FOTO VIDEO Fum negru: cardinalii nu au reuşit să aleagă următorul Papă. Votul se reia mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe coşul Capelei Sixtine s-a putut vedea fumul negru
Pe coşul Capelei Sixtine s-a putut vedea fumul negru

Cardinalii electori nu au reuşit să aleagă un nou suveran pontif, iar la Vatican se poate vedea în aceste momente fumul negru. Prima rundă de vot a cardinalilor electori pentru alegerea următorului suveran pontif a început la ora 20.15 a României, cu întârziere faţă de ora anunţată iniţial.

Votul se va relua miercuri, când vor avea loc patru runde de vot - două dimineaţă, alte două după-amiaza. Cei 115 cardinali electori vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

UPDATE 20.55 Fumul negru a început să iasă pe coşul Capelei Sixtine la ora 19.40 (20.40, ora României), semnalând că prima zi a Conclavului s-a încheiat fără alegerea unui papă. Conclavul pentru desemnarea viitorului papă a început, marţi după-amiază, în Capela Sixtină de la Vatican.

Fum negru la Vatican! Cardinalii nu au reuşit să aleagă următorul Papă

Era puţin probabil ca votul de astăzi să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să primească două-treimi din voturi, adică 77. Fumul de culoare albă va indica alegerea viitorului papă. Votul va continua miercuri.

UPDATE 20.40 Pe coşul de la Vatican iese fum negru. Cardinalii electori nu au reuşit să aleagă următorul Papă în prima rundă de vot. 

 Vatican REUTERS

UPDATE 20.27 Votul pentru alegerea următorului papă a început în urmă cu câteva minute. Cei 115 cardinali electori au depus jurământul de păstrare a secretului votului pe durata Conclavului, care a început marţi după-amiază în Capela Sixtină, relatează presa italiană. Depunerea jurământului se face în limba latină, pe Sfânta Evanghelie.

UPDATE 18.49 Cei 115 cardinali electori au depus jurământul de păstrare a secretului votului pe durata Conclavului. Depunerea jurământului s-a făcut în limba latină, pe Sfânta Evanghelie.

Imediat după depunerea jurământului aret loc procedura "extra omnes", formula prin care sunt  invitaţi afară cei care nu vor participa propriu-zis la procesul de vot.

UPDATE 17.40 Cei 115 cardinali electori au intrat în Capela Sixtină la ora 16.40 (17.40, ora României) şi vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Imediat, va avea loc depunerea jurământului şi procedura "extra omnes", formula prin care vor fi invitaţi afară cei care nu vor participa propriu-zis la procesul de vot.

Imagini video live de la Conclavul pentru alegerea următorului papă.


Live video by Ustream

Primul vot va avea loc astăzi, dar este puţin probabil să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor. Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să primească două-treimi din voturi, adică 77.

Imediat după ora locală, 19.00 (20.00, ora României), atenţia se va îndrepta spre coşul Capelei Sixtine. Dacă fumul scos va fi de culoare albă înseamnă că a fost ales noul papă. Dacă va avea culoarea neagră, votul va continua miercuri.

Messa oficiată înainte de începerea oficială a Conclavului pentru alegerea unui nou suveran pontif, după demisia Papei Benedict al XVI-lea, a început.

UPDATE 12.07 Cardinalii au fost îndemnaţi, marţi, "să lucreze împreună pentru a construi unitatea Bisericii" şi să "coopereze cu succesorul lui Petru", în cadrul slujbei solemne oficiate în bazilica Sfântul Petru, înaintea conclavului care îl va alege pe noul papă.

Imagini video live de la slujba care se desfăşoară acum la Bazilica Sfântului Petru de la Vatican.

Cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului cardinalilor, în predica sa din cadrul slujbei "Pro eligendo romano pontifice", i-a mulţumit lui Benedict al XVI-lea pentru "pontificatul său luminos" şi a afirmat că "cea mai mare operă de caritate este evanghelizarea"

UPDATE 11.58 Omagiul adus de decanul cardinalilor, Angelo Sodano, fostului Papă Benedict al XVI-lea, în cursul slujbei de alegere a succesorului său, a fost urmaT de ropote de aplauze, care au durat aproximativ un minut, relatează AFP.

Cardinalul Sodano a vorbit despre cei aproape opt ani în care Joseph Ratzinger a fost Suveran Pontif, înainte de a demisiona în mod neaşteptat în februarie şi de a se retrage la Castel Gandolfo, la 30 de kilometri de Roma, în reşedinţa de vară a papilor.

***

La ceremonia oficiată marţi dimineaţă la Bazilica Sfântul Petru vor participa toţi cardinalii, atât electori, cât şi cei care nu participă direct la alegerea noului suveran pontif.

Messa care se desfăşoară acum se numeşte "pro eligendo pontefice" şi a început la ora 9.00 GMT (11.00, ora României) cu un cânt gregorian care anunţă intrarea în Biserică a întregului Colegiu al Cardinalilor, un simbol al papalităţii. 

Cardinalii din Colegiu poartă mitre şi veşminte purpurii.

Cei 115 cardinali electori şi cei aproximativ 100 de prelaţi ce au depăşit vârsta de 80 de ani şi nu participă la conclav şi-au scos mitra la apropierea de altar, după care au făcut o plecăciune. Ei s-au aşezat, ulterior, într-un arc de cerc, în jurul baldachinului lui Bernini, care se află deasupra mormântului Sfântului Petru.


LISTA „PAPABILILOR”

Demisia fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice, făcut de Papa Benedict al XVI-lea, aprinde veşnica discuţie a succesorului. „Papabilii” vin din toate colţurile lumii, însă profilul viitorului Papă nu este foarte clar. 


FOTOGALERIE Mii de pelerini au aşteptat în ploaie pentru a vedea fumul care a ieşit pe coşulCapelei Sixtine

Mii de pelerini au aşteptat marţi în Piaţa San Pietro pentru a vedea dacă fumul care urma să iasă pe coşul aflat deasupra Capelei Sixtine va fi alb sau negru. Pe lângă credincioşi, sute de feţe bisericeşti au mers la Vatican, de unde nu au lipsit nici activistele Femen, care au profitat de ocazie pentru a protesta pentru drepturile femeilor.


Vaticanul a dezvăluit secretul fumului ce iese pe coşul Capelei Sixtine 

Celebrul fum ce iese de pe coşul Capelei Sixtine şi care semnalează, când este alb, că Biserica Catolică are un nou papă, iar când este negru, că votul nu a ajuns la un rezultat în acest sens, nu este produs doar de buletinele de vot arse.


FOTOGALERIE Cum a fost aranjată Capela Sixtină pentru Conclavul de alegere a următorului papă

Cei 115 cardinali electori se vor reuni astăzi în Capela Sixtină, unde se vor sfătui şi vor alege prin vot următorul suveran pontif, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, la jumătatea lunii februarie.


Raiduri antimafie în dioceza cardinalului favorit în cursa pentru Sfântul Scaun

Cu doar câteva ore înainte de începerea Conclavului, poliţiştii italieni au descins într-o serie de raiduri în dioceza arhiepiscopului Angelo Scola, favoritul în cursa pentru Sfântul Scaun.


Două militante Femen au protestat topless în piaţa Sfântul Petru în timpul conclavului

Două militante feministe au manifestat pentru scurt timp marţi seară, cu bustul gol, în piaţa Sfântul Petru, în timp ce cei 115 cardinali se aflau în capela Sixtină pentru a alege noul papă.


FOTOGALERIE Cum a fost aranjată Capela Sixtină pentru Conclavul de alegere a următorului papă

Cei 115 cardinali electori se vor reuni astăzi în Capela Sixtină, unde se vor sfătui şi vor alege prin vot următorul suveran pontif, după ce Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, la jumătatea lunii februarie.


Biserica Catolică, în cifre. Câţi credincioşi aşteaptă fumul alb

Lumea numără aproape 1,2 miliarde de catolici, dintre care peste un milion de preoţi, călugări şi călugăriţe, conform celor mai recente date ale Anuarului Statistic al Bisericii, actualizat la 31 decembrie 2010.


De unde vine tradiţia Conclavului în Biserica Catolică

Conclavul pentru alegerea unui papă, din latinescul "cum clave", ce se referă la o sală încuiată altădată cu cheia, în care se reuneau cardinalii, este o instituţie veche ce datează din secolul al XIII-lea.


INFOGRAFIE Cum se desfăşoară procesul pentru alegerea următorului papă

Cei 115 cardinali electori vor urma, începând de marţi, 12 martie, ziua începerii conclavului, un ritual de vot marcat de o mare solemnitate, pentru alegerea viitorului papă, relatează AFP.Desfăşurarea alegerilor este stabilită în cele mai mici detalii în Constituţia apostolică Universi Dominici Gregis, promulgată de Ioan Paul al II-lea în 1996.


Cifrele din spatele Conclavului pentru alegerea următorului suveran pontif

Colegiul cardinalilor numără 207 membri, dar doar 115 dintre ei urmează să participe la alegerea viitorului Papă. Doar cardinalii care au mai puţin de 80 de ani la deschiderea perioadei "sede vacante", la 28 februarie, după demisia lui Benedict al XVI-lea, sunt autorizaţi să voteze.


Conclavul pentru alegerea noului papă va începe în câteva ore

Biserica Catolică, ce traversează o situaţie inedită din cauza primei demisii a unui papă în 700 de ani, va alege în această săptămână un Suveran Pontif care să poată înfrunta numeroase provocări, cum ar fi laicizarea societăţii, persecutarea creştinilor sau scandaluri interne.


Moment istoric la Vatican. A început Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite