Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Twitter @Iryna_Verity
Foto: Twitter @Iryna_Verity

Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

Bărbatul a fost cândva coproprietarul clubului de noapte din Moscova Soho Rooms şi o figură cunoscută în timpul protestelor din 1990 din Rusia. El a fost, de asemenea, implicat în evidenţierea subiectului privind presupusa corupţie din familia lui Vladimir Putin şi a avut legături cu opozantul de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, aflat acum în închisoare, conform The Sun.

Rapoport s-a mutat apoi la Kiev unde s-a căsătorit cu Alena şi au împreună o fată, el fiind des văzut ca un susţinător puternic pro-ucrainean. 

Potrivit jurnalistei ruse, Yunia Pugacheva, din Los Angeles, Rapoport s-a sinucis după ce şi-a eliberat câinele într-un parc, iar când a fost găsit animalul s-a descoperit şi o sumă de bani şi un bilet de adio al stăpânului său. 

Potrivit Daily Mail, omul de afaceri cu cetăţenie letono-americană a fost găsit mort la Washington DC săptămâna aceasta, pe o stradă în faţa blocului în care locuia.

Soţia omului de afaceri, Alena Rapoport care confirmă moartea soţului ei, susţine că nu ar fi vorba despre o sinucidere.

„Spre marele nostru regret, soţul şi tatăl fiicei noastre nu mai este printre noi”, a spus ea. 

Femeia nu a precizat cauza sau locul morţii, dar a spus că o anchetă este în curs de desfăşurare, deşi acest lucru nu a fost confirmat. 

„Trebuia să ne vedem, el avea întâlniri şi planuri”, a spus ea, negând sinuciderea. 

„Dan ne-a evacuat de la Kiev şi s-a întors acolo pentru a-mi ajuta ţara. Apoi trebuia să ne întâlnim în SUA” , a mai adăugat femeia.

Ea a contestat, de asemenea, oaltă  relatare a jurnalistei ruse care a susţinut anterior că cuplul s-a despărţit şi Rappaport a fost văzut la Londra „în compania unor tinere”. 

„Nu a existat niciun bilete, nicio sinuciderea, nicio călătorie la Londra, nicio despărţire”, a spus Alena. 

Rapoport ar fi părăsit Rusia după ce l-ar fi sprijinit pe Navalnîi, principalul critic al lui Putin, care se află acum la închisoare.

Rapoport şi-a vândut casa din Washington. şi a plecat să locuiască în Ucraina în 2016, în încercarea de a deschide o afacere de succes precum cea avută în Moscova, la scurt timp după prăbuşirea comunismului. 

Casa acestuia a devenit apoi locuinţa lui Ivanka Trump şi a lui Jared Kushner. 

Iar potrivit site-ul independent de investigaţii Bellingcat, Rapoport s-ar afla în spatele creării unei identităţi false a unui aşa zis analistal Pentagonului, numit David Jewberg, promovat activ de opoziţia rusă. 

Jewberg părea a fi un critic ferm şi informat al regimului Putin. Aşa zisul analist pare să fi fost de fapt prieten de facultate al lui Rapoport, născut în Letonia, pe numele său real Steve Ferro. 

Sursa citată notează astfel că în spatele criticilor lui Jewberg la adresa lui Putin ar fi stat de fapt Rapoport.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite