Raport îngrijorător în Italia. Femeile sunt constrânse să renunțe la viața profesională pentru a se dedica familiei

0
Publicat:

Deși am putea spune că femeile, în zilele noastre, pun pe primul plan cariera, se pare că, potrivit unui raport făcut public de curând, acest lucru nu este valabil și în cazul celor din Italia. Acestea fiind de cele mai multe ori obligate să acorde prioritate vieții de familie.

53% dintre femei își sacrifică cariera pentru a se ocupa de familie. FOTO Shutterstock (Arhivă)
53% dintre femei își sacrifică cariera pentru a se ocupa de familie. FOTO Shutterstock (Arhivă)

În ceea ce privește activitatea casnică în Italia, inegalitatea de gen este flagrantă și există dificultăți majore în a găsi un echilibru între carieră și viața de familie, conform datelor culese în raportul intitulat „Potențialul muncii casnice: Propuneri de intervenție" și efectuat de Asociația Națională a Lucrătorilor Domestici (Nuova Collaborazione). 

Potrivit raportului, 53% dintre femei își sacrifică cariera pentru a se ocupa de familie, față de doar 8% dintre bărbați. Aceste procente arată clar faptul că femeile sunt cele care se ocupă de îngrijirea familiei. Din datele prezentate reiese că 21% dintre femei sunt reținute de obligațiile familiale, față de doar 5% dintre bărbați. 

Totodată, raportul scoate la iveală existența unor discrepanțe considerabile privind șansele de a avea o slujbă part-time, 32% dintre femei preferând această variantă, față de mai puțin de 8% dintre bărbați, conform Știri Diaspora. 

Președintele Nuova Collaborazione, Alfredo Savia, susține că scopul raportului este de a găsi soluții la provocările reprezentate de sectorul muncii casnice, care este fragil din pricina muncii nedeclarate și neregulamentare. 

O primă soluție ar putea fi introducerea deductibilității cheltuielilor legate de munca casnică, lucru care le-ar ajuta pe femeile care sunt deseori constrânse să renunțe la viața profesională din cauza responsabilităților familiale. 

Măsura ar permite extinderea limitelor sistemului de acordare a indemnizațiilor pentru îngrijirea copiilor la domiciliu până la vârsta de 12 ani. În plus, inițiativa ar fi un real ajutor pentru familiile care au venituri mici, dar și în ceea ce privește găsirea unui echilibru între viața profesională și cea de familie. 

De asemenea, raportul atrage atenția asupra nevoii de a adopta măsuri adecvate și de a acorda stimulente fiscale pentru a sprijini munca domestică. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite