat foarte repede- în două săptămâni, iar UE a rămas oarecum surprinsă. Dar Bruxelles-ul trebuie să găsească un mecanism pentru a contracara acţiunile Rusiei, într-un mod pragmatic.

Este de altfel o problemă globală, pentru că Moscova încearcă să schimbe ordinea mondială. Au deschis o cutie a Pandorei care ar putea avea implicaţii periculoase.

Cristian Unteanu

Gândul unei alipiri la Fed. Rusă a existat de foarte mult, în rândul regiunilor precum Găgăuzia, Transnistria. Ceea ce se întâmplă acolo este o consecinţă a marilor acţiuni gândite de Stalin, care a introdus zone cu prezenţă rusă masivă – prin deportări şi multe alte măsuri dramatice.

Pe toată perioada sovietică mutarea forţată a populaţiilor băştinaşe spre Siberia sau alte locuri, şi popularea cu etnici ruşi, de exemplu, au creat  premisele crizelor pe care le vedem astăzi. Vedem de abia acum cât de importantă a fost politica de rusificare a acestor zone, din punct de vedere geopolitic pentru Moscova.

Victoria Bucătaru

Pe aceeaşi schemă s-a mers şi în Moldova, Transnistria fiind teritoriul cel mai bine industrializat, i s-a acordat o atenţie sporită. Şi prezenţa mediatică a Rusiei în Rep. Moldova este foarte mare şi asta contează. Oamenii se uită la posturile tv ruseşti, pentru că aşa sunt obişnuiţi şi sunt mai puţin familiarizaţi cu media românească. Odată cu alianţa pro-europeană de guvernare s-a mai diversificat puţin spaţiul media şi observăm o creştere a influenţei posturilor româneşti. Dar în continuare, partidul comunist se bucură de popularitate, iar acest lucru este şi el un factor de risc.

Comuniştii au venit cu un mesaj de susţinere faţă de anexarea Crimeei. Din păcate sunt şi cetăţeni moldoveni care consideră că ceea ce s-a întâmplat a fost o corectare a istoriei şi că totul s-a făcut legal în Crimeea.

Cristian Unteanu

Alianţa pro-europeană a înregistrat succese absolut reale – Moldova este exemplul de reuşită al jocului european, de unde şi încercările UE de a semna cât mai multe dovezi de bunăvoinţă europeană. DAR, dacă se respectă normele europene de până acum, regula spune că nu va fi primită în UE o ţară care are probleme cu vecinii săi. România a trebuit să treacă prin aceeaşi procedură. Iar în cazul Moldovei, Ucrainei, există pe teritoriile lor naţionale probleme grave de frontieră. Nu mai trebuie să le amintim. Dacă în alegerile din Moldova vor câştiga comuniştii este absolut plauzibil ca drumul european al Chişinăului să se încheie. 

Ori Rusia face tot posibilul să destabilizeze regiunea, de la zona baltică până la Marea Neagră. 

Victoria Bucătaru

Mesajele comuniştilor sunt simpliste. În ceea ce priveşte viaţa cotidiană ei discută numai despre micşorarea preţurilor la gaze naturale, dacă Moldova se reorientează spre Moscova. În plus, de când presa este liberă au ieşit la iveală scandalurile de corupţie, lucruri care nu erau publice în timpul comuniştilor, iar acestia din urmă speculează acest lucru şi aruncă vina pe seama celorlaţi guvernanţi pro-europeni.

Până la urmă pentru oameni este important să aibă o viaţă mai bună şi pot fi uşor influenţaţi.

Cristian Unteanu

Cred că înţelegerea care se urmăreşte în acest moment este mult mai complexă: testarea limitei unui raţionament politic formulat în urmă cu 4-5 ani, rolul strategic al vecinătăţilor apropiate. În doctrina strategică atât a Rusiei, a UE dar şi a NATO se face referire la acest concept şi este stipulat că fiecare îşi rezervă dreptul de a acţiona în acest perimetru, de a interveni acolo unde interesele strategice sunt puse în pericol. Vorbim de stabilirea unor zone de influenţă. Şi aici apare o line roşie, spre exemplu, în cazul Rusiei. Unde şi ce cuprinde linia roşie? În acest caz, UE este tentată să continue partneriatul estic.

Victoria Bucătaru

Din păcate este adevărat, Rusia vrea să îşi păstreze fostele state sovietice în zona ei de influenţă şi parteneriatul estic a motivat Moscova să îşi regândească politica de vecinătate. Şi a făcut-o în termeni duri, militari, anexând Crimeea. Putin a declarat că se va opri la Crimeea, dar nu ştiu dacă ne putem încrede în discursul său. Noi ne dorim să nu continue, desigur.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite