Rusia a atacat din nou mai multe instalații energetice din Ucraina: „Singurul scop al lui Putin sunt moartea și distrugerea”

0
Publicat:

Rusia a lansat luni dimineață un „atac masiv” împotriva unor instalaţii energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, a anunţat Administrația Prezidențială de la Kiev. Acest atac survine la două zile după un atac asupra flotei ruse din Crimeea, peninsulă de la Marea Neagră anexată de Moscova în 2014.

Atac asupra Kievului FOTO AFP
Atac asupra Kievului FOTO AFP

„Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva unor instalaţii ale sistemului energetic în mai multe regiuni”, a anunțat un consilier al Preşedinţiei Ucrainene, Kirilo Timoşenko.

„Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta”, a adăugat el, citat de Agerpres, care preia agențiile de presă AFP și Reuters.

Explozii s-au auzit luni dimineță la Kiev. Autorităţile ucrainene au transmis apoi că rușii au efectuat atacuri cu rachete în toată ţara.

Acest „atac masiv”, potrivit autorităților ucrainene, survine la două zile de la un atac asupra flotei ruse din Crimeea, un act pus de Moscova pe seama Kievului și urmat de decizia Rusiei de a se retrage din acordul ce permitea exporturile de cereale ucrainene.

O blocadă impusă de ruși asupra transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an, notează Reuters.

„O altă serie de rachete ruseşti loveşte infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă împotriva civililor”, a declarat șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

„Nu justificaţi aceste atacuri numindu-le <<răspuns>>. Rusia face acest lucru pentru că încă mai are rachete şi voinţa să omoare ucraineni”, a adăugat el.

Potrivit lui Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, „atacul masiv” de luni dimineață a provocat întreruperi de electricitate şi apă.

„Rusia nu este interesată de negocierile de pace şi nici de securitatea în hrana globală. Singurul scop al lui Putin sunt moartea şi distrugerea”, a subliniat oficialul ucrainean.

De începutul acestei luni, armata rusă se dedă unor atacuri aeriene puternice asupra Kievului şi altor oraşe din Ucraina sub motivul că ar răspunde unei explozii produse pe podul de pe strâmtoarea Kerci care face legătura între Rusia și Crimeea.

Ucraina nu a confirmat şi nici nu a negat că s-a aflat atât în spatele exploziei de pe pod, cât și a atacului asupra flotei ruse.

În ceea ce privește retragerea Rusiei din acordul privind exporturile de cereale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia că „şantajează lumea cu foametea”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite