Rusul Dubnikov, extrădat din Olanda în Statele Unite pentru acuzaţii de spălare de bani. Riscă 20 de ani de închisoare

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În octombrie 2020, FBI-ul american a avertizat cu privire la atacuri cibernetice asupra sistemului de sănătate din SUA folosind ransomware, milioane de dolari fiind obţinute de la victimele acestor atacuri, a relatat ziarul.

Cetăţeanul Federaţiei Ruse Denis Dubnikov, reţinut în noiembrie anul trecut în Olanda la cererea Statelor Unite, a fost extrădat în Statele Unite, se precizează într-un comunicat publicat miercuri de Departamentul de Justiţie al SUA, care îndeplineşte funcţiile Procuraturii Generale din ţară.

Potrivit acestuia, Dubnikov, în vârstă de 29 de ani, acuzat de spălare de bani în interesul unui grup de infractori cibernetici, „a fost extrădat din Olanda în Statele Unite săptămâna aceasta”. Miercuri, el s-a prezentat la tribunalul din Portland, Oregon. Începutul procesului cu juraţi este programat pentru 4 octombrie.

Potrivit declaraţiei, autorităţile americane îl acuză pe Dubnikov că ar fi participat la o schemă de spălare a banilor pentru un grup infracţional cibernetic care se numeşte Ryuk. Potrivit acuzării, în iulie 2019, rusul a spălat aproximativ 400.000 de dolari primiţi ca urmare a atacurilor cibernetice folosind viruşi ransomware efectuate atât în ​​Statele Unite, cât şi în străinătate. Dacă va fi găsit vinovat, Dubnikov riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 20 de ani.

Avocatul rusului Arkadi Bukh a spus mai devreme că lui Dubnikov i-a fost interzisă intrarea în Mexic la începutul lunii noiembrie a anului trecut, de unde a fost trimis la Amsterdam, unde a fost reţinut, ceea ce, „în esenţă, a fost o arestare”. Potrivit lui Bukh, documentele pentru detenţie au fost, probabil, pregătite în timpul zborului rusului din Mexic în Olanda. Avocatul a menţionat că apărarea lui Dubnikov va insista că „nu ştia nimic, nu ştia de unde provin banii şi a acţionat în deplină conformitate cu legea rusă”.

Wall Street Journal a susţinut anterior că Ryuk ar putea fi în spatele unei serii de atacuri ransomware asupra sistemului de sănătate din SUA în 2020. Grupul ar fi primit milioane de dolari de la victimele acestor atacuri, a relatat ziarul. În octombrie 2020, FBI-ul american a avertizat cu privire la atacuri cibernetice asupra sistemului de sănătate din SUA folosind ransomware. Potrivit agenţiei, „intruşii în spaţiul cibernetic” au folosit viruşi care pot duce la „furtul de date şi întreruperea serviciilor de sănătate”.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite