Războiul din Ucraina. Cum arată situația pe teren la sfârșitul anului 2024 și ce se așteaptă în 2025

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 24 februarie 2025, războiul din Ucraina va atinge pragul celui de-al treilea an. Conflictul s-a soldat deja cu mai mult de 200.000 de morți și de trei sau patru ori mai mulți răniți, iar numărul victimelor continuă să crească.

Războiul din Ucraina intră în al patrulea an/ FOTO:Profimedia
Războiul din Ucraina intră în al patrulea an/ FOTO:Profimedia

Milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească locuințele, iar economia țării a fost grav afectată. Pe lângă toate aceste tragedii, Ucraina se confruntă cu o criză demografică majoră, după exodul masiv al femeilor și copiilor.

Și economia Rusiei a resimțit impactul sancțiunilor occidentale, dar și deficitul de forță de muncă generat de nevoia constantă a regimului Putin de a trimite tineri la moarte, dar și de exodul celor care au fugit în exil. La începutul lunii noiembrie, inflația din Rusia a depășit pragul de două cifre, iar dobânzile au ajuns la 21%. Aproape jumătate din bugetul țării este absorbit de cheltuieli militare și de securitate. Gărzile lui Putin reduc la tăcere orice formă de opoziție, însă el știe că nemulțumirea populară este în creștere.

În aceste condiții, ucrainenii se pregătesc să îndure al treilea iarnă în care rețelele de electricitate și de încălzire sunt atacate constant de rachetele și dronele rusești. În ciuda acestui haos, există o speranță: 2025 ar putea aduce, în sfârșit, sfârșitul unui război care pare să nu mai aibă sfârșit. Atât Ucraina, cât și Rusia se află la limita epuizării, iar susținătorii fiecărei părți ar prefera o încetare a focului. La Washington, acest obiectiv va deveni o prioritate pentru administrația Trump.

Începutul anului 2024 a adus o dispută în Congresul american care a dus la o pauză în finanțarea Ucrainei, după ce pachetul existent a fost epuizat și nu a fost aprobat un nou ajutor. În 2025, va fi nevoie de un nou pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari, dar probabil că administrația americană îl va îngheța înainte ca acesta să fie epuizat. Pe lângă banii necesari pentru continuarea luptei, SUA se confruntă și cu o penurie de echipamente militare, ceea ce o face să caute alți parteneri pentru a sprijini Ucraina, în special Israelul și Taiwanul.

Ucraina va trebui să accepte compromisuri teritoriale

Această restricție în aprovizionarea cu echipamente militare este și mai gravă în Europa, unde guvernele au făcut prea puțin pentru a-și extinde producția de apărare și pentru a răspunde cerințelor unei Ucraine care nu va mai putea conta pe sprijinul Americii. În ciuda acestui fapt, Ucraina a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea industriei sale de apărare, mai ales în producția de drone. Totuși, va fi greu pentru ea să umple golul lăsat de scăderea aprovizionărilor din Occident.

Astfel, presiunea pentru a începe negocieri cu Rusia va crește semnificativ în 2025, după încheierea alegerilor din Statele Unite. Ce ar putea însemna un acord de pace în această situație? Ucraina va trebui să accepte pierderea unor teritorii. Este imposibil de recuperat cele 7% din teritoriu pe care Rusia le-a ocupat în urma invaziei din 2014 (Crimeea și estul Donbasului), iar orice acord va presupune probabil ca Rusia să păstreze o parte sau chiar majoritatea celor 11% pe care le controlează acum, în urma invaziei din 2022. În schimb, Ucraina va cere garanții de securitate solide, iar soluția ideală ar fi integrarea sa în NATO, ceea ce ar reprezenta un compromis dureros, dar necesar pentru a asigura securitatea țării.

Cu Donald Trump din nou la Casa Albă, este puțin probabil ca Ucraina să adere la NATO prea curând. Cu toate acestea, un acord de securitate, chiar și sub o altă formă, ar putea fi o opțiune. Totuși, chiar și așa, în 2025 pare aproape sigur că discuțiile vor începe. Iar în momentul în care aceste discuții vor începe, luptele ar putea încetini rapid, chiar până la un armistițiu. Asta s-a întâmplat în 2014, deși armistițiul nu a fost niciodată complet respectat. Dacă negocierile vor continua, ar putea apărea un conflict înghețat, imperfect, dar mult mai suportabil decât realitatea de acum.

Forţele ruse au avansat cu aproape 4000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024

Forţele ruse au avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 (584 kmp), potrivit unei analize realizate de AFP pe baza datelor furnizate de Institutul american pentru studiul războiului (ISW), transmisă marţi.

Acest avans a fost alimentat în special de accelerarea mişcărilor trupelor ruse în toamna lui 2024, acestea avansând cu 610 kmp în octombrie şi 725 kmp în noiembrie.

Noiembrie şi octombrie 2024 sunt astfel cele două luni în care forţele ruse au cucerit cele mai întinse teritorii din Ucraina, din martie 2022 şi după primele săptămâni de conflict.

În decembrie, avansul ruşilor a încetinit, ajungând la 465 kmp în primele 30 de zile ale lunii. Totuşi, este deja de aproape patru ori mai mare decât în aceeaşi lună a anului precedent şi de două ori şi jumătate mai mare decât în decembrie 2022.

Aproape trei sferturi din teritoriul cucerit de ruşi în Ucraina în 2024 se află în regiunea Doneţk, unde se află oraşul Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru armata ucraineană. Rusia controlează sau operează acum în 70% din regiune, comparativ cu 59% la sfârşitul anului 2023.

Progresul Rusiei s-a accelerat în această zonă începând din august 2024, cu aproape 400 kmp parcurşi pe lună, atingând 629 kmp în noiembrie.

Anul 2024 a fost marcat şi de ofensiva ucraineană pe scară largă în regiunea rusă Kursk, care a început în iulie. Pe 20 şi 21 august, avansul revendicat de forţele ucrainene a atins un vârf, extinzându-se pe aproximativ 1.320 kmp. Ulterior însă această zonă de operaţiuni s-a restrâns la 482 kmp, pe 30 decembrie, ultima zi cuprinsă în analiză.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite