Ruşii au furat vehicule agricole de 5 milioane de dolari din Ucraina, pentru a descoperi că au fost dezactivate de la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock

Trupele ruse din oraşul ocupat Melitopol au furat toate echipamentele de la un dealer de echipamente agricole şi l-au expediat în Cecenia, potrivit unui om de afaceri ucrainean din zonă, informează CNN. Dar, după o călătorie de peste 1.100 de de kilometri, hoţii nu au putut folosi niciunul dintre echipamente, deoarece fuseseră blocate de la distanţă.

În ultimele câteva săptămâni, a existat un număr tot mai mare de rapoarte conform cărora trupele ruse au furat echipamente agricole, cereale şi chiar materiale de construcţie - dincolo de jefuirea pe scară largă a reşedinţelor. Dar scoaterea utilajelor agricole valoroase dintr-o reprezentanţă John Deere din Melitopol vorbeşte despre o operaţiune din ce în ce mai organizată, una care foloseşte chiar şi transportul militar rusesc ca parte a furtului.

CNN a aflat că echipamentul a fost scos de la un dealer Agrotek din Melitopol, care a fost ocupat de forţele ruse de la începutul lunii martie. În total, echipamentul furat este evaluat la aproape 5 milioane de dolari. Numai combinele valorează 300.000 USD fiecare.

CNN nu numeşte un contact din Melitopol familiarizat cu detaliile cazului pentru propria lor siguranţă.

Contactul a spus că procesul a început cu confiscarea a două combine, un tractor şi o semănătoare. În următoarele câteva săptămâni, totul a fost furat: în total 27 de maşini agricole. Unul dintre camioanele cu platformă folosit şi surprins de cameră, avea un „Z” alb pictat pe el şi părea a fi un camion militar.

CEO-ul dezvăluie de ce a cerut armatei ucrainene să-i bombardeze conacul.

Contactul a spus că există grupuri rivale de trupe ruseşti: unii urmau să vină dimineaţa, iar alţii seara.
O parte din maşini au fost duse într-un sat din apropiere, dar unele dintre ele au pornit într-o călătorie lungă pe uscat către Cecenia, la mai mult de 700 de mile distanţă. Rafinamentul utilajelor, care sunt echipate cu GPS, a făcut ca deplasarea acestuia să poată fi urmărită. Ultima dată a fost urmărită până în satul Zakhan Yurt din Cecenia.

Echipamentul transportat către Cecenia, care includea combine agricole -- poate fi, de asemenea, controlat de la distanţă. „Când invadatorii au condus combinekle furate, în Cecenia, şi-au dat seama că nici măcar nu le puteau porni, deoarece erau blocate de la distanţă”, a spus contactul.

Echipamentul pare să lâncezească acum la o fermă de lângă Grozny. Dar contactul a spus că „se pare că atacatorii au găsit consultanţi în Rusia care încearcă să ocolească protecţia”.

„Chiar dacă vând maşinile de recoltat drept piese de schimb, vor câştiga nişte bani”, a spus contactul.
Alte surse din regiunea Melitopol spun că furtul de către unităţile militare ruse s-a extins şi la cerealele ţinute în silozuri, într-o regiune care produce sute de mii de tone anual.

O sursă a declarat pentru CNN că „ocupanţii oferă fermierilor locali să-şi împartă profiturile în proporţie de 50% până la 50%”. Dar fermierii care încearcă să lucreze în zonele ocupate de trupele ruse nu pot să-şi mute produsele.

„Niciun siloz nu funcţionează. Niciunul din porturi nu funcţionează. Nu veţi lua acest cereale din teritoriul ocupat nicăieri.”

Deci, forţele ruse pur şi simplu iau cerealele, a spus sursa. „Le fură, le duc în Crimeea şi gata”.
Săptămâna trecută, primarul Melitopolului a postat un videoclip în care se vede un convoi de camioane care pleacă din Melitopol presupus încărcat cu cereale.

"Avem dovezi clare că au descărcat cereale din silozull oraşului Melitopol. Au jefuit silozul şi mai multe ferme private", a declarat primarul pentru CNN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite