Raiduri antimafie în dioceza cardinalului favorit în cursa pentru Sfântul Scaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelo Scola este considerat favoritul în cursa pentru Sfântul Scaun
Angelo Scola este considerat favoritul în cursa pentru Sfântul Scaun

Cu doar câteva ore înainte de începerea Conclavului, poliţiştii italieni au descins într-o serie de raiduri în dioceza arhiepiscopului Angelo Scola, favoritul în cursa pentru Sfântul Scaun.

Cei 115 cardinali electori au intrat ieri, la ora 17.30 a României, în Capela Sixtină pentru a alege următorul suveran pontif. 

Primul vot a avut loc la ora 20.15 şi s-a încheiat cu fum negru, ceea ce arată eşecul cardinalului în a alege următorul Papă. 

Înainte de aceasta, ei au fost îndemnaţi de cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului Cardinalilor, să „să lucreze împreună pentru a construi unitatea Bisericii” şi să „coopereze cu succesorul lui Petru”. Apelul lui Sodano a avut ecou şi în piaţa San Pietro, de unde mii de pelerini – printre care sute de feţe bisericeşti – au urmărit ceremonia şi s-au rugat în aşteptarea fumului alb. 

La intrarea în Capela Sixtină, cardinalii şi-au lăsat toate telefoanele mobile şi celelalte aparate electronice. Însă nici lipsa dispozitvelor de comunicare din interiorul Bazilicii Sfântului Petru de la Vatican nu i-a împiedicat să afle de evenimentele care aruncă o lumină nefavorabilă asupra Bisericii Catolice.

Evenimentele care tulbură liniştea Conclavului au început de dimineaţă, când cardinalii catolici nici nu se strânseseră încă pentru a participa la slujba oficiată în mod tradiţional înainte ca procesul pentru alegerea următorului papă să înceapă. 

Descinderi în dioceza lui Angelo Scola

Cu doar câteva ore înainte de începerea Conclavului, poliţiştii italieni au descins într-o serie de raiduri în dioceza arhiepiscopului Angelo Scola, favoritul în cursa pentru Sfântul Scaun. Detectivii care luptă împotriva crimei organizate din Italia au organizat ieri mai multe operaţiuni în regiunea Lombardia şi Milano, ca parte a unei ample investigaţii privind „corupţia legată de licitaţii publice şi contracte de furnizare către spitale”, potrivit unui comunicat oficial.

Poliţiştii au efectuat raiduri în case, birouri, clinici şi spitale din dioceza lui Scola, care este considerat de specialişti cel mai puternic candidat pentru preluarea unui mandat la conducerea Bisericii Catolice. 

Arhiepiscop al Bisericii Catolice pentru Milano, Angelo Scola este cotat de casele de pariuri cu şanse de 5/2 pentru a deveni următorul suveran pontif. În vârstă de 69 de ani, italianul pare a fi preferatul europenilor, care probabil că vor vota şi la acest Conclav ca un bloc unitar. Scola este una dintre cele mai puternice figuri ale Bisericii Catolice.

Cardinalul este cunoscut pentru formarea intelectuală şi teologică similare celor ale Papei Benedict al XVI-lea.

Este un Ratzinger, dar cu o aplecare mai bună spre popor. Se simte confortabil în prezenţa presei, deseori se descurcă mai bine când vorbeşte liber decât atunci când scrie un discurs. Textele sale sunt uneori dense, dar spontaneitatea în comentarii este accesibilă şi informală, cu o doză bună de umor. „National Catholic Reporter”

Totodată, Scola şi-a câştigat un renume în rândul feţelor bisericeşti datorită relaţiilor foarte bune cu presa şi publicul, precum şi cu scena politică italiană. Scola are propria pagină de web, disponibilă în italiană şi engleză, precum şi numeroase alte portaluri administrate de membri ai congregaţiei sale. Există chiar şi un fan club pentru cardinal. Chiar dacă scrierile sale sunt deseori catalogate drept opace, Vaticanul îl laudă pentru popularitatea de care se bucură. 

Cu toate acestea, există şi voci care îl contestă, în special din cauza cărţilor sale. O recenzie a volumului „Misterul Nupţial”, publicată de Scola în 2006, îl acuză pe acesta de „condamnarea nu doar a avortului, a ingineriei genetice (clonare) şi a metodelor de contracepţie, dar şi a feminismului, a homosexualităţii şi a unor trăsături culturale asociate cu acestea, precum individualismul, libertinismul, relativismul, narcisismul şi chiar nihilismul”.

„Logica arhiepiscopului pare să fie, de fapt, că feminismul este responsabil pentru homosexualitate, pentru că, în contextul în care tot mai multe femei se comportă precum bărbaţii, aceştia din urmă tot mi probabil că vor ajunge să-şi dorească să facă sex cu alţi bărbaţi”, se arată în recenzia publicată în revista „Commonweal”. 

Născut în comuna Malgrate din Lombardia, Scola este fiul unui camionagiu. A studiat Filosofia la Universitatea Catolică a Inimii Sacre, de unde şi-a luat şi doctoratul cu o dizertaţie despre filosofia creştină. După ce s-a perfecţionat în mai multe universităţi italiene, Scola a studiat apoi şi în Elveţia, ajungând editorul jurnalului „Communio”, al cărui cofondator este actualul suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la rangul de cardinal în 2003, iar în 2011 a devenit Arhiepiscop pentru Milano. 

Favorit în cursa pentru Sfântul Scaun

Italianul Angelo Scola este favorit pentru a deveni următorul papă, urmat de ghanezul Peter Turkson şi brazilianul Odilo Scherer, au precizat luni casele de pariuri, în timp ce cardinalii sunt reuniţi în conclav pentru a găsi un succesor lui Benedict al XVI-lea, relatează AFP.

Casele de pariuri ţin pariuri asupra prenumelui pe care îl va avea noul ales: numele favorite sunt Leon (cotă 5/4), Petru (2/1), Grigorie (5/1).

Potrivit casei irlandeze de pariuri Paddy Power şi William Hill din Marea Britanie, şansele de a-l vedea pe Angelo Scola papă au crescut considerabil, ambele case oferind arhiepiscopului de Milano co cotă de 9 la 4.

Probabilitatea unui papă african s-a diminuat în ochii caselor de pariuri. Cota cardinalului gnaez Peter Turkson este scăzută: William Hill îl plasează pe a doua poziţie cu 7 la 2, imediat după arhiepiscopul de Sao Paolo Odilo Scherer, al treilea cu 4 la 1. Paddy Power plasează brazilianul pe cea de-a doua poziţie cu o cotă de 4/1 şi pe Peter Turkson pe poziţia a treia, cu 6/1.

Italianul Tarcisio Bertone, cardinalul Camerlengo, însărcinat cu interimatul papei are cotă de 6/1 pentru William Hill şi 10/1 pentru Paddy Power.

Cardinalul canadian Marc Ouellet are cotă de 10/1 la ambele case de pariuri. În ceea ce-i priveşte pe americani, Sean O'Malley are 14/1, Raymond Burke 16/1 şi Timothy Dolan 20/1.

Nigerianul Francis Arinze, multă vreme favorit la toate casele de pariuri, s-a prăbuşit: are o cotă de 40/1 la William Hill şi nici nu figurează pe listele Paddy Power.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite