Război în Ucraina. Rachete ruseşti doborâte deasupra Mării Negre. Rogozin, îndemn la genocid în Ucraina

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Este a 111-a zi de la startul invaziei ruse pe teritoriul ucrainean. Luptele continuă în regiunea Donbasului, armata rusă controlând aproximativ 70%-80% din oraşul Severodoneţk.

GALERIE FOTO

UPDATE 20.55 Militarul britanic Scott Sibley, ucis în războiul din Ucraina după ce a fost lovit de focuri de mortieră

Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani, din South Killingholme, North Lincolnshire, a murit pe 22 aprilie după ce poziţia sa din sudul Ucrainei a fost atacată. El a murit din cauza ”leziunilor cu fragmente adânci” la piept şi abdomen, a fost informat Tribunalul Coroners din Oxfordshire.

UPDATE 20.10 Unul dintre cei mai cunoscuţi eroi ai revoluţiei Euromaidan a fost ucis în luptele din Harkov

Roman Ratushnyi, un cunoscut activist de la Kiev, militar al Brigăzii 93 Kholodnyi Yar, a fost ucis în luptele de lângă Izium, regiunea Harkov. Tânărul de doar 24 de ani a fost unul dintre eroii revoluţiei Euromaidan.


UPDATE 18.30 Ruşii îşi sabotează propriile sisteme antirachete vânzându-le la fier vechi

Forţele ruse au încercat să vândă la fier vechi componente ale sistemelor lor de apărare antirachetă în regiunea Doneţk, a anunţat serviciul de informaţii ucrainean care le-a descoperit stratagema.

„În scopul de a evita să meargă pe front, comandanţii unui detaşament din cadrul regimentului al 933-lea de apărare antirachetă...au decis să-şi facă echipamentul inutil pentru serviciu... au scos unităţile de control de pe sistemele antirachete Tor-M2U şi s-au dus să le vândă la un punct de colectare pentru metale preţioase”, se arată în comunicatul Direcţiei Principale de Informaţii din Ucraina. 


UPDATE 17.50 Rusia ameninţă că Europa „va dispărea” într-o apocalipsă nucleară dacă Occidentul va livra rachete Ucrainei

Rusia a avertizat că Europa „va dispărea” într-o apocalipsă nucleară în cea mai recentă ameninţare a Kremlinului către ţările care furnizează arme Ucrainei. Viacheslav Volodin, liderul Dumei de Stat, a făcut aceste declaraţii după ce fostul ministru de Externe al Poloniei Radoslaw Sikorski a spus că aliaţii occidentali ar putea trimite mai mult armament la Kiev.


UPDATE 17.00 Două rachete ruseşti, lansate din Crimeea către Odesa, doborâte deasupra Mării Negre

"În regiunea Odessa, diminieaţă, inamicul a lansat un nou atac cu rachete. Două rachete Onyx au fost trase din sistemul de rachete de coastă de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar", a anunţat Consiliul Local din Odesa.


UPDATE 15.44 Zelenski îi cere lui Scholz să sprijine pe deplin Ucraina: „Nu poate exista un schimb”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să-şi ofere sprijinul deplin pentru Ucraina pe fondul acuzaţiilor că Germania este prea preocupată cu privire la repercusiunile pe care poziţia sa le-ar avea asupra legăturilor Berlinului cu Moscova.


UPDATE 15.12 Moscova anunţă că deschide miercuri un culoar umanitar în vederea evacuării civilor din uzina Azot din Severodoneţk

Rusia anunţă marţi deschiderea - miercuri - a unui culoar umanitar de evacuare către nord, la Svatove, o localitate aflată sub control, rusesc a civililor care se află în uzina chimică Azot, la Sivierodoneţk, un oraş situat în estul Ucranei, devastat de confruntări armate, relatează AFP.

”Un culoar umanitar va fi deschis către nord (până în oraşul Svatove), la 15 iunie”, între orele 5.00 GMT (8.00, ora României) şi 17.00 GMT (20.00, ora României), anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 15.10 Obuzierele germane vor putea fi  utilizate în curând în războiul din Ucraina

Antrenamentul trupelor ucrainene în vederea folosirii obuzierelor germane de tip Panzerhaubitze 2000 va fi finalizat în curând, deschizând calea pentru utilizarea în războiul din Ucraina, a declarat, marţi, ministrul german al Apărării Christine Lambrecht, relatează Reuters.

”Instruirea pentru folosirea obuzierelor Panzerhaubitze 2000 va fi finalizată în curând, astfel încât să poată fi folosite în luptă în Ucraina”, a afirmat ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la o bază militară din oraşul Rheinbach din vestul Germaniei.

Guvernul federal al Germaniei a anunţat la începutul lunii mai că intenţionează să livreze Ucrainei şapte obuziere blindate de tip Panzerhaubitze 2000. 

Obuzierele de tip Panzerhaubitzen 2000 sunt piese de artilerie grea care pot trage până la 40 de kilometri.

UPDATE 13.31 Autorităţile ucrainene continuă să evacueze civili din Severodoneţk, „în orice moment când este linişte”

Autorităţile ucrainene anunţă că ele continuă să evacueze civili din Severodoneţk ori de câte ori se mai liniştesc confruntări armate ”extrem de puternice” în vederea cuceririi acestui oraş-cheie în Donbas (est), relatează CNN.

Un al treilea pod către Severodoneţk nu mai poate fi folosit, anunţa luni seara şeful Administraţiei Militare, însă autorităţile spun că există în continuare căi de acces şi de ieţire din oraş.

”Căile de conectare cu oraşul sunt destul de dificile, dar există”, declră televiziunii ucrainene şeful Administraţiei Militare din Severodoneţk, Oleksandr Struik.

Evacuări au loc ”în orice minut în care este linişte sau există o posibilitate de transportare”, dă el asigurări.

Potrivit lui Struik, peste 500 de civili se află în continuare în uzina chimică Azot, bombardată intensiv de către armata rusă, acuză autorităţile.

Alte două batalioane tactice ruse au fost trimise în zonă, anunţă marţi guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serghii Gaidai.

Forţe ruse continuă să încerce să încercuiască atât Sievierodoneţkul, cât şi oraşul vecin Lîsîceansk, potrivit lui Gaidai.


UPDATE 12.03 SUA îndeamnă discret companiile agricole şi de transport să cumpere şi să transporte mai mult îngrăşământ rusesc

Guvernul american îndeamnă subtil companiile de transport şi cele agricole să transporte, respectiv să cumpere mai mult îngrăşământ din Rusia, scrie Bloomberg.

SUA îndeamnă companiile să intensifice achiziţiile de îngrăşăminte ruseşti, pe măsură ce costurile globale ale alimentelor cresc, iar stocurile se diminuează, potrivit unui raport Bloomberg de luni.


UPDATE 11.10 Dmitri Rogozin, îndemn la crime inimaginabile în Ucraina: „Să îi terminăm de dragul nepoţilor noştri”

Liderul Roscosmos, Dmitri Rogozin a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina, „de dragul nepoţilor noştri”, într-o postare publicată pe contul său de Twitter.

„În general, ceea ce a apărut în locul Ucrainei reprezintă o ameninţare existenţială pentru poporul rus, istoria rusă, limba rusă şi civilizaţia rusă”, a scris Rogozin luni noaptea pe contul său de Twitter.  

„Dacă nu îi terminăm (pe ucraineni) acum, din păcate, bunicii noştri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost şi mai mare pentru nepoţii noştri. Aşadar, haideţi să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoţii noştri”, a mai afirmat el. 


UPDATE 10.24 Ucraina şi-a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse. Kievul laudă agricultorii ucraineni

Ucraina a pierdut un sfert dintre terenurile cultivabile din cauza ocupaţiei ruse a anumitor regiuni, în sud şi est, denunţă Ministerul ucrainean al Agriculturii, însă acest lucru nu constituie „o ameninţare la adresa securităţii alimentare” a ţării, relatează AFP.

În pofida pierderii a 25% dintre terenurile cultivabile, structura culturilor semănate anul acesta este mai mult decât suficientă să asigure consumul” populaţiei ucrainene, a subliniat luni într-o conferinţă de presă adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii Taras Vîsoţkii.

”Consumul a scăzut, la rândul său, din cauza deplasării masive (a populaţiei) şi a migraţiei externe”, potrivit ministrului.


UPDATE 09.21 Aproape 18.000 de milionari vor părăsi Rusia şi Ucraina în acest an. Unde vor migra

Milionari ruşi şi ucraineni îşi vor părăsi ţările anul acesta, scrie The Guardian precizând că este vorba despre 15.000 de milionari din Rusia şi alţi 2.800 de milionari din Ucraina.

Potrivit unei analize a datelor privind migraţia realizată de Henley & Partners, fenomenul migraţiei bogaţilor a început de câţiva ani, fiind de aşteptat ca aproximativ 15% dintre ruşii cu peste 1 milion de dolari în active vor emigra în alte ţări până la sfârşitul anului 2022, scrie The Guardian.


UPDATE 08.33 Război în Ucraina - Angela Merkel consideră inacceptabil comportamentul sopranei Anna Netrebko

Într-un interviu acordat în public pentru Die Spiegel, fostul cancelar german Angela Merkel, mare amatoare de muzică clasică şi de operă, a condamnat tergiversările cântăreţie lirice ruse Anna Netrebko, potrivit Le Figaro.

„Ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”. Retrasă din viaţa publică de când şi-a părăsit postul de cancelar în decembrie 2021, Angela Merkel a oferit un interviu foarte aşteptat publicaţiei germane Die Spiegel, într-un teatru din Berlin. 

În faţa invitaţilor care au cumpărat bilet de 30 de euro pentru a asista la eveniment, Merkel a vorbit în special depsre războiul din Ucraina şi a condamnat ferm invazia rusă, apărând în acelaşi timp alegerea de a fi favorizat dialogul cu Vladimir Putin.

Întrebată despre modul în care sunt trataţi artiştii ruşi care şi-au văzut spectacolele anulate de la începutul războiului, Angela Merkel a fost ponderată. „Nu cred că ar trebui să interzicem cultura rusă acum. Ar trebui să vedem cine susţine ceea ce face Putin şi cine nu”, a spus ea înainte de a o critica aspru pe soprana rusă Anna Netrebko, afirmând că „nu o va invita la cină”. „Din punct de vedere politic, ea a făcut deja lucruri pe care le condamn absolut”, a adăugat ea, fără a oferi alte detalii.

Cântăreaţa de operă, considerată una dintre cele mai mari voci lirice din lume, s-a făcut repede remarcată încă de la începutul conflictului pentru că a întârziat să vorbească despre invazia rusă a Ucrainei. Concertele ei din Occident au fost anulate, cum ar fi cele de la Metropolitan Opera din New York, unde i-a lăsat loc colegei ei ucrainene Liudmyla Monastryska. Anna Netrebko a condamnat ferm războiul şi a reuşit să revină pe scena de la Paris pe 27 mai.


UPDATE 06:15 Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei

Forţele ruse au tras trei rachete asupra districtului Pryluky din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, forţând evacuarea unor locuitori din cauza fricii de extindere a incendiului, potrivit oficialilor locali, citaţi de CNN.

”În jurul orei 13:15, ocupanţii au tras trei rachete spre Pryluky, în regiunea Cernihiv”, a declarat Comandamentul Operaţional „Nord” al Ucrainei într-o declaraţie pe Facebook.


UPDATE 06.01 Arestarea unui număr mare de protestatari anti-război din Rusia este „îngrijorătoare”, spune comisarul ONU pentru drepturile omului

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a numit „arestarea arbitrară a unui număr mare de protestatari anti-război” din Rusia „îngrijorătoare”, relatează news.ro.

Aceasta a vorbit la sesiunea ONU pentru Drepturile Omului de luni de la Geneva, afirmând că Rusia a introdus „noi restricţii penale” care includ „interdicţii generale privind difuzarea de informaţii bazate pe noţiuni vagi şi ambigue, inclusiv „ştiri false” sau „non-ştiri”, informaţii obiective.”


UPDATE 05.12 Rusia a câştigat aproape 100 de miliarde de dolari din exporturile de petrol şi gaze în primele 100 de zile ale războiului din Ucraina

Raportul CREA a constatat că Rusia a câştigat încă 97 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale conflictului din Ucraina, din 24 februarie până în 3 iunie. Uniunea Europeană a reprezentat 61% din aceste importuri, în valoare de aproximativ 59 de miliarde de dolari.

În general, exporturile de petrol şi gaze ruseşti sunt în scădere, iar veniturile Moscovei din vânzările de energie au scăzut, de asemenea, de la un vârf de peste 1 miliard de dolari pe zi în martie. Dar veniturile au depăşit totuşi costul războiului din Ucraina în primele 100 de zile - CREA estimează că Rusia cheltuieşte în jur de 876 de milioane de dolari pe zi pentru invazie.


UPDATE 04:09 Toate cele trei poduri din Severodoneţk sunt impracticabile

Cele trei poduri care leagă oraşul Severodoneţk de Lisichansk, sunt impracticabile pentru vehicule. Acest lucru face ca operaţiunile de evacuare din oraş să fie aproape imposibile. De asemenea sunt limitate şi rutele de aprovizionare pentru armata ucraineană, potrivit guvernatorului din Lugansk, Serhii Haidai. 


UPDATE 02:27 Bătălia pentru Donbas va rămâne în istoria militară, afirmă Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că bătălia de la Donbas va rămâne în istoria militară drept una din cele mai violente bătălii din Europa şi pentru Europa. Zelenski a mai adăugat că bătălia de la Severodoneţk are un cost uman foarte mare, chiar înspăimântător.

„Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător” a spus Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a precizat, în timpul discursului adresat poporului său, că nu au de ales decât să meargă mai departe şi să elibereze ţara. Mai multe regiuni din sud şi est sunt deja ocupate de armata rusă. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a declarat că 70%-80% din Severodoneţk este sub ocupaţia rusă. 


UPDATE 01:01 Ucraina a pierdut un sfert din terenurile cultivabile din cauza războiului

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Taras Visotskii, a declarat că Ucraina a pierdut 25% din terenurile cultivabile, însă culturile din acest an vor putea asigura consumul populaţiei ucrainene. 

„În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul” , afirmă Taras Visotkii. 

Pe lângă numărul redus de terenuri cultivabile, s-a redus şi consumul naţional din cauza deplasărilor masive ale populaţiei şi a migraţiei externe cauzate de invazia rusă. 

„În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrăşămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare şi circa o treime din cantitatea de carburant necesară”, a mai adăugat Visotkii.


UPDATE 00.12 7 cadavre descoperite în apropiere de Bucea

Poliţia din Kiev a anunţat că a descoperit 7 cadavre ale unor civili în apropiere de Bucea. Autorităţile au declarat că civilii au fost executaţi cu un glonţ în cap şi că unele dintre victimele aflate în groapa comună, din apropiere de Bucea, aveau mâinile şi picioarele legate. 


UPDATE 22.00 Toate podurile spre Severodoneţk au fost distruse - guvernator regional

Toate cele trei poduri către oraşul asediat Severodoneţk au fost distruse, a spus guvernatorul regional Serghei Haidai, citat de BBC.

El a spus că, deşi trupele ruse nu au capturat complet oraşul - care se află în centrul luptei dintre trupele ruse şi ucrainene - toate podurile care duc la centrul regional au fost acum distruse, ceea ce face evacuarea rezidenţilor şi transportul. de bunuri imposibil.

Locuitorii care rămân în oraş supravieţuiesc în condiţii extrem de dificile, a adăugat el.


UPDATE 18.25 Atac rus cu trei rachete în oraşul Priluki, în nordul Ucrainei, unde se află un aerodrom militar. Patru sate au fost evacuate din cauza riscului unor incendii

„Inamicul a tras trei rachete la Priluki. Informaţii cu privire la distrugeri sunt pe cale de clarificare”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Cernigov, Viaceslav Ceauş, fără să facă alte precizări.


UPDATE 16.00 Ruşii au trimis experţi pentru a jefui artefacte valoroase din Ucraina, în special aurul scitic

„Sunt dovezi foarte puternice că este o mişcare precisă a Rusiei, pentru că doar anumite picturi şi ornamente sunt ţintite, scoase şi trimise în Rusia”, spune antropologul Brian Daniels ce face parte dintr-o echipă de arheologi, istorici şi specialişti in imagini digitale cu sediul în statul Virginia.


UPDATE 15.40 Armata ucraineană a anunţat eliminarea lui „Adam cel Groaznic”, unul dintre cei mai buni lunetişti ai Rusiei

​Forţele armate ucrainene au anunţat că l-au eliminat pe „Adam cel Groaznic”, unul dintre cei mai temuţi lunetişti ai armatei ruse. Acesta a luptat anterior în Donbas şi Siria. Ofiţerul ucrainean care a făcut anunţul notează că „Adam cel Groaznic” a fost în cele din urmă „denazificat şi demilitarizat oficial”. 


UPDATE 13.53 Kievul solicită Occidentului mai multe arme. De ce echipamente mai are nevoie Ucraina pentru a „încheia războiul”

Înainte de desfăşurarea summitului miniştrilor Apărării care va avea loc miercuri la Bruxelles, Ucraina solicită noi echipamente militare pentru a învinge inamicul, relatează CNN.

„Este simplu - pentru a pune capăt războiului avem nevoie de paritatea armelor grele”, a afirmat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, pe Twitter. 

UPDATE 13.03 Riscul ca armele nucleare să fie folosite într-un conflict militar a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Ce arsenal nuclear deţin marile puteri

Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) avertizează că arsenalul nuclear mondial va creşte pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, iar riscul ca aceste arme să fie folosite în conflicte militare a ajuns la cel mai mare nivel din ultimele decenii.

Riscul unei confruntări nucleare a crescut ca urmare a războiului din Ucraina. Pericolul este că războiul ar putea escalada într-o confruntare directă între Rusia şi NATO, a declarat expertul SIPRI Hans M Kristensen.

Armele nucleare la nivel mondial au scăzut cu 3% faţă de anul trecut. Totuşi, este de aşteptat ca ţările să-şi mărească arsenalul în următorul deceniu din cauza programelor de modernizare în curs de desfăşurare.

Cele nouă puteri nucleare (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord) deţineau 12.705 focoase nucleare la începutul acestui an, în scădere de la 13.080 de focoase cu un an înainte, relatează EFE.

UPDATE 12.18 Un fost premier al Rusiei îl critică dur pe Putin: „E de nerecunoscut”. Care sunt următoarele ţinte ale Kremlinului, dacă Ucraina pică

Preşedintele rus Vladimir Putin a construit după ce a ajuns la putere, în 2000, un sistem bazat pe impunitate şi frică, denunţă primul său şef de Guvern, Mihail Kasianov (2000-2004), care subliniază că nu şi-ar fi imaginat niciodată că fostul său şef ar fi invadat Ucraina, relatează AFP.

”Putin pe care-l cunosc eu era altfel”, dă el asigurări AFP într-un interviu videoconferinţă.

Mihail Kasianov, în vârstă de 64 de ani, primul premier al lui Putin, în perioada 2000-2004, după care a trecut în opoziţie, consideră că Războiul din Ucraina poate dura până la doi ani, dar crede că Rusia va reveni pe ”un drum democratic” într-o bună zi.

Fostul premier, care a acţionat în vederea unei apropieri a Moscovei de Occident, subliniază că nu se aştepta, la fel ca mulţi ruşi, că va izbucni un război.

Continuarea aici

UPDATE 11.22 Forţele ucrainene, respinse din centrul Severodoneţkului. Continuă luptele de stradă

Trupele ruse au respins armata ucraineană din centrul Severodoneţkului, un oraş-cheie în estul Ucrainei, pentru care luptă cele două armate, anunţă luni Statul Major ucrainean, relatează AFP.

”Cu susţinerea artileriei, inamicul a dat un asalt la Severodoneţk, a înregistrat un succes parţial şi ne-a respins unităţile din centrul oraşului. Ostilităţile continuă”, anunţă într-un buletin actualizat, luni dimineaţa, pe Facebook, armata ucraineană.

UPDATE 11.01 O adolescentă dezvăluia ruşilor poziţiile soldaţilor şi echipamentelor armatei ucrainene. Fata riscă închisoare pe viaţă

O adolescentă de 18 ani a fost arestată în Ucraina şi riscă să fie condamnată la închisoare pe viaţă pentru trădare. Ea a fost prinsă că le spune ruşilor poziţiile soldaţilor şi ale echipamentelor militare ale armatei ucrainene.

UPDATE 09.52 Traversarea râurilor va fi un factor decisiv pentru soarta războiului din Ucraina. Analiza Ministerului britanic al Apărării

Ministerul britanic al Apărării comunică, în aprecierea de luni dimineaţă, că operaţiunile militare de traversare a râurilor vor fi printre cei mai importanţi factori ce vor determina soarta războiului pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declanşat la 24 februarie în Ucraina.

UPDATE 08.33 Cât a câştigat Rusia din exporturile de combustibili fosili, după 100 de zile de război. Topul celor mai mari importatori din Europa

Un studiu dat publicităţii luni de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat din Finlanda, statele UE au importat din Rusia 61% din cantităţile totale de combustibili fosili exportate de la începutul războiului cu Ucraina.

Rusia a obţinut venituri de 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său cu Ucraina, majoritatea către UE, potrivit unui raport al unui centru de cercetare independent publicat luni.

Continuarea aici

UPDATE 05.22 Rusia loveşte Harkovul cu muniţie interzisă - Amnesty International

Amnesty International a găsit fragmente de muniţie cu dispersie 9n210 / 9n235 la Harkov. Cercetătorii au găsit, de asemenea, mai multe aşchii pe sol, corespunzătoare urmelor lăsate de muniţiile cu dispersie 9n210 / 9n235.

Medicii de la două spitale din Harkiv au arătat cercetătorilor Amnesty International schije pe care le-au scos de la victimele bombardamentului cu muniţii cu dispersie.

Muniţiile cu dispersie sunt de fapt un container care conţine zeci de submuniţii. Ele sunt împrăştiate la o înălţime dată deasupra solului. Un procent mare de submuniţii nu explodează la impact şi, astfel, se transformă efectiv în mine terestre. Utilizarea (precum şi producţia, acumularea, vânzarea sau transferul) de muniţii cu dispersie este interzisă de dreptul internaţional.

UPDATE 04:09 Ucraina descoperă 50 de agenţi ruşi la Lysychansk

Ucraina a descoperit activităţi de sabotaj în rândul a 50 de persoane din Lysychansk care scurgeau informaţii operaţionale ale Ucrainei către forţele ruse pentru a ajuta Moscova în ofensiva sa, a declarat guvernatorul de la Lugansk.

Serhiy Haidai a spus că serviciile de securitate şi poliţia ucrainene au căutat prin datele reţelei partajate şi au găsit dispozitivele mobile ale unor persoane care „au împărtăşit informaţii prea intens cu canalele ruseşti Telegram”.

„Trădători. S-au dus la sediul nostru umanitar pentru a folosi internetul pentru a scurge informaţii ruşilor, iar apoi oraşele lau ars”, a scris Haidai pe Facebook.

„Este de remarcat faptul că agenţii ruşi au transmis date prin reţeaua de satelit Starlink... Au înşelat Ucraina. Ei ştiau că ucid şi distrug prin acţiunile lor. De ce i-ai trădat pe ai tăi?” a scris Haidai, fără să spună care au fost consecinţele pentru astfel de acţiuni.

UPDATE 03:51 O alpinistă rusă arborează steagul ucrainean pe Muntele Everest

O alpinistă şi bloggerţă dn Rusia a luat atitudine împotriva invaziei Ucrainei de către ţara sa, desfăşurând steagul ucrainean când a ajuns în vârful Muntelui Everest. Fotografia Ekaterinei Lipka de pe vârful Everestului a devenit virală după ce a fost distribuită de fostul ambasador al Ucrainei în Austria, Olexander Scherba, pe Twitter duminică trecută.

Alpinistul a postat şi o fotografie cu ea pe munte, cu o pancartă pe care scria „Navalni liber”, în sprijinul lui Alexei Navalny, un activist anticorupţie şi lider al opoziţiei din Rusia, care în martie a fost condamnat la nouă ani ş a fost închis într-o colonie penală.

UPDATE 02:58 O expoziţie deschsă la Kiev prezintă rămăşiţe din războiul Rusiei împotriva Ucrainei

O expoziţie a fost deschisă în capitala Ucrainei Kiev, care prezintă accesoriile războiului în desfăşurare în ţară.

De la vehicule capturate şi rămăşiţe colectate de rachete, până la papuci, periuţe de dinţi şi telefoane pe care armata rusă le-a folosit şi lăsat în urmă, au fost expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Ucrainei pentru al Doilea Război Mondial.

Şeful Departamentului Educaţional, Dmytro Hainetdinov, a spus că multe dintre obiecte au fost colectate de personalul muzeului în timp ce vizitau zone proaspăt eliberate pentru a „evidenţia unele faţete particulare ale războiului purtat de Rusia asupra Ucrainei”.

„Scopul acestei expoziţii este de a creşte gradul de conştientizare a oamenilor despre acest război cu ajutorul artefactelor autentice”, a spus Hainetdinov.

UPDATE 02:41 Institutul de Cercetare a Armelor spune că arsenalele nucleare globale se aşteaptă să crească

Stocurile globale de arme nucleare ar putea creşte în curând din nou, pentru prima dată de la Războiul Rece, din cauza tensiunilor globale, a declarat Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

„Rusia a recurs chiar la ameninţări deschise cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina”, a spus SIPRI într-un rezumat prin care şi-a lansat anuarul său pe 2022.

„Deşi au existat câteva câştiguri semnificative atât în ​​controlul armelor nucleare, cât şi în dezarmarea nucleară în ultimul an, riscul ca armele nucleare să fie folosite pare mai mare acum decât oricând, de la apogeul războiului rece”, a spus directorul SIPRI, Dan Smith.

Anul trecut s-a înregistrat o uşoară reducere a numărului total de focoase nucleare la aproximativ 12.705 la nivel mondial. Aproximativ 90% din toate armele nucleare sunt deţinute de Statele Unite şi Rusia.

UPDATE 02:16 Zelenski îi acuză pe generalii ruşi că folosesc soldaţii drept „carne de tun”

Zelenski a spus că tactica Moscovei nu s-a schimbat în război şi că rezervele ruseşti prost antrenate sunt acum desfăşurate în bătălia pentru Donbas, unde se luptă pentru „fiecare metru”.

„Armata rusă încearcă să desfăşoare forţe de rezervă în Donbas. Dar ce rezerve pot avea acum?” a întrebat Zelenski în discursul său zilnic către naţiune.

„Se pare că vor încerca să-i arunce în luptă pe recruţii prost pregătiţi şi pe cei care au fost adunaţi prin mobilizare ascunsă”, a spus el.

„Generalii ruşi îşi văd oamenii pur şi simplu ca pe carnea de tun de care au nevoie pentru a câştiga un avantaj în număr”, a adăugat el.

UPDATE 01:53 Pierderile de război ruseşti ar putea depăşi 40.000 de militari în această lună, declară preşedintele Ucrainei

Zelensky a spus că victimele ruşilor de la începutul războiului ar putea depăşi 40.000 de militari în iunie.

Vorbind duminică naţiunii în al 109-lea discurs zilnic de la începutul invaziei ruse, Zelenskyy a reiterat şi apelul Ucrainei pentru sisteme avansate de apărare aeriană din Occident. El a spus că astfel de mijloace de apărare ar fi putut evita multe tragedii, inclusiv un atac aerian asupra Ternopilului, precum cel de duminică, în urma căruia care 10 persoane rămân în spital, inclusiv o fetiţă de 12 ani.

Zelensky a spus că astfel de incidente îl înlocuiau pe Petru cel Mare şi pe romancierul Lev Tolstoi, aşa cum se gândea acum lumea despre Rusia.

UPDATE 00:40 Rusia distruge un pod, tăind astfel o posibilă cale de evacuare pentru civili

Forţele ruse au aruncat în aer un pod care leagă oraşul ucrainean asediat Severodoneţk de un alt oraş de peste râu, întrerupând o posibilă rută de evacuare pentru civili, au declarat oficialii locali.

Forţele ruse au ocupat cea mai mare parte a oraşului, dar trupele ucrainene controlează încă zona industrială şi al fabricii chimice Azot, unde se adăpostesc sute de civili.

Podul distrus se întindea peste râul Siverskyi Doneţ şi lega Severodoneţk de oraşul său geamăn Lysychansk, a declarat guvernatorul oraşului Lugansk Serhiy Haidai.

„Dacă, după un nou bombardament, podul se prăbuşeşte, oraşul va fi cu adevărat tăiat. Nu va exista nicio modalitate de a părăsi Severodoneţk într-un vehicul”, a spus Haidai, remarcând lipsa unui acord de încetare a focului şi a unor coridoare de evacuare convenite.

„Ar putea spera să î prindă în capcană pe apărătorii ucraineni de la Severodoneţk, întrerupându-le retragerea, dar pare puţin probabil ca beneficiul prinderii unui număr relativ mic de apărători să merite costul impunerii unei traversări disputate a fluviului trupelor ruse”, a spus ISW, în ultima sa evaluare ofensivă din 12 iunie. ISW a mai declarat că forţele ruse se aşteptau probabil să iasă din poziţiile lor în jurul Toşkivna sau din Popasna şi să încercuiască Lysychansk sau să-l atace de pe malul de vest al râului, „evitând astfel necesitatea de a pune mâna pe poduri sau de a efectua o traversare”.

UPDATE 00.15 Steaguri ruseşti văzute la intrarea în Mariupol

La marginea oraşului Mariupol a fost dezvelit un nou semn de oraş pictat în culorile drapelului Rusiei, înlocuind un monument care fusese colorat în albastru şi auriu, culorile steagului Ucrainei.

Steaguri ruseşti au fost, de asemenea, arborate pe o autostradă către oraşul-port, care acum este în întregime sub controlul forţelor susţinute de Moscova.

Potrivit autorităţilor instalate de Kremlin, portul maritim este acum gata să funcţioneze ca de obicei şi să fie folosit pentru a expedia mărfuri către şi dinspre Rusia. Ocupanţii ruşi au mutat din nou o încărcătură de oţel laminat din portul Mariupol - este deja a treia navă care pleacă din Mariupol spre Rusa.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite