Rolul-cheie pe care Rusia l-ar putea juca în negocierile pentru un nou acord nuclear între SUA și Iran

0
Publicat:

Rusia ar putea juca un rol esențial într-un acord privind viitorul programului nuclear al Iranului, fiind luată în calcul nu doar ca posibilă destinație pentru stocul de uraniu puternic îmbogățit al Iranului, ci și ca un posibil arbitru în cazul încălcărilor acordului.

Reprezentanții americani și iranieni au purtat negocieri la Roma FOTO Shutterstock
Reprezentanții americani și iranieni au purtat negocieri la Roma FOTO Shutterstock

Patru ore de discuții indirecte între SUA și Iran, desfășurate sâmbătă la Roma, sub medierea Omanului, au făcut progrese semnificative, potrivit oficialilor americani. Alte discuții tehnice urmează să aibă loc în această săptămână la Geneva, urmate de o nouă întâlnire diplomatică la nivel înalt, weekendul viitor, în Oman, transmite The Guardian.

Emisarul special al lui Trump, Steve Witkoff, aflat în centrul discuțiilor de la Roma, dorește încheierea unui acord în termen de 60 de zile, dar este posibil să întâmpine rezistență din partea ministrului iranian de externe, Abbas Araghchi, care consideră că nivelul ridicat de neîncredere și caracterul tehnic al negocierilor fac improbabil un acord atât de rapid.

Stocul de uraniu, principal obstacol în negocieri

Cele mai dificile probleme sunt legate de stocarea sau distrugerea stocului de uraniu puternic îmbogățit al Iranului și de garanțiile externe care pot fi oferite Teheranului în cazul în care SUA ar încălca un acord prin care s-ar angaja să ridice sancțiunile economice, în schimbul repunerii programului nuclear civil al Iranului sub supravegherea externă a inspectorilor ONU, prin intermediul AIEA.

Iranul dorește o garanție că SUA vor suporta consecințele în cazul în care se retrag sau încalcă din nou un acord. De asemenea, o altă cerință este legată de păstrarea stocurile de uraniu pe teritoriul său, dar SUA respinge această opțiune și dorește fie distrugerea acestora, fie transferul într-o țară terță, cum ar fi Rusia.

Iranul susține că a primit asigurări că obiectivul SUA nu este desființarea completă a programului său nuclear. Înaintea discuțiilor de la Roma, o intervenție a lui Witkoff pe rețelele sociale a stârnit confuzie în Iran și SUA, întrucât părea să susțină o astfel de poziție maximală, generând consternare la Teheran. Însă la Roma, Witkoff a dat de înțeles că mesajul era destinat mai degrabă publicului american și nu reprezenta o linie oficială de negociere.

Ce opțiuni există pentru un posibil acord

În privința garanțiilor, Iranul consideră că singura înțelegere sigură este un tratat ratificat de Congresul SUA, însă Araghchi a fost informat că nu există nicio certitudine că Trump ar putea obține o astfel de aprobare, având în vedere influența opiniei pro-Israel din Congres.

O altă opțiune ar fi ca SUA să accepte să despăgubească Iranul în cazul în care Washingtonul se retrage dintr-un viitor acord. Iranienii au mai propus anterior ideea unei penalități financiare, dar lipsa unui tratat face imposibilă aplicarea unei astfel de sancțiuni. O a treia variantă, în caz de încălcare din partea SUA, ar fi ca Rusia să primească autoritatea de a returna Iranului stocul de uraniu transferat anterior – o măsură care ar garanta că Iranul nu este partea pedepsită pentru neconformare.

Un astfel de aranjament i-ar putea oferi Rusiei un rol esențial în relația SUA-Iran și ar marginaliza Germania, Franța și Marea Britanie – actualii garanți ai acordului din 2015. Nici SUA, nici Iranul nu doresc menținerea unui rol major pentru ONU în acest proces.

Presiune pe Trump să încheie

Roma a fost văzută de unii ca o locație importantă pentru negocieri, întrucât, dacă discuțiile ar fi eșuat, premierul italian Giorgia Meloni are cele mai bune relații cu Donald Trump și ar fi putut interveni pentru salvarea dialogului. O propunere timidă de întâlnire între Araghchi și vicepreședintele american JD Vance, aflat la Roma, a fost considerată prematură.

Există presiune asupra lui Witkoff și Trump să încheie cu succes una dintre cele trei negocieri majore în care sunt implicați – Iran, conflictul Hamas-Israel și războiul Rusia-Ucraina. O sursă a declarat: „Orice s-ar spune despre Iran, sunt actori raționali și este mai probabil să accepte un acord.”

Poziția de negociere a Iranului a fost întărită înainte de discuții de vizita ministrului saudit al apărării la Teheran, pentru a se întâlni cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Ministerul de Externe din Oman a declarat că obiectivul negocierilor este obținerea „unui acord echitabil, durabil și obligatoriu… care să garanteze că Iranul este complet liber de arme nucleare și sancțiuni, păstrându-i totodată dreptul de a dezvolta energie nucleară în scopuri pașnice”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite