Rusia a început să își retragă armata din regiunea Herson: „Nu este o decizie uşoară''

0
Publicat:

Retragerea trupelor ruse din oraşul Herson şi din nordul regiunii ucrainene omonime a început deja, a declarat joi Ministerul Apărării rus, transmite EFE, scrie Agerpres.

Rusia a început să se retragă din Herson / Foto: EPA-EFE
Rusia a început să se retragă din Herson / Foto: EPA-EFE

„Se execută manevra de transferare a unităţilor trupelor ruse către poziţii amenajate pe malul stâng al fluviului Nipru în strictă consonanţă cu planul aprobat'', a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, în buletinul zilnic de război.

Comandatul forţelor ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a anunţat miercuri că manevra privind transferarea trupelor pe malul stâng al Niprului se va executa „într-un interval scurt de timp''.

„După evaluarea situaţiei create, propunem transferarea apărării pe malul stâng al fluviului Nipru. Îmi dau seama că aceasta nu este o decizie uşoară'', i-a transmis Surovikin ministrului apărării rus, Serghei Şoigu.

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. El a susţinut totodată că pentru trupele ruse din zonă există ameninţarea unui atac ucrainean cu rachete asupra barajului Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului. „Apare o nouă ameninţare pentru populaţia civilă şi izolarea totală a forţelor noastre pe malul drept al Niprului'', a explicat generalul, care a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

„Sunt de acord cu concluziile şi propunerile dumneavoastră. Începeţi retragerea soldaţilor şi luaţi toate măsurile pentru a transfera trupele peste râu!'', a transmis Şoigu în urma raportului generalului Surovikin.

Totuşi, în Ucraina, vestea despre retragerea rusă din Herson a fost primită cu neîncredere.

„Duşmanul nu ne face daruri, nu face gesturi de bunăvoinţă'', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în obişnuita sa intervenţie nocturnă. Şeful statului ucrainean a adăugat că, din acest motiv, forţele ucrainene trebuie să acţioneze „cu mare atenţie, fără emoţii şi fără riscuri inutile''.

Pe de altă parte, Zelenski a avertizat „încă o dată” autorităţile de la Moscova că „orice încercare” de a arunca în aer barajul hidroelectric de la Nova Kahovka, de a inunda teritoriul şi de a lăsa fără apă centrala nucleară Zaporojie „ar însemna că (Rusia) declară război întregii lumi”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite