Ruşii au bombardat Irpin cu mini săgeţi inventate în Primul Război Mondial. „Sunt peste tot, au fost găsite şi în cadavrele de la Bucea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Irpin Foto: Profimedia
Imagine din Irpin Foto: Profimedia

La mai bine de o lună după ce ruşii s-au retras din Irpin, locuitorii oraşului de lângă Kiev încă descoperă proiectilele folosite în timpul atacurilor. Este vorba despre proiectile mici, denumite „flechette”, şi care odată lansate pot provoca răni extrem de grave sau pot fi chiar letale, motiv pentru care folosirea lor în zonele locuite este interzisă, relatează CNN.

Locuitorii din Irpin încă găsesc astfel de proiectile, fie în pereţii caselor sau în curţi. Proiectilele „flechette” - în franceză denumite „săgeţi mici” - sunt o invenţie a Primului Război Mondial. Introduse în obuze, atunci când sunt detonate pot împrăştia mii de astfel de săgeţi mici pe o suprafaţă extrem de mare. Proiectilele flechette nu sunt interzise în război, însă folosirea lor în zonele populate de civili este interzisă de dreptul internaţional umanitar, pentru că pot fi letale, informează publicaţia citată. 

„Nu le poţi scoate cu mâinile, trebuie să foloseşti un cleşte”, a declarat Volodimir Klimaşevski, un localnic din Irpin care găseşte şi acum micile proiectile ca nişte cuie împrăştiate în grădina lui şi înfipte adânc în pereţii casei, pentru CNN.

Vecinii săi Anzhelika Kolomiec, în vârstă de 53 de ani, şi Ihor Novohatniy, în vârstă de 64 de ani, au fugit din Irpin din cauza bombardamentelor, iar când s-au întors au găsit numeroase mini săgeţi împrăştiate în grădina lor şi pe acoperişul casei. „Le găsim peste tot”, a spus Novohatniy.

Flechette descoperite in Irpin FOTO CNN

Însă Irpin nu este singurul loc în care ruşii ar fi folosit aceste proiectile. În satul Andriivka, la aproximativ 20 de kilometri la vest de Irpin, Vadim Bozhko, un fermier, a declarat pentru CNN că a găsit flechette împrăştiate de-a lungul drumului care duce la casa lui. Bozhko şi soţia sa s-au ascuns în subsol, în timp ce casa lui a fost bombardată. 

Potrivit sursei citate, săgeţile au fost găsite şi în cadavrele unor persoane ucise în Bucea, după cum a declarat Liudmila Denisova, însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean. „Criminaliştii au găsit flechette în corpurile locuitorilor din Bucea şi Irpin. Ruşii le-au folosit pentru a bombarda clădiri rezidenţiale din oraşe şi suburbii", a declarat Denisova. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite