Războiul din Ucraina. Rușii iau prizonieri și împușcă civili în nordul orașului Vovciansk

0
Publicat:

Forțele ruse iau prizonieri civili ucraineni și împiedică evacuarea acestora în partea de nord a orașului Vovciansk din regiunea Harkov, aflată în conflict, a declarat, joi, 16 mai, ministrul de interne Ihor Klimenko.

Orașul de graniță Voceansk din regiunea Harkov se află sub bombardamente intense FOTO PROFIMEDIA

"Avem cunoștință de primele cazuri de execuții de civili de către armata rusă", a declarat Klimenko pe canalul său Telegram.

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat pe 15 mai că unități rusești au intrat în părțile de nord ale orașului, dar armata ucraineană le-ar fi împiedicat să se instaleze.

Klimenko a menționat un caz în care un locuitor din Vovciansk a fost ucis de soldații ruși după ce a refuzat să se supună ordinelor acestora și a încercat să fugă pe jos. Anchetatorii poliției au deschis un dosar penal pe motiv de încălcare a regulilor de război.

Potrivit ministrului, alți civili sunt luați privionieri și închiși în subsoluri.

Potrivit AFP, care citează un oficial de la Kiev, trupele ruse care au pătruns în regiune au reținut civili și au început să îi execute. În timpul evacuării de la Vovciansk, trupele ruse au început să „vâneze” mașini în care sunt civili și polițiști folosind drone, a declarat Serhii Bolvinov, șeful poliției din din regiunea Harkov, scrie Kiev Independent.

Miercuri, Kievul anunța că a evacuat în jur de 8.000 de oameni din zonele unde au atacat rușii, majoritatea fiind femei, copii și vârstnici. Joi, Zelenski este în orașul Harkov unde a primit rapoarte de la comandanții militari cu privire la situația de pe front, din regiune.

Potrivit ultimelor informații, încă sunt lupte în nordul orașului Vovciansk. Președintele Zelenski a declarat că a primit rapoarte detaliate despre situația de pe front de la comandantul șef Oleksandr Sîrski, comandantul grupului de forțe Hortiția, Iurii Sodol, și comandantul grupului operațional-tactic „Harkov”, Mihailo Drapati.

„De astăzi, situația din regiunea Harkov este în general sub control, soldații noștri provoacă pierderi semnificative” trupelor ruse, a spus Zelensky. „Cu toate acestea, situația rămâne dificilă, ne consolidăm unitățile”, a adăugat el. Președintele ucrainean a primit rapoarte și de la șefii serviciilor de informații despre planurile rușilor, scrie Kiev Independent.

„A fost definit un plan pentru acțiuni ulterioare, atât pentru autoritățile regionale din regiunea Harkiv, cât și pentru toate structurile de securitate din regiune”, a spus Zelensky. Tot azi, Statul Major al Ucrainei a transmis că trupele ucrainene au blocat planurile Rusiei în orașul Vovchansk din regiunea Harkov și au stabilizat situația pe front, în regiune. Trupele ruse au fost „respinse parțial” din oraș și „și-au redus semnificativ activitatea” în sectorul Harkov începând cu dimineața zilei de 16 mai, a adăugat Statul Major.

„Planurile inamicului de a avansa în orașul Vovciansk au fost dejucate”, potrivit armatei. Unitățile ucrainene continuă să desfășoare misiuni de luptă în zona urbană în nordul Vovcensk și să blocehze înaintarea soldaților ruși, potrivit Statului Major. „Operațiunile sunt în desfășurare; situația este sub control”, se arată în comunicat. Lupte au loc în Kupiansk, Siversk, Kramatorsk, Pokrovsk și Hurahove.

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câştig al său din ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

Între 9 şi 15 mai, 257 kilomtrei pătrați au fost cuceriţi numai în regiunea Harkov, epicentrul actualei ofensive ruse, unde Moscova a revendicat capturarea a peste zece localităţi,

liniei frontului, inclusiv în satul simbolic Robotino din sudul ţării, pe care trupele ucrainene l-au recucerit cu greu în timpul contraofensivei lor nereuşite din vară.

Forţele ruse nu au mai înregistrat un avans atât de rapid în teritoriul ucrainean de la jumătatea lunii decembrie 2022.

Între 7 şi 13 decembrie, într-o fază a războiului în care linia frontului a fost mai mobilă, ruşii au avansat cu peste 350 km2 în regiunea Lugansk (nord-est), dar s-au retras în lunile precedente în regiunile Harkov (nord-est) şi Herson (sud) în faţa primei contraofensive ucrainene.

De la începutul anului 2024, Rusia a cucerit aproximativ 800 km2, mai mult decât pe ansamblul anului 2023 (600 km2).

Totuşi, acest avans rămâne foarte modest, având în vedere că reprezintă mai puţin de 1% din teritoriul ucrainean controlat în prezent de Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite