De ce Europa, nu NATO, ar trebui să trimită trupe în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a opri avansul Rusiei, Kievul are nevoie de mai mulți soldați pe teren, se arată într-o amplă analiză realizată de mai mulți experți militari, notează revista „Foreign Affairs”.

Soldați ucraineni la Odesa FOTO PROFIMEDIA
Soldați ucraineni la Odesa FOTO PROFIMEDIA

Pe măsură ce forțele ruse își accelerează avansul, posibilitatea ca acestea să spargă apărarea ucraineană de-a lungul frontului estic și să pună în pericol controlul Ucrainei asupra Harkovului sau chiar al Kievului pune Europa în fața unei amenințări de securitate pe care nu o poate ignora.

O victorie rusă în Ucraina ar valida ambițiile revizioniste ale președintelui Vladimir Putin și credința în slăbiciunea intrinsecă a Occidentului. Ar permite Kremlinului să mențină Rusia pe picior de război, o abordare la nivelul societății pe care țările europene nu ar putea-o egala.

Nu există motive să ne așteptăm ca Putin să se oprească la Ucraina. Forțele europene ar putea efectua operațiuni menite să reducă presiunea de pe Ucraina.

O misiune strict non-combat ar fi cel mai ușor de acceptat în majoritatea capitalelor europene. Forțele europene ar putea să preia funcțiile logistice ale ucrainenilor, cum ar fi menținerea și repararea vehiculelor de luptă. Stând la vest de râul Nipru – o barieră naturală - forțele europene ar demonstra că nu sunt acolo să ucidă soldați ruși, anticipând acuzația inevitabilă a Rusiei de agresiune europeană.

Unele vehicule ucrainene sunt deja trimise în Germania, Polonia și România pentru reparații, dar efectuarea acestei sarcini mai aproape de front ar accelera procesul.

Totodată, consilierii militari francezi, polonezi și alți europeni ar putea să ofere instruire letală și neletală în Ucraina pentru a profesionaliza și mai mult armata țării.

Ce tip de misiuni pot avea trupele europene

O formă limitată de misiuni ar putea implica întărirea capacităților de apărare aeriană ale Ucrainei prin desfășurarea de personal, furnizarea de echipamente sau chiar preluare de comandă și control asupra sistemului ucrainean de apărare aeriană.

Riscurile de escaladare ar fi minime, deoarece forțele europene ar avea puține șanse să-i ucidă pe piloții militari ruși care lansează muniții în Ucraina din spațiul aerian belarus și rusesc. Însă ar ajuta la doborârea rachetelor de croazieră și a dronelor. Astfel, bateriile de apărare aeriană conduse de europeni ar elibera mai multe trupe ucrainene pentru a proteja forțele aproape de liniile frontului, în timp ce ar și frustra tentativele rusești de distrugere a infrastructurii critice și de înfricoșare a populației ucrainene pentru a o determina să se predea.

Forțele europene ar putea efectua și alte sarcini, cum ar fi deminarea și dezamorsarea munițiilor rusești neexplodate, ajutând la protejarea civililor și la susținerea recuperării economice a Ucrainei.

Păzirea granițelor și a porturilor

Un alt rol de luptă ar implica patrularea unor părți ale graniței ucrainene unde trupele ruse nu sunt desfășurate, cum ar fi coasta Mării Negre și granițele cu Belarus și Transnistria (o regiune separatistă din Moldova ocupată de forțele rusești).

Păzirea acestor flancuri ar elibera mai mult de 20.000 de militari ucraineni pentru a lupta pe fronturi. Totodată, ar reduce probabilitatea deschiderii unui nou front de-a lungul acestor granițe, deoarece Rusia cu siguranță ar căuta să evite extinderea războiului atacând alte armate europene.

Forțele europene ar putea să ajute și la securizarea celor trei porturi rămase Ucrainei la Marea Neagră, care sunt vitale atât pentru economia ucraineană, cât și pentru securitatea alimentară globală, eliberând astfel și mai mulți soldați ucraineni.

Orice fel de operațiune europeană în Ucraina ar avea și o încărcătură emoțională. Prezența trupelor europene ar crește moralul poporului ucrainean și l-ar asigura că viitorul țării sale este în Europa.

În fine, Europa trebuie să ia în considerare o misiune de luptă directă care să ajute la protejarea teritoriului ucrainean la vest de Nipru. În plus față de reducerea poverii armatei ucrainene în aceste regiuni, prezența trupelor europene ar face improbabil avansul forțelor rusești peste râu, protejând astfel de cucerire o mare parte din Ucraina.

De pildă, la Odessa, principalul port al Ucrainei, prin care sunt expediate majoritatea exporturilor țării. Forțele europene din zonă ar avea dreptul să se apere trăgând asupra soldaților care avansează. Ar putea ajuta la înfrângerea unei ofensive rusești care, dată fiind poziția strategică a Odessei, ar putea strangula economia ucraineană și poziționa forțele ruse pentru o posibilă invadare a Moldovei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite