Iranul are suficient uraniu pentru a fabrica 12 arme nucleare, avertizează un fost inspector al ONU

0
Publicat:

Savanții iranieni pot produce suficient uraniu de calitate militară pentru a fabrica 12 arme nucleare în cinci luni. Dezvăluirea survine după ce Autoritatea Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a făcut cunoscut faptul că regimul iranian a crescut rata de producție de uraniu îmbogățit până la o puritate de 60%, relatează The Telegraph.

Regimul iranian a crescut rata de producție de uraniu îmbogățit. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Regimul iranian a crescut rata de producție de uraniu îmbogățit. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Pentru realizarea unor arme nucleare moderne este nevoie ca uraniul să fie îmbogățit până la o puritate de 90%, însă inspectorii din cadrul AIEA au crezut că Iranul poate atinge acest prag foarte rapid. 

În prezent, David Albright, un fost inspector de armament al ONU în Irak, este de părere că Iranul ar putea începe să producă uraniu de calitate militară în câteva săptămâni și că are deja cunoștințele tehnice necesare pentru a fabrica arme nucleare. 

Dezvăluirea survine pe fondul tensiunilor crescânde din Orientul Mijlociu, în urma conflictului din Gaza, a atacurilor lansate de rebelii houthi în Marea Roșie și a recentelor bombardamente cu rachete între Irank și Pakistan, o putere nucleară. 

„Iranul poate produce rapid suficient uraniu”

Albright, care este și fondatorul respectatului Institut american pentru Știință și Securitate Internațională, cu sediul la Washington, a afirmat că, în cazul în care Teheranul ar continua să producă uraniu îmbogățit în același ritm, regimul ar avea suficient material pentru a fabrica 12 bombe în cinci luni. 

Realitatea tristă este că Iranul știe deja cum să producă arme nucleare, deși există unele aspecte nefinalizate legate de fabricarea efectivă a acestora. Iranul poate produce rapid suficient uraniu de calitate militară pentru mai multe arme nucleare, ceea ce nu putea face în 2003. 

Astăzi, ar avea nevoie doar de aproximativ o săptămână pentru a produce suficient pentru prima sa armă nucleară. Într-o lună ar putea avea suficient uraniu de calitate militară pentru șase arme, iar după cinci luni de producție de uraniu de calitate militară, ar putea avea suficient pentru 12”, a afirmat el. 

„O soluție diplomatică"  

În plus, Albright a afirmat că cealaltă problemă majoră cu care se confruntă Teheranul este „înarmarea nucleară” și furnizarea. 

„Iranul are o varietate de sisteme de lansare, inclusiv rachete cu capacitate nucleară. Înarmarea necesită mai multă muncă. Aceasta implică calcule și simulări teoretice; dezvoltarea, testarea și construirea celorlalte componente ale armei nucleare; transformarea uraniului de calitate militară în componente metalice; integrarea tuturor componentelor într-o armă nucleară; și pregătirea pentru montarea armelor pe avioane sau rachete sau pentru o testare subterană la scară reală", a mai spus el. 

Măsura luată de Iran de a crește producția de uraniu îmbogățit a fost criticată în urmă cu o lună de SUA, Marea Britanie, Franța și Germania. 

Cele patru țări nu au menționat nicio consecință pe care Iranul ar putea să o suporte pentru creșterea producției, însă au făcut apel la renunțarea la aceasta și au declarat că sunt în continuare „hotărâte să găsească o soluție diplomatică" în ceea ce privește programul nuclear al Teheranului. 

Rafael Grossi, directorul general al AIEA, a subliniat, totodată, că Teheranul trebuie să respecte acordul nuclear la care a fost semnatar. 

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Eleveția, care a avut loc la începutul lunii, el a afirmat: „Iranul este singurul stat care nu deține arme nucleare și care îmbogățește uraniu la un nivel foarte, foarte ridicat - foarte aproape de calitatea de armament. 

Nu spun că au o armă nucleară, spun că acest lucru este sensibil. Și când faci asta... respecți regulile"

Între timp, au reapărut apeluri pentru interzicerea în Marea Britanie a Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC), în urma acuzațiilor că organizația sponsorizează terorismul în întreaga lume. 

O „influență malignă”

De asemenea, Guvernul britanic se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari pentru a interzice IRGC în urma recentei dezvăluiri potrivit căreia poliția antiteroristă și MI5 au dejucat 15 comploturi ale Iranului de a răpi sau ucide britanici sau indivizi stabiliți în Marea Britanie, pe care îi consideră „dușmani ai regimului". 

Luna trecută, Lordul Cameron, ministrul de Externe, a dat de înțeles că IRGC ar putea fi interzis atunci când a descris Iranul ca fiind o „influență malignă în întreaga lume". 

Colonelul Richard Kemp, fost comandant al trupelor britanice din Afganistan, a declarat că este revoltător faptul că Guvernul britanic nu a interzis IRGC în Marea Britanie. 

Este revoltător faptul că Marea Britanie refuză în continuare să clasifice IRGC ca grup terorist, ceea ce ar contribui la reducerea activităților lor aici și în întreaga lume. Această lipsă de acțiune reprezintă un pericol pentru viețile cetățenilor britanici atât aici, cât și în străinătate. Guvernul are datoria de a interzice imediat această grupare criminală. 

De ani de zile, IRGC ne atacă atât acasă, cât și în străinătate, fie direct, fie prin intermediul reprezentanților lor teroriști. 

Ei au ucis mulți soldați britanici în Irak și Afganistan, au ucis un membru al echipajului britanic care se afla la bordul unei nave în largul coastelor Omanului în 2021 și au înființat o fabrică de bombe la Londra cu ajutorul grupării libaneze Hezbollah, în 2015. 

Celulele teroriste sponsorizate de IRGC sunt prezente în Marea Britanie și în alte părți din Europa, planificând și pregătind atacuri împotriva disidenților iranieni și a cetățenilor britanici, cel puțin 15 comploturi fiind depistate de autoritățile noastre de securitate în ultimul an. 

Între timp, comandanții IRGC se află în Marea Britanie pentru a-și răspândi propaganda otrăvitoare printre studenți, inclusiv pentru a incita la violență împotriva non-musulmanilor”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite