Scandal la Banca Vaticanului: episcopul de Salerno a fost reţinut de Garda Financiară pentru corupţie şi fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monseniorul Nunzio Scarano, episcop de Salerno, un oficial din cadrul serviciilor secrete italiene şi un broker au fost arestaţi în cadrul unei anchete a justiţiei italiene asupra Institutului Operelor Religioase, instituţie cunoscută mai degrabă drept Banca Vaticanului, informează cotidianul „La Repubblica” în ediţia online.

În urmă cu două săptămâni, s-a început anchetarea monseniorului Scarano pentru spălare de bani de către procuratura din Salerno. Joi, prelatul a fost suspendat din funcţia deţinută în cadrul Administraţiei Patromoniului Scaunului Apostolic.

Cei trei bărbaţi au fost arestaţi de unitatea specială a Gărzii Financiare, o forţă specială a poliţiei care face parte din Forţele Armate Italiene. Potrivit Sky TG-24, cei trei sunt suspectaţi de fraudă şi corupţie. Arestările sunt independente de ancheta mai amplă desfăşurată de procuratura din Roma.

Vestea arestărilor vine la două zile după ce Papa Francisc a ordonat unei comisii formate din cinci membri să investigheze activitatea Băncii Vaticanului.

Cei trei bărbaţi au fost arestaţi în cadrul unei vaste anchete lansate de justiţia italiană în septembrie 2010 împotriva preşedintelui IOR Ettore Gotti Tedeschi şi directorului general de atunci, Paolo Cipriani, pentru încălcarea legislaţiei privind prevenirea spălării banilor.

Zeci de milioane de euro au fost blocaţi în cadrul acestei anchete care s-a soldat, între altele, cu concedierea conducerii IOR.


Mai multe ştiri despre Banca Vaticanului:

Papa Francisc a ales o comisie care să se ocupe de reformarea Băncii Vaticanului

Papa Francisc a stabilit o comisie însărcinată cu revizuirea Băncii Vatican, instituţia fiind criticată din cauza operaţiunilor financiare netransparente. Anunţul Suveranului Pontif face parte dintr-o serie de măsuri luate pentru a combate acuzaţiile de evaziune fiscală, potrivit BBC.

INFOGRAFIE Papa Francisc atacă Banca Vaticanului. Ultimul Suveran Pontif care a mai încercat acest lucru a murit după 33 de zile de pontificat

După săptămâni în care a uimit lumea întreagă prin gesturile sale, a venit timpul ca Papa Francisc să înceapă „curăţenia” în Biserica Catolică, marcată de birocraţie şi scandaluri, iar primul pas important pe care l-ar putea face ar fi închiderea Băncii Vaticanului, implicată de-a lungul timpului în numeroase scandaluri, notează Reuters, citând surse apropiate Sfântului Scaun.

Banca Vaticanului, cercetată de procurori pentru spălare de bani. Papa Francisc a ameninţat că ar putea să o închidă

Banca Vaticanului a fost anul trecut în centrul mai multor scandaluri referitoare la tentative de spălare de bani, iar raportul Direcţiei de Informaţii Financiare a Vaticanului a scos la iveală şase astfel de infracţiuni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite