Teheranul susține că negociază cu SUA de pe o poziție de forță: „Puterea militară a Iranului a impus negocierile Statelor Unite”
0După cea de-a doua rundă de negocieri dintre Teheran şi Washington privind programul nuclear, presa naţională sugerează că Iranul şi-a întărit poziţia în faţa SUA şi speră să obţină ridicarea sancţiunilor economice.

Iranul, care a purtat sâmbătă o a doua rundă de discuţii cu Statele Unite la Roma, pare să fie într-o poziţie de forţă pentru negocieri, a scris duminică presa iraniană, înaintea noilor negocieri programate pentru sfârşitul săptămânii viitoare, relatează AFP, citată de Agerpres.
Cele două națiuni, în conflict din timpul Revoluției Islamice din 1979, afirmă că s-au făcut progrese în cadrul celor două runde de negocieri de până acum și au convenit să continue discuțiile în Oman. În acelaşi timp, Iranul a ţinut să sublinieze că nu are contact direct cu Statele Unite, negocierile desfășurându-se prin intermediul Omanului.
Se va pune, însă, problema lansării unor „negocierilor directe”, potrivit aceleiaşi surse, pentru că „nu este nici util, nici posibil, nici logic” să se urmeze această metodă „în faza de expertiză”. Discuţiile tehnice dintre experţii iranieni şi americani sunt programate pentru miercuri în Oman, înainte de noi negocieri, sâmbătă, între ministrul de Externe irsanian Abbas Araghchi şi trimisul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
La Teheran aceste negocieri generează speranțe de îmbunătățire a situației economice, în contextul în care Iranul încearcă să obţină ridicarea sancțiunilor care o afectează. Bursa a înregistrat sâmbătă o „capitalizare istorică”, conform agenției de știri oficiale IRNA, iar moneda națională a avut o ușoară redresare. Un dolar se tranzacționa duminica pentru aproximativ 830.000 de riali, comparativ cu peste un milion de riali la începutul lunii aprilie.
„Puterea militară a Iranului a impus negocierile Statelor Unite”, notează ziarul Kayhan, cunoscut pentru opoziția sa față de orice formă de compromis cu SUA. În ultimele zile, acest cotidian conservator a adoptat o atitudine ceva mai conciliantă, afirmând că „America are nevoie de noi și de credibilitatea pe care negocierile cu Iranul o oferă”, dar calificându-l pe președintele Donald Trump drept un „psihopat nedemn de încredere” din cauza imprevizibilității sale.
Ambele ţări au „linii roşii”, dar apar „noi oportunităţi”, mai notează presa iraniană.
Iranul insistă ca discuţiile să se limiteze la domeniul nuclear şi la ridicarea sancţiunilor şi consideră o „linie roşie” orice negocieri despre destructurarea totală a programului său nuclear, rachete sau sprijinul pentru grupările armate ostile Israelului, inclusiv Hezbollah în Liban şi rebelii houthi în Yemen.
De partea cealaltă, pentru Donald Trump, „linia roşie” este ca Iranul să nu se poată dota cu bomba atomică.