Aliații lui Putin susțin retragerea forțelor ruse din Herson: „Aveți încredere în generali”

0
Publicat:

Susținătorii liderului de la Kremlin și-au exprimat sprijinul pentru hotărârea ministerului rus al Apărării de a dispune retragerea forțelor din orașul strategic Herson, miercuri, relatează The Moscow Times.

Soldați ruși în regiunea Herson
Forțele ruse s-au retras din orașul Herson. FOTO Profimedia

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat, miercuri, retragerea soldaților ruși din orașul Herson și a propus ca forțele ruse să ia poziții defensive pe malul stâng al Niprului, după ce generalul Serghei Surovikin a spus într-o întâlnire televizată că Hersonul nu mai poate fi aprovizionat. 

Margarita Simonian, şefa postului de televiziune Russia Today, a declarat că retragerea este o mișcare necesară pentru a evita expunerea forțelor ruse pe malul drept al râului Nipru și „deschiderea drumului spre Crimeea” pentru trupele ucrainene. 

În aceeași ordine de idei, Simonian a comparat retragerea forțelor ruse cu cea a generalului Mihail Kutuzov din anul 1812, când trupele lui Napoleon au invadat Rusia. 

Fondatorul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că misiunea „extrem de dificilă” de a retrage trupele cu pierderi minime ar fi „cea mai mare realizare pe care Surovikin va trebui să o îndeplinească”. 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov și-a exprimat „acordul deplin”, numind hotărârea de a retrage trupele „dificilă, dar corectă”. 

Surovikin își cruță soldații și ia o poziție strategică mai avantajoasă și mai sigură”, a scris Kadîrov într-o postare publicată pe aplicația de mesagerie Telegram. 

Cei trei aliați ai președintelui Vladimir Putin au criticat anterior înfrângerea armatei ruse în orașul Lîman, un important nord feroviar din estul Ucrainei care s-a aflat din luna mai sub ocupația trupelor ruse, înainte ca forțele ucrainene să îl recucerească luna trecută. 

În ciuda laudelor lor adresate generalului Surovikin, Prigojin și Kadîrov au ridicat îndoieli cu privire la luarea hotărârilor militare ale Rusiei. 

Kadîrov a întrebat de ce asigurarea aprovizionării orașului Herson „nu a fost făcută de la început”, în timp ce Prigojin a afirmat că armata ar trebui „să înțeleagă cine are dreptate, cine greșește și care este problema”. 

Este important să nu agonizezi ci să tragi concluzii și să lucrezi la greșeli”, a afirmat fondatorul companiei militare private ruse Wagner. 

Retragerea forțelor ruse este considerată o „manevră”

Reacțiile lor au fost urmate de informațiile publicate de mass-media independentă Meduza, conform cărora Kremlinul a dispus presei de stat să evite citarea oficialilor care critică campania forțelor ruse în Ucraina. 

Mass-media de stat rusă a numit anunțul cu privire la retragerea forțelor ruse din Herson drept o „manevră” sau „regrupare” mai degrabă decât o „retragere”. 

Vladimir Soloviov, un propagandist acerb al Kremlinului, a spus despre retragere că a fost „o hotărâre dificilă, dar curajoasă”, adăugând: „Aveți încredere în generali”. 

Serghei Mironov, un alt susținător vocal al invaziei Rusiei, care este șeful partidul „O Rusie Justă” a jurat într-o postare publicată pe Twitter „răzbunare” și recucerirea orașului. 

Bloggerii ruși pro-război au exprimat, de asemenea, reacții similare. Unul dintre aceștia a afirmat că retragerea „va lăsa o cicatrice pe inima mea”.   

Herson, considerat un oraș strategic, a fost ocupat de armata rusă la începutul lunii martie. Este singura reședință de regiune ocupată de Rusia în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie. 

De asemenea, Hersonul face parte din cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat în luna septembrie. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite