Administrația Trump ar putea propune „varianta baltică” pentru Ucraina. Ce înseamnă pentru viitorul regiunilor ocupate
0Echipa președintelui ales al SUA, Donald Trump, ia în considerare o „opțiune baltică” pentru teritoriile din Ucraina care se află temporar sub ocupație rusă, susține politologul american Adrian Karatnițchi, citat de Ukrinform.
El a remarcat că administrația Trump ar putea căuta o încetare a focului și un sfârșit al războiului dintre Ucraina și Rusia, iar părțile ar trebui să accepte o diviziune teritorială de facto fără a recunoaște oficial anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. O astfel de abordare amintește de politica SUA față de statele baltice în timpul ocupației lor de către Uniunea Sovietică din 1940 până în 1991, când Statele Unite au refuzat să recunoască aceste teritorii ca parte a URSS.
„Administrația ar putea insista asupra continuării sancțiunilor împotriva Rusiei, amânând în același timp aderarea Ucrainei la NATO pentru o lungă perioadă de timp, poate 20 de ani”, a remarcat Karatnițchi.
Expertul crede, de asemenea, că este puțin probabil ca Trump să fie de acord cu cererile-cheie ale dictatorului rus Vladimir Putin, inclusiv „demilitarizarea Ucrainei”. În opinia sa, Trump nu este pregătit să renunțe la reputația sa de lider puternic care dictează condițiile și caută să își mențină sprijinul în rândul susținătorilor săi.
Totuși, analistul politic avertizează că echipa lui Trump subestimează importanța opiniei publice ucrainene: orice acord trebuie să fie acceptabil pentru populația ucraineană. Pe de altă parte, Karatnițchi a remarcat posibilitatea de a pune presiune pe Moscova prin intermediul activelor rusești din Europa. Potrivit acestuia, Trump ar putea încerca să folosească aceste resurse în favoarea Ucrainei, direcționându-le către achiziționarea de arme americane.
Potrivit politologului american, capitularea Ucrainei nu este o opțiune pentru Trump, deoarece această decizie ar fi contestată de aliații europeni. „Cererea de capitulare ar însemna o amenințare la adresa stabilității în Europa, deoarece ar permite schimbarea frontierelor prin mijloace militare”, a subliniat el.
Analistul politic a menționat că este posibil ca Trump să încerce să evite o criză în relațiile dintre SUA și Europa, deoarece Washingtonul are nevoie de aliați în confruntarea cu China și alte amenințări din partea regimurilor autoritare.
Dacă Trump scade prețul petrolului, Putin are probleme
Kremlinul crede că președinția lui Trump va aduce Rusiei beneficii permanente, care se vor simți nu numai în Ucraina, ci și în alte probleme internaționale. Conducerea rusă este precaută în a-și exprima așteptările de la noua administrație Trump.
Dacă, de exemplu, Trump scade prețul petrolului la 50 de dolari pe baril, asta ar putea crea probleme pe termen lung pentru regimul lui Putin. Cu toate acestea, Kremlinul poate spera că haosul pe care Trump îl va aduce aliaților SUA din Europa va compensa posibilele consecințe negative pentru Rusia, a declarat Oleksandr Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia-Eurasia din Berlin.
„Principala teamă în capitalele occidentale este că Trump va reduce dramatic sprijinul pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei. El a promis că va pune capăt războiului rapid, iar aliații săi apropiați au înaintat propuneri care ar îngheța luptele de-a lungul liniilor de contact actuale și ar lăsa 20% din teritoriul ocupat ucrainean, fără garanții reale că Rusia nu va invada din nou mai târziu”, scrie Gabuiev.
Gabuev consideră că, chiar dacă SUA sprijină o încetare a focului, aceasta nu înseamnă că va accepta cererea maximalistă a lui Putin de subordonare a Ucrainei față de Rusia. Chiar și în cazul unei încetări imperfecte a ostilităților și indiferent de perspectivele Ucrainei de aderare la NATO, SUA pot asigura supraviețuirea acesteia ca stat suveran prin furnizarea de arme și investiții în capacitățile sale de apărare.
Dacă aceste măsuri continuă mult timp după încheierea luptelor, ele ar putea face ca un nou război cu Ucraina să fie prea costisitor pentru Rusia. Acesta este motivul pentru care Putin este probabil pregătit să continue lupta.
Putin ar putea avea motive să accepte un acord imperfect - pentru moment
"Cu toate acestea, Putin ar putea avea motive să accepte un acord imperfect - pentru moment. Kremlinul are nevoie de o pauză pentru a-și reface armamentul și a-și consolida capacitățile ofensive. Acesta poate conta pe faptul că, atunci când Trump va putea juca rolul de „pacificator”, administrația sa se va concentra pe alte priorități, Ucraina va slăbi treptat, iar țările europene vor fi prea divizate pentru a oferi asistență suficientă”, adaugă Gabuev.
Autorul mai notează că alegerea lui Trump îl privează pe Putin de stimulente pentru o interacțiune semnificativă cu actuala administrație în timpul rămas până la sfârșitul mandatului său. Putin speră să obțină o înțelegere mai bună, dacă nu perfectă, de la Trump. Administrația Biden are prea puține pârghii, dacă este deloc, să-l forțeze să încheie un acord care ar fi mai bun pentru Kiev decât un potențial acord intermediat de Trump.
"În plus, perioada interimară prezintă multe riscuri proprii: de exemplu, tentația lui Putin de a distruge infrastructura energetică rămasă a Ucrainei în această iarnă, creând astfel mai multă influență în negocierile viitoare. Pentru a elimina această amenințare, este necesară o diplomație liniștită cu Kremlinul, care poate implica atât noua, cât și precedenta echipă de la Casa Albă”, scrie Gabuev.
Potrivit autorului, motivele fundamentale ale confruntării dintre Moscova și Occident vor rămâne. Victoria lui Trump a confirmat opinia lui Putin potrivit căreia Occidentul este atât de instabil din punct de vedere politic încât politicile sale se pot schimba dramatic cu fiecare ciclu electoral.
„Prin urmare, neîncrederea în Occident va persista, mai ales în condițiile în care în sistemul rus apar tot mai mulți veterani de război, iar Putin plănuiește să rămână la putere cel puțin până în 2036”, relatează Gabuiev.