Rusia este pe cale să preia avantajul pe front, potrivit serviciului militar de informații din Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia are rezerve mai mari de efective de luptă, un complex militar-industrial capabil să producă mari cantităţi de arme şi muniţii, şi are parte de sprijinul material oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informații din Norvegia, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Rusia a lansat o serie de bombardamente devastatoare la începutului anului FOTO EPA-EFE
Rusia a lansat o serie de bombardamente devastatoare la începutului anului FOTO EPA-EFE

Cu ocazia prezentării concluziilor raportului anual de evaluare a riscurilor, Nils Andreas Stensones a subliniat că Ucraina va avea nevoie de un ajutor militar occidental „substanţial" pentru a putea spera să întoarcă în favoarea sa cursul conflictului.

„În acest război, Rusia se află la ora actuală într-o poziție mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul", a estimat în faţa presei şeful informaţiilor militare norvegiene.

Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, se adaptează sancţiunilor impuse de Occident mai bine decât se aştepta acesta din urmă, iar industria sa este în prezent capabilă să producă îndeajuns de multe muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete astfel încât forţele ruse să-și mențină efortului de război „tot anul", a detaliat oficialul norvegian.

Mai mult, precizează acesta, Rusia beneficiază de sprijinul militar al Coreei de Nord, Iranului, Belarusului şi Chinei. Cea din urmă nu furnizează Rusiei arme, dar o aprovizionează cu „maşini, vehicule, electronică şi piese de schimb" utile pentru industria militară rusă, a explicat şeful serviciului militar de informaţii din Norvegia.

Prin urmare, concluzionează el, „va fi necesar un ajutor occidental substanţial de armament pentru ca forţele ucrainene să se poată apăra şi să reia iniţiativa în conflict". El a amintit totodată de nevoile armatei ucrainene în ceea ce privește muniţiile, armele cu rază lungă de acţiune, sistemele antiaeriene, tancurile şi avioanele de luptă.

Norvegia se numără, alături de Danemarca şi Olanda, printre ţările europene care s-au angajat să furnizeze Ucrainei avioane multirol F-16, un aparat cerut insistent de Kiev.

„Norvegia şi Europa trebuie să fie pregătite să-şi asume mai multe responsabilităţi pentru a-şi asigura propria securitate şi pe cea a aliaţilor lor", a comentat ministrul norvegian al apărării Bjorn Arild Gram.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite