Rusia a început să atace sistemelor de transport ale Ucrainei

0
Publicat:

Forțele ruse și-ar putea schimba obiectivul în următoarele săptămâni pentru a viza infrastructura de transport a Ucrainei, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

tren marfa marfara ucraina ucrainean foto shutterstock

Rușii au lansat deja rachete antiaeriene în districtele Kupian și Izium din regiunea Harkov, vineri, 26 aprilie, în jurul orei unu dimineața.

Canalul Telegram „Harkov Life | Harkiv” a precizat că agresorii lovesc Borova. Pe 25 aprilie, rușii au lansat un atac cu rachete asupra gării din orașul Balaklia, regiunea Harkov. Șapte civili au fost răniți.

Moscova a intensificat atacurile cu rachete și drone împotriva rețelei energetice a Ucrainei în primăvara anului 2024, exploatând întârzierile în ajutorul occidental care au dus la o lipsă critică de muniție și de apărare antiaeriană. Asaltul nu a reușit să prăbușească rețeaua de energie a Ucrainei, dar a distrus instalații critice din mai multe orașe.

Aprobarea mult așteptată a unui pachet de asistență pentru securitate în valoare de 61 de miliarde de dolari în Congresul SUA înseamnă că armata Ucrainei va primi în curând un impuls semnificativ.

ISW susține că, în timp ce Ucraina așteaptă sosirea noilor arme, forțele rusești își vor continua asaltul pentru a "maximiza daunele aduse infrastructurii ucrainene și capacității bazei industriale de apărare".

Potrivit ISW, Rusia ar putea, de asemenea, să schimbe tactica, mutându-și atenția de la infrastructura energetică la rețelele de transport pentru a împiedica aprovizionarea cu arme să ajungă pe front.

"Forțele rusești și-ar putea schimba setul de ținte pentru a lovi infrastructura de transport, logistica și depozitele militare ucrainene", au declarat analiștii.

ISW și-a bazat predicția în parte pe remarcile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care a anunțat la 23 aprilie, în cadrul colegiului Ministerului rus al Apărării, că Moscova va intensifica atacurile împotriva centrelor logistice și a instalațiilor de depozitare a armelor ucrainene.

Atacurile din 19 aprilie ale Rusiei în regiunea Dnipropetrovsk, care au vizat gara orașului Dnipro, indică, de asemenea, o nouă amenințare la adresa infrastructurii de transport ucrainene.

Atacurile extinse împotriva sistemelor de transport ar putea face parte dintr-o strategie de împiedicare a logisticii și a liniilor de comunicare terestre ale forțelor ucrainene, potrivit ISW.

"Comandamentul militar rus ar putea spera că un efort coordonat de interdicție va constrânge capacitatea Ucrainei de a distribui suficient de mult personal și material în sectoarele critice ale frontului și va întârzia capacitățile îmbunătățite pe care sosirea asistenței de securitate americane le va oferi forțelor ucrainene", susțin analiștii.

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat, marţi, că Statele Unite vor „începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână”, după ce Senatul american a confirmat votul din Cameră pentru un ajutor mult aşteptat pentru Ucraina. Liderul de la Casa Albă a anunțat că va promulga legea de îndată ce ajunge pe biroul său.

Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu”, a declarat el într-un comunicat al președinției americane. Senatul SUA a adoptat, marţi, un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care provine din proiectul de lege care urmează să fie aprobat definitiv marți în Senatul american, au declarat marți doi oficiali americani pentru Reuters.

Pachetul de ajutor include vehicule, muniție pentru sistemul de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sisteme HIMARS, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniție antitanc TOW și Javelin și, precum și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, au spus oficialii, vorbind sub condiția anonimatului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite