Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol

0
Publicat:

Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

Zone întregi din Ucraina au rămas fără curent FOTO: Arhivă
Zone întregi din Ucraina au rămas fără curent FOTO: Arhivă

Rachetele rusești au lovit instalații electrice din centrul și vestul Ucrainei, sporind presiunea asupra sistemului energetic al țării, aflat în dificultate.

Atacurile aeriene de sâmbătă, efectuate cu rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete de croazieră, au fost al patrulea asalt aerian de mare amploare care a vizat sistemul energetic din 22 martie. DTEK, cea mai mare companie privată de electricitate din Ucraina, a declarat că patru din cele șase centrale termice ale sale au fost avariate, potrivit theguardian.com.

Salvatorii s-au luptat să stingă incendiile la mai multe instalații energetice din regiunile vestice Lviv și Ivano-Frankivsk, au declarat oficialii.

Rusia a declarat duminică că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 17 drone deasupra teritoriului său, care au fost lansate de Ucraina. Nouă dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Briansk, trei deasupra regiunii Kursk, două deasupra regiunii Belgorod și trei deasupra regiunii Kaluga, a precizat Ministerul Apărării pe Telegram.

Volodimir Zelenski și-a repetat apelurile către parteneri pentru mai multe rachete defensive - în special sistemul Patriot - și pentru livrări mai rapide după atacurile rusești de sâmbătă, în ciuda progresului din această săptămână în ceea ce privește ajutorul militar american.

Președintele ucrainean a declarat că țintele au inclus instalații de tranzit de electricitate și de gaz, în special cele importante pentru aprovizionarea cu gaz a Uniunii Europene. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 21 din cele 34 de rachete primite, a declarat comandantul forțelor aeriene. După loviturile asupra instalațiilor energetice din regiunea centrală Dnipropetrovsk, aprovizionarea cu apă curentă a fost întreruptă în orașul natal al lui Zelenski, Krîvîi Rih, au declarat oficialii.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite