Schimburi de focuri la periferia orașului Vovceask. Soldați ruși, filmați pe străzi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse au declanșat un asalt feroce împotriva orașului de graniță Vovceansk, cu bombardamente aeriene, bombe cu planare, drone și baraje de artilerie. Soldați ruși au fost filmați din dronă pe străzi, potrivit Sky News. Orașul se află sub control ucrainean, însă grupuri mici de soldați ruși încearcă să pătrundă, potrivit autorităților locale, citate de Reuters.

Soldați ruși filmați din dronă pe când intră în Vovceansk FOTO Captură Video via X
Soldați ruși filmați din dronă pe când intră în Vovceansk FOTO Captură Video via X

Jurnaliștii Sky News au urmărit transmisii din drone în care se văd soldați ruși alergând pe o stradă din orașul de graniță Vovceask, vizat de ofensivă rusă lansată în urmă cu câteva zile în regiunea nord-estică Harkov, învecinată cu regiunea rusă Belgorod.

Filmarea a fost realizată de o unitate ucraineană de recunoaștere. Comandantul acesteia a împărtășit imaginile cu jurnaliștii Sky News. 

„Ei vin în grupuri ca acesta de trei până la cinci soldați”, a spus Denys, comandantul acestei unități.

Alte filmări, realizate luni și verificate de Sky News arată soldați ruși în interiorul orașului - la doar trei zile după ce Rusia a lansat un atac surpriză peste graniță, în regiunea Harkov.

„Ei avansează într-o zonă rezidențială din Vovceansk și se mută în casele oamenilor. Acesta este doar primul val... Ne testează apărarea, își pregătesc artileria. Când vor intra complet în oraș, își vor aduce rezervele”, a explicat Denys.

Un alt flux, împărtășit de Denys, a surprins scene în care nori de fum se ridicau din mai multe locuri de  impact al bombelor lansate asupra Vovceansk.

„Orașul nu era pregătit pentru acest bombardament”, a explicat Andrii, un soldat din unitatea care urmărește din drone țintele ruse.

„Vom lupta în aceste condiții grele prin orice mijloace. Pur și simplu nu avem altă opțiune pentru că în spatele nostru sunt casele noastre, familiile noastre, copiii noștri”, a spus el.

„Dacă ne țintesc cu o bombă ghidată... va fi o groapă comună”, a răspuns zâmbind comandantul, Denys, întrebat cât de periculos este pentru el și echipa sa.

Denys a fost un ofițer de poliție și apoi avocat înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Apoi, ca mulți civili, s-a oferit voluntar pentru a-și apăra țara iar de atunci e pe front.

Totuși, Denys și-a exprimat public frustrarea față de ceea ce el crede că a fost un eșec al propriei sale părți de a se asigura că granița de nord-est a Ucrainei cu Rusia este mai bine apărată de mine și fortificații.

Vineri, „am văzut primele breșe ale graniței de către vehiculele blindate inamice - în atacul inițial. Au trecut fără să întâlnească poziții minate”, a spus el. 

Explicând de ce a ales să vorbească despre aceste lucruri, el a spus: „Luptăm pentru libertate și adevăr. Ne apărăm interesele, interesele statului nostru, în mod voluntar. Și credem că acest adevăr trebuie rostit”.

După ce a mai luptat o dată pentru a apăra Harkovul, Denys a mărturisit că el și echipa sa au o senzație de „deja vu”.

„Este șocant. Trebuie să ne apărăm din nou - pierdem teritoriu și viețile soldaților”, a spus el.

Forțele ucrainene se retrag pe poziții noi în două zone din regiunea Harkov

Armata ucraineană a anunțat marți că forțele sale s-au retras pe noi poziții în două zone din regiunea nord-estică Harkov, unde Moscova desfășoară o ofensivă, și a avertizat asupra unei acumulări de forțe rusești în nord, în apropiere de regiunea Sumî, relatează Reuters.

Un atac transfrontalier pe un nou flanc în regiunea Sumî ar solicita probabil și mai mult apărătorii epuizați ai Kievului, după ce incursiunea Rusiei în regiunea Harkov a deschis vineri un nou front, silind Kievul să trimită de urgență întăriri.

Rusia a înaintat în nordul regiunii Harkov, afirmând marți că a cucerit un al zecelea sat de frontieră, Buhruvatka. Șeful poliției din Vovceansk, un oraș aflat la 5 kilometri de frontieră și care a fost ținta uneia dintre principalele incursiuni rusești, a raportat schimburi de focuri în nordul orașului.

„În anumite zone, în apropiere de Lukianţî şi Vovceansk, ca reacţie la tirurile inamice şi la un asalt al infanteriei, unităţile noastre au manevrat în direcţia unor poziţii mai favorabile pentru a salva vieţile soldaţilor noştri şi a evita pierderi. Bătălia continuă", transmis Statul Major General într-un comunicat marți.

Guvernatorul regional Oleh Siniehubov a declarat că două persoane au fost ucise în bombardamentele de acolo. Peste 7.500 de persoane din Vovceansk și din zonele de frontieră din vecinătate au fost evacuate.

Tamaz Gambarașvili, șeful administrației militare din Vovceansk, a declarat în comentarii televizate că orașul este „aproape distrus”.

„Se află complet sub controlul (Kievului), dar există grupuri mici care încearcă să intre la periferia orașului, astfel că au loc schimburi de focuri”, a declarat el.

Forţele ruse au ocupat marţi poziţii în interiorul oraşului, iar luptele de acolo sunt intense, a declarat şeful poliţiei locale, citat de Reuters. „Situaţia este extrem de dificilă", a scris pe Facebook, Oleksii Harkivski, şeful inspectoratului de patrulare, adăugând că se dau lupte de stradă.

Dmitro Lazutkin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că „unele” grupuri de infanterie ruse au intrat în orașul despre care analiștii militari consideră că Moscova trebuie să-l captureze pentru a-și continua ofensiva în acea direcție.

Forțele de la Kiev încearcă să împiedice Rusia să maseze trupe și echipamente militare în nordul Vovceanskului, a transmis armata. Rușii încearcă să se regrupeze și să se adăpostească și nu au mai întreprins nicio acțiune „activă” miercuri, a adăugat aceasta.

Regiunea este, totodată, atacată dinspre est, în direcția frontului de lângă Kupiansk, unde forțele ruse au efectuat 16 atacuri.  

Orașul Harkov, situat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia, a fost lovit de șase atacuri pe parcursul zilei, a spus Siniehubov.

O serie de bombardamente aeriene au rănit 22 de persoane la Harkov și au deteriorat apartamente, o instituție de învățământ și mașini.

Rusia are în vizor regiunea Sumî

Șeful spionajului militar, Kirilo Budanov, a explicat că Moscova a angajat deja toate trupele pe care le avea în zonele de frontieră pentru operațiunea de la Harkov, dar că are și alte forțe de rezervă pe care el se așteaptă ca Rusia să le folosească în zilele următoare.

„Începând de ieri seară, a apărut o tendință rapidă de stabilizare a situației - adică inamicul este, în principiu, deja blocat la liniile la care a reușit să ajungă”, a declarat el în comentarii televizate.

Rusia menține ritmul atacurilor sale în regiune, potrivit datelor Statului Major ucrainean, care a precizat că  marți au avut loc 14 atacuri rusești, față de 13 luni și 22 cu o zi înainte.

Budanov a descris situația ca fiind fluidă și în schimbare rapidă, spunând că „faza activă” a operațiunii rusești este încă în desfășurare.

Budanov a explicat că Rusia a pregătit grupuri mici de forțe în zonele de frontieră din apropierea regiunii ucrainene Sumî în vecinătatea orașului rusesc Sudzha, de unde gazele naturale rusești tranzitează Ucraina prin conducte, în drum spre clienții europeni.

„În ceea ce privește regiunea Sumî, rușii au planificat de fapt o operațiune aici încă de la început... dar situația nu le-a permis să întreprindă acțiuni active și să înceapă operațiunea”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite