Generalul rus care a ordonat folosirea rachetelor cu dispersie la Harkov, responsabil de atrocităţi similare în Siria

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Analize efectuate de CNN în colaborare cu Centrul pentru Rezistenţă Informaţională au permis identificarea locului lansării şi a comandantului rus ce a ordonat atacuri cu rachete cu dispersie asupra cartierelor rezidenţiale din Harkov în primele zile ale invaziei ruse a Ucrainei.

Pe parcursul a două zile, 27, respectiv 28 februarie, Rusia a lansat nu mai puţin de 11 rachete Smerch ce împrăştie 72 de submuniţii pe o suprafaţă de mărimea unui teren de fotbal. Proiectilele au lovit din oraşul Bolgorod de lângă graniţa cu Ucraina şi au fost lansate de brigada 79 de artilerie din subordinea Districtului Militar de Vest

Cel care a ordonat aceste atacuri este generalului-colonel Alexander Juravliov, cunoscut pentru ororile provocate în oraşul oraşul sirian Alep, unde a intensificat atacul ce stagna folosind în special aceste rachete cu dispersie, a căror lansare a crescut la  791% sub comanda lui.

Strategia sa - asediere, înfometare, bombardare şi zdrobirea oricărei forme de opoziţie - poate fi văzută la lucru şi în Ucraina. 

Mai mulţi experţi militari au declarat pentru CNN că doar un comandant de rangul lui Juravliov poate ordona un astfel de atac cu rachete Smerch având în vedere importanţa strategică a armei.

Potrivit lui  Mark Hiznay, expert în arme şi director asociat pentru Observatorul Drepturilor Omului, care a examinat fotografii din Harkov, Rusia a folosit o cantitate de muniţii ce depăşeşte probabil ceea ce am văzut în sudul Libanului în 2006” - unde armata israelinaă a lansat în jur de 4 milioane de submuniţii.

„Nu e ca în filme unde vezi racheta înainte să fii lovit de bombă. Ai dintr-o dată 72 de submuniţii care detonează pe [o suprafaţă egală cu] un teren de fotbal. De aceea oamenii sunt practic tăiaţi pe loc de aceste lucruri. Nu ai prea multe arsuri. Nu ai răni de la explozie. Este vorba doar de o fragmentare nasoală şi sângeroasă”,  explicat Hiznay.

După ce a preluat frâiele în estul oraşului Alep, în 2016, a revigorat atacurile ruseşti care curând aveau să încercuiască oraşul şi să finalizeze asediul asura rebelilor sirieni.

Alexander Juravliov a intrat în armata sovietică în 1982 şi este asociat cu atacuri fără discriminare asupra civililor în Siria, Donbas (2017) şi cel mai recent la Harkov.

Juravliov a spus într-un interviu că experienţa din Siria l-a învăţat  valoarea „ingeniozităţii militare” şi că lecţiile de acolo sunt integrate precum o „componentă organică” în toate antrenamentele militare ruseşti.

A primit distincţia Erou al Federaţiei Ruse după ce s-a întors din Siria.

Un alt general rus care a slujit în Siria alături de Juravliov -- generalul locotenent Alecsei Zavizion -- a fost numit adjunctul său în Districtul Militar de Vest  în aceeaşi lună cu el. Serviciile ucrainene îl acuză pe Zavizion că se află în spatele atacurilor cu sisteme de rachete multiple de (MLRS) asupra zonelor civile din regiunea Donbas. În 2017, Ucraina l-a pus sub acuzare pe Zavizion pentru  crime de război. 

Populaţia din Harkov, inclusiv un doctor american de origine siriană care a tratat răniţi în Siria şi care s-a deplasat la Ucraina, a oferit mărturii despre rănile multiple provocate civililor de aceste muniţii.

„Mă simţeam bine. Vremea era plăcută. Soarele strălucea. Nimeni nu s-ar fi gândit la oroarea care se va năpusti în doar câteva secunde”, a spus Margarita Kiriuhina, care a fost atinsă de torentul de schije în picior, şold şi braţe în timp ce se afla la o coadă pentru apă.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite