Referendum Grecia 2015: 61,31% din greci au votat NU, potrivit rezultatelor finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul mare de oameni prezenţi la vot este un lucru normal în Grecia deoarece votul este obligatoriu
Numărul mare de oameni prezenţi la vot este un lucru normal în Grecia deoarece votul este obligatoriu

Rezultatele finale ale referendumului indică o victorie clară a celor care nu vor să accepte condiţiile puse de UE. Astfel, 61,31% au votat NU, în timp ce 38,69% au pus ştampila pe opţiunea DA.

UPDATE 00:40

Comisia Europeană a dat publicităţii un comunicat în care anunţă că a luat la cunoştinţă rezultatul referendumului din Grecia şi că îl va respecta. Totodată, în comunicat se arată că preşedintele Jean-Claude Juncker se va consulta în această noapte şi în cursul zilei de mâine cu cu liderii celor 18 state membre ale zonei euro, cât şi cu lideri ai Uniunii Europene.

UPDATE 23:46

Alexis Tsipras a spus într-un discurs pe care tocmai l-a susţinut că Grecia a demonstrat că democraţia nu poate fi şantajată. Acesta a mai afirmat că Grecii au făcut o alegere care va schimba dezbaterile care vor avea loc în Europa. „Înţeleg că grecii nu mi-au dat un mandat împotriva Europei, ci un mandat pentru o soluţie sustenabilă”, a mai declarat Tsipras, completând câ nu există soluţii uşoare, dar că se pot găsi unele echitabile, dacă ambele părţi îşi doresc asta.

Premierul grec a mai spus că votul grecilor nu este pentru părăsirea zonei euro ci pentru o poziţie mai bună a Greciei în contextul negocierilor cu liderii europeni.


UPDATE 23:39

Angela Merkel şi Francois Hollande au vorbit la telefon şi au căzut de acord asupra faptului că marţi trebuie să aibă loc summit-ul liderilor zonei euro. De asemenea, purtătorul de cuvânt al cancelarului german a anunţat că Merkel şi Hollande au spus că rezultatul votului din Grecia trebuie respectat.

UPDATE 23:25

Ministrul de finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a afirmat că acest „Nu” este un mare „Da” pentru o Europă democratică şi că întăreşte protecţia pe care Grecia o oferă populaţiei sale.

Pe de altă parte, fostul premier şi actualul lider al opoziţiei, Antonis Samaras, şi-a anunţat demisia.

UPDATE 23:00

Televiziunea naţională din Grecia anunţă că Tsipras a vorbit deja la telefon cu câţiva lider europeni, printre care preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
 


La peste 35% din voturi numărate, grecii au spus NU în proporţie de 61%, anunţă „The Guardian“.


Guvernul Greciei nu intenţionează să emită nicio monedă paralelă dacă rezultatele oficiale vor confima respingerea de către majoritatea cetăţenilor a măsurilor economice propuse de creditori, afirmă Euclid Tsakalotos, coordonatorul grec privind negocierile cu instituţiile financiare.


La 20% din voturile numărate, NU conduce cu peste 60%, tabăra de DA având mai puţin de 40%.


Până acum au fost numărate aproape 10% din voturile referendumului. Tabăra de „NU“ conduce detaşat cu 59%, „DA“-ul având doar 40%, notează „The Guardian“.

Cetăţenii greci au votat astăzi împotriva măsurilor de austeritate propuse de creditori pentru a menţine ţara în zona euro. Primele rezultate ale referendumului din Grecia vor fi date în jurul orei 21.00, dar potrivit exit poll-urilor de la încheierea urnelor, 52% din greci au votat NU.

Potrivit unui sondaj al Institutului GPO realizat pentru postul tv Mega, 51,5% dintre greci au votat împotriva măsurilor propuse de Grupul Bruxelles, iar 48,5% în favoarea acestora. Un alt sondaj, realizat de Institutul MRB, oferă taberei care se opune măsurilor economice un scor cuprins între 50,1% şi 54%, în timp ce tabăra favorabilă reformelor este creditată cu 46% - 49,9%.

Potrivit Le Monde, grecii au votat NU în proporţie de 53%.

20% din voturile referendumului numarate - 60% din greci au votat NU FOTO Guvernul grec

Au fost numărate aproape 20% din voturi. NU conduce cu peste 60% FOTO Guvernul grec

Publicaţia Kathimerini a făcut un poll pentru Skai TV. Potrivit acestuia, tabăra NU este de 54%, iar cea de DA este de 46%.

Corespondenta „The Guardian“, Hellen Smith a aflat că, potrivit unor surse apropiate de Comisia Europeană din Bruxelles estimează că votul NU este preponderent, depăşind tabăra de da cu 8-10 puncte. 

Participarea la referendumul ce are loc duminică în Grecia este la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, când prezenţa la vot a fost de 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agenţia elenă de presă ANA.

Primele rezultate oficiale vor apărea în seara aceasta, în jurul orei 21.

Captura TV Rezultate referendum Grecia FOTO Twitter

Captură TV Rezultate referendum Grecia FOTO Twitter


Condiţiile creditorilor pentru Grecia, în cazul unui rezultat pozitiv la referendumului din Grecia înseamnă mai multe tăieri ale pensiilor, taxe mai mari şi reforme în muncă. Iată ce se va întâmpla în cazul unui vot pozitiv:

- după ratificarea rezultatelor, se va forma un nou guvern;

- guvernul va negocia noi măsuri cu creditorii;

- Grecia se va reapropia de Europa şi va primi mai mult ajutor financiar;

- se vor continua măsurile de austeritate;

- poate se va încheia un pact de dezvoltare încheiat cu creditorii;

- Grecia poate ieşi uşor-uşor din criză sau...

- Grecia rămâne un membru slab al zonei euro.

În cazul unui vot negativ la referendumul din Grecia, ieşirea ţării din zona euro nu va avea loc cu uşurinţă.

- coaliţia Syriza rămâne la putere;

- guvernul va negocia noi măsuri cu creditorii;

- nu se încheie niciun acord cu creditorii;

- BCE taie susţinerea băncilor greceşti;

- poate Grecia primeşte fonduri de la Rusia sau China;

- poate Grecia rămâne în zona euro până la criza următoare;

- Grecia iese din Eurogrup – Grexit.

Rezultate referendum în Grecia. Avertismentele liderilor europeni

Grecii au ieşit la vot în număr mare pentru a-şi decide viitorul financiar. Potrivit postului grecesc Mega TV, prezenţa la vot este remarcabil de mare, cu patru ore înainte de închiderea urnelor fiind de 35%. Mai mult, s-au format cozi la secţiile de votare. Prezenţa trebuie să fie de peste 40% pentru ca referendumul să fie validat.

Numărul mare de oameni prezenţi la vot este un lucru normal în Grecia deoarece votul este obligatoriu, deşi această lege nu a fost pusă în aplicare în ultimii ani. În primul referendum al ţării din 1974 încoace, cei 9,8 milioane de votanţi greci aleg astăzi dacă să accepte sau nu cererile creditorilor internaţionali, care presupun măsuri de austeritate în schimbul ajutorului financiar.

Grecia va trebui să adopte o monedă proprie şi să iasă din zona euro dacă majoritatea cetăţenilor se vor pronunţa împotriva măsurilor economice propuse de Grupul Bruxelles, avertizează preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Liderii europeni au avertizat că un vot negativ la referendumul de astăzi înseamnă excluderea Greciei din zona euro.

Mâine va avea loc o întâlnire între preşedintele Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, pentru a evalua efectele referendumului. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite