Ucraina îl amenință pe Putin: „Dacă ne tăiați energia, vă îngenunchem cel mai mare motor economic“

0
Publicat:

Ucraina este deschisă la posibilitatea de a ataca infrastructura de petrol și gaze a Rusiei dacă Moscova își intensifică atacurile asupra sistemului electric ucrainean în această iarnă, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un interviu.

German Galușcenko, ministrul Economiei din Ucraina
German Galușcenko, ministrul Economiei din Ucraina

Galushchenko a declarat că Rusia a comis în mod regulat atacuri cibernetice împotriva rețelei electrice ucrainene și că se așteaptă să intensifice atacurile fizice pe măsură ce temperaturile scad și oamenii depind mai mult de energie pentru a-și încălzi locuințele, scrie yahoo.com.

Comentariile sale au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că Ucraina, care a lansat multiple atacuri împotriva țintelor rusești, va "răspunde" dacă Rusia va intensifica atacurile asupra rețelei electrice a țării sale în această iarnă. Acest lucru ar putea deschide ușa la posibilitatea ca conflictul european să adauge mai multă agitație pe piețele energetice globale.

Când a fost întrebat dacă "răspunsul" lui Zelenski ar putea include ca Ucraina să vizeze vastele operațiuni de petrol și gaze ale Rusiei - de departe cel mai mare motor al economiei sale - Galușcenko a răspuns: "Ar fi corect".

"Când vom răspunde atacului Rusiei, vom răspunde prin aceeași abordare, atacând infrastructura lor energetică", a spus Galușcenko.

Galușcenko a subliniat că nu este membru al armatei ucrainene și că nu a discutat cu oficiali guvernamentali americani despre posibila vizare a operațiunilor energetice rusești. El este membru al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare.

Europa și-a redus deja în mod semnificativ dependența de petrolul și gazele naturale rusești, în mare parte datorită importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA. Dar Rusia încă vinde volume mari din combustibilii săi fosili Chinei și Indiei, contribuind astfel la menținerea unui nivel scăzut al prețurilor petrolului la nivel mondial.

Galușcenko a minimalizat ideea că atacarea capacității Rusiei de a produce sau de a-și transporta petrolul și gazele ar provoca o creștere a prețurilor, spunând că alți producători ar putea suplini oferta.

"Atacurile asupra infrastructurii nu ar fi atât de critice pentru prețuri, mai ales când vorbim de gaz și petrol". a declarat Galușcenko. "Adică, aceștia sunt combustibili pe care ai putea să-i cumperi nu doar în Rusia. Sunt sigur că lumea s-ar putea descurca".

Germania și alte țări europene se confruntă, de asemenea, cu o supraofertă de gaze, deoarece vremea caldă a anulat nevoia pentru o mare parte din GNL-ul pe care l-a cumpărat ca răspuns la temerile legate de o penurie iarna trecută, care nu s-a materializat.

Anchetatorii nu au identificat încă autorul sabotajului din 2022 din septembrie, care a distrus gazoductul rusesc Nord Stream, care transporta gaze din Rusia către Europa. Dar anchetatorii germani au declarat la începutul acestui an că au găsit "urme" de dovezi care indică faptul că este posibil ca cetățeni ucraineni să fi fost implicați.

Aflat la Washington, Galușcenko s-a întâlnit cu secretarul pentru energie Jennifer Granholm, cu secretarul de stat adjunct al Departamentului de Stat pentru resurse energetice Geoffrey Pyatt și cu legislatori, printre care senatorii Angus King (I-Maine) și Kevin Cramer (R-N.D.), pentru a discuta despre nevoia Ucrainei de sisteme americane de apărare aeriană și de alte echipamente. Purtătorii de cuvânt ai oficialilor nu au răspuns la întrebările privind întâlnirile.

Galușcenko a declarat că a făcut presiuni, de asemenea, pentru sancțiuni care vizează industria nucleară a Rusiei, inclusiv compania de energie nucleară controlată de stat Rosatom, pentru a forța personalul rus să părăsească complexul de centrale nucleare Zaporizhzhia, pe care armata sa l-a capturat la începutul anului 2022.

Combustibilul și tehnologia nucleară reprezintă unul dintre cele mai mari exporturi ale Rusiei. Chiar dacă Statele Unite și Europa și-au redus importurile de petrol și gaze rusești, au cheltuit sute de milioane de dolari pe combustibil nuclear și tehnologie nucleară rusească, în achiziții despre care criticii spun că finanțează eforturile de război ale Moscovei.

Galușcenko a descris continuarea ocupării uzinei de către Rusia ca fiind una dintre cele mai mari îngrijorări ale Ucrainei. În luna iunie, principalul rezervor exterior al centralei de apă de răcire a început să se scurgă după ce o instalație hidroelectrică a fost avariată, ceea ce a forțat forarea de urgență a unor puțuri de apă subterană.

Dar echipamentele din centrală se degradează în timp ce stau nefolosite, a declarat Galușcenko, ceea ce ridică spectrul unui accident nuclear într-o țară care a cunoscut deja dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care are personal la complexul din Zaporojie, are "o iluzie de control" asupra situației, dar nu a reușit să convingă Rusia să părăsească centrala nucleară, a adăugat Galușcenko.

"Așa că trebuie să creăm ceva nou", a spus Galușcenko. "Răspunsul meu sunt sancțiunile asupra nuclearului rusesc. Altfel nu ai cum să le împingi".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite