Femeile de carieră își dau seama că vor un copil când se apropie de menopauză
0În ultimii 30 de ani româncele au adoptat modelul occidental, punând profesia pe primul plan iar femeile de carieră își dau seama că vor un copil când se apropie de menopauză.
Invitat în Interviurile Adevărul Live, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică ginecologie vorbește despre cauzele infertilității și aportul programul social de creştere a natalităţii, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse în stoparea dezastrului demografic pe care îl traversează România.
Infertilitatea este indusă de amânarea unei sarcini în viața unei femei sau a unui cuplu
Considerată mult timp un subiect tabuu, sau ca fiind o problemă predominant ce ține de sănătate, infertilitatea este azi determinată de cauze care sunt non-medicale.
În ultimii 30 de ani, în România s-a important modelul occidental, care pune cariera pe primul plan. Când doi tineri se căsătoresc este mult mai important pentru ei să își cosntruiască o carieră solidă, o casă frumoasă și să își cumpere cea mai tare mașină.
Aceastea toate necesită timp, iar în momentul în care cuplurile au realizat ceea ce și-au propus își dau seama că a sosit și momentul de a avea un copil.
Timpul însă lucrează în defavoarea noastră, iar multe cupluri nu mai pot obține o sarcină pe cale naturală, apelând la fertilizarea în vitro. Mai mult, femeile de carieră își dau seama că vor un copil când se apropie de vârsta menopauzei.
“Cheia aici este. Femeia trebuie să se gândească din timp la o sarcină. Le spun pacientelor mele că ovarele au vârsta lor biologică peste care nu putem trece. Cuplurile care vin la mine sunt cele care au o infertilitate non-medicală. Dar sunt acele cupluri, în care și el, și ea au lăsat pe ultimul plan nașterea unui copil. Când își dau seama că a venit timpul unei sarcini, din păcate este cam târziu și cam greu” spune pentru Adevărul Live, dr. Andreas Vythoulkas.
Femeile trebuie să fie mai egoiste, pentru că timpul este în defavoarea lor
Medicul ginecolog Andreas Vythoulkas consideră că sarcina și cariera nu se exclud, una pe cealaltă. Dar este important să se înțeleagă că timpul lucrează în defavoarea femeilor. Dacă un bărbat la 60,70 de ani poate să aibă copii, o femeie între 40-50 de ani este deja la menopauză.
„Femeile trebuie să fie mai egoiste, să se gândească să dea naștere unui copil la o vârstă cât mai tânără. Și apoi, dacă îți dorești să ai o caieră de succes, ai nevoie de echilibru care îți vine din familie și de la copii. O femeie la 45 de ani are tot dreptul să își dorească un copil, dar are și un procent mai mic de a-l avea, comparativ cu o femeie de 35 de ani”, atrage atenția medicul specialist.
Dr. Andreas Vythoulkas spune că în general, femeile care au trecut de 40 de ani și care își doresc un copil la această vârstă sunt cele care s-au concentrat pe cariera lor și nu au reușit să își găsească un partener alături de care să aibă o viață de familie.
Mai mult, medicul le încurajează pe femeile de 30 de ani care sunt tinere, dar care nu sunt incă decise să dea naștere unui copil, să își conserve materialul genetic, ovocitele, la care să apeleze mai târziu, dacă o să fie nevoie de acesta, în momentul în care pacientele doresc să devine mame.
Programul social de creştere a natalităţii este un pas important pentru România
România trece prin cel mai mare declin demografic. În 2021 s-au născut 180.000 de copii, cel mai mic număr de nou născuți înregistrat pe teritoriul României din 1900 și până azi.
Recent a fost anuntat Programul social de creştere a natalităţii, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Prin acest program, 2.500 de cupluri și femei singure, cu vârsta de 45 de ani primeasc un ajutor financiar de 15.000 de lei pentru decontarea cheltuielilor, în vederea obţinerii unei sarcini prin fertilizarea in vitro.
În cadrul programului vor fi ajutate, în acest an, 2.500 de cupluri sau persoane singure, urmând ca în anul 2023 să existe 10.000 de beneficiari.
Despre acest program, dr. Andreas Vythoulkas spune că este un pas bun pentru încurajarea natalității în România, mai ales că permite accesul tuturor categoriilor de pacienți la fertilizarea în vitro pentru obținerea unei sarcini.
Urmărește integral Interviurile Adevărul Live și vei afla de dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică ginecologie cele mai importante detalii despre fertilizarea in vitro.