Scăderea natalității a devenit un pericol național în Grecia, avertizează premierul Mitsotakis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a avertizat marţi că scăderea natalităţii constituie „un pericol national”, în condiţiile în care populaţia acestei ţări s-ar putea reduce cu un milion de persoane până în 2050.

Autoritățile elene iau măsuri pentru revigorarea natalității FOTO Profimedia
Autoritățile elene iau măsuri pentru revigorarea natalității FOTO Profimedia

Anul trecut, această ţară mediteraneană, cu circa 10,5 milioane de locuitori, a înregistrat o naştere la două decese, a subliniat Mitsotakis în timpul unei conferinţe de presă privind demografia, estimând că un pericol naţional este în plină evoluţie".

„Populaţia noastră este una dintre cele mai îmbătrânite din Europa. Numărul femeilor cu vârste între 20 şi 40 de ani a scăzut în Grecia cu 150.000 în ultimii cinci ani", a afirmat premierul conservator.

„Dacă nu vom face nimic (...), până în 2050 am putea pierde până la 1,4 milioane de persoane", a precizat demograful Byron Kotzmanis, autorul unui recent studiu asupra proiecţiilor demografice, într-un interviu pentru canalul public de televiziune ERT.

Guvernul format în iunie dispune acum de un Minister al Familiei şi s-a angajat să majoreze alocaţiile pentru familiile cu copii.

Potrivit agenţiei naţionale de statistici ELSTAT, Grecia a înregistrat anul trecut puţin peste 77.000 de naşteri şi peste 140.000 de decese.

Acesta este cel mai mic număr de naşteri din ultimii 90 de ani şi, în raport cu anul 2021, scăderea este de 10,3%. Conform OCDE, populaţia Greciei ar putea scădea la circa 10 milioane în 2030.

În timpul anilor de criză financiară şi economică, Grecia a cunoscut o adevărată „hemoragie" a populaţiei sale tinere, în special printre cei cu diplome universitare, care au plecat să muncească în străinătate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite